Op de planning: Gambia

Op de een of andere manier heeft het continent Afrika nooit heel hoog op mijn bucketlist gestaan. Ik was er wel altijd door gefascineerd dus daar ligt het zeker niet aan, maar dat het een ultieme reisbestemming zou zijn had ik niet gedacht. Maar nu is het toch echt zo, volgende week vertrek ik voor een perstrip naar Gambia en tijdens die reis zal ik mijn allereerste stappen in Afrika gaan zetten. Ik heb geen idee wat er op me af gaat komen en eigenlijk ook niet zo goed hoe ik me het beste voor kan bereiden op de reis en daarom lijkt het me leuk om alvast wat verwachtingen met jullie te delen.

Geografie

Gambia is een land in Afrika (doh) dat grenst aan Senegal en aan de Atlantische Oceaan. Wanneer je de wereldkaart bekijkt valt het land niet zo op, het is namelijk erg smal en valt compleet weg tegen de grootheden van het continent. Met een lengte van 250 kilometer en een breedte van slechts enkele tientallen kilometers, is het een makkelijk land om in rond te reizen. Ter vergelijking: Gambia is iets groter dan Noord-Brabant en Gelderland samen, klein dus.

Gambia

Gambia

Flora

Er is nog een vergelijking te maken met Nederland: het land is namelijk erg plat. Sterker nog, het hoogste punt bedraagt ongeveer 40 meter en daarmee is het land zelfs nog platter dan ons kikkerlandje. Qua klimaat doet Gambia het echter een stuk beter. Er heerst een subtropisch klimaat met een droog en een nat seizoen. Het droge seizoen geldt van half oktober tot ongeveer half juni, in deze maanden valt er vaak geen druppel water. Aan het einde van de droge tijd (zo rond april/mei) kan de temperatuur in het land oplopen tot 40°C. Dankzij de twee verschillende seizoenen kent Gambia een grote verscheidenheid aan vegetatie. Zo zijn er in de nattere gebieden mangrove- en bamboebossen te vinden, terwijl de dorre vlaktes worden getypeerd door de aanwezigheid van de bekende apenbroodboom. Omdat ik nog nooit in Afrika ben geweest heb ik geen idee hoe ik me deze verscheidenheid aan vegetatie moet voorstellen. Ik ben dan ook razend benieuwd!

Fauna

De dieren zijn echter hetgeen waar ik het meest van begin te stuiteren. Al jaren droom ik ervan om dierentuin-dieren in het wild te zien en in Gambia bestaat deze mogelijkheid. Vooral voor vogelaars is het land het bezoeken waard, er zijn tot nu toe ongeveer 450 verschillende vogelsoorten geteld waaronder lepelaars en kraanvogels. Daarnaast kun je diep landinwaards nog nijlpaarden en krokodillen tegenkomen en zie je vrijwel overal slangen. Giraffen, leeuwen, buffels en grote antilopen zie je vrijwel alleen maar in natuurparken, dus ik hoop stiekem dat we deze ook nog gaan bezoeken.

Gambia

Gambia

Bezienswaardigheden

Hoewel Gambia voor mij al een beleving op zich gaat zijn, zijn er een aantal bekende bezienswaardigheden waarvan ik hoop dat we ze gaan zien.

 • James Island: James Island is een werelderfgoedlocatie en dit is te danken aan het feit dat de slavernij hier enorm heerste. Het fort diende als verzamelplek voor de slaven, voordat ze werden verscheept over de Gambia Rivier.
 • Steencirkels van Senegambia: Nog een werelderfgoedlocatie waarvan ik hoop dat we hem gaan bezoeken. Een beetje te vergelijken met Stonehenge maar dan kleiner.
 • Gambia Rivier: Een heel belangrijke rivier in het westen van Afrika en niet eens helemaal bevaarbaar. Maar het lijkt me prachting om over de rivier door de jungle heen te varen.

Gambia

Culinair Gambia

Ik zou geen goede foodie zijn als ik niet onwijs zou uitkijken naar de keuken van Gambia. Hoewel ik er aanvankelijk totaal geen beeld bij had, heb ik na enig speurwerk enorm veel zin om het eten te proeven. De belangrijkste ingrediënten in de Gambiaanse (?) keuken zijn pinda’s, couscous, rijst, kip en vis en laat ik op alles nou enorm dol zijn. Ik ben vooral benieuwd naar Domada, een stoofschotel van in pindasaus gestoofd vlees. NOM!

Eigenlijk ben ik natuurlijk nieuwsgierig naar alles. Naar de mensen, naar het weer, naar de prachtige stranden die het land heeft, naar de woeste jungle.. Ik ga uiteindelijk maar vijf dagen dus enorm veel tijd hebben we niet, maar ik hoop toch zoveel mogelijk van het land in die korte tijd te kunnen zien. Uiteraard houd ik jullie via social media op de hoogte en volgen er naderhand nog diverse artikelen over Gambia op OMF.

Ben jij al eens in Gambia geweest?

Met dank aan Tui.nl voor de foto’s.

 

Join the Conversation

 1. MySimplySpecial says:

  Wat ontzettend gaaf dat je daarheen gaat voor een perstrip! Ik ben een paar keer in Afrika geweest en vond het erg bijzonder. Veel plezier en ik ben benieuwd naar je verslag!

 2. Mirne says:

  Het lijkt me enorm gaaf! Zou er zelf nooit aan gedacht hebben tijdens het plannen van een vakantie, maar dat je zo de kans krijgt is helemaal geweldig. Ben enorm benieuwd!

 3. Eline says:

  Deze foto’s zijn al zo mooi dat het er wel adembenemend mooi moet zijn daar!

 4. Sanslife.com says:

  De mensen die in Gambia zijn geweest, praten er vol lof over. Dus ik ben benieuwd!

 5. Diana says:

  Fantastisch dat je naar Gambia gaat! Ik ben benieuwd naar je artikels hierover.

 6. Sarah - Tasting Lifestyle says:

  Ik ben er twee jaar geleden enkele dagen geweest in december en het was onvergetelijk. Hartelijke mensen, lekker gegeten en mooi weertje. Ook het strand was prachtig! Veel plezier daar!

 7. Nathalie says:

  Spannend he hoe dichtbij het nu komt. Heb er enorm veel zin in. Ik ben verliefd op Afrika en dit wordt mijn 8e reis door een Afrikaans land. Ik hoop -als natuurfreak- het meest op het zien van een chimpansee :)

 8. Wat ontzettend gaaf dat je daar heen gaat! Kan niet wachten op de artikelen achteraf. God wat een gave baan heb jij toch!

 9. Susan says:

  Wat leuk, ik ben er zelf 2 keer geweest en ik vind het echt geweldig. De mensen zijn zeer vriendelijk en het land is heel kleurrijk. Als je de kans hebt, ga naar Fast Ali’s dat is in de buurt van Serrekunda. Het is een soort cafetaria/lunchroom, super simpel maar ze verkopen er echt lekker eten. Bijvoorbeeld een broodje hamburger met friet op t broodje, apart maar heerlijk.
  Ik zou wat kleren/zeep/tandenborstels meenemen wat je eventueel kan uitdelen. Veel plezier!!

 10. Hester says:

  Afrika trekt mij nooit zo erg (maar misschien ook omdat de helft van de mensen die erheen gaan, voor ontwikkelingswerk gaan) dus ik ben erg benieuwd naar een reisverslag, kijken of ik er dan anders over denk!

 11. Susanne says:

  Oh gaaf! Gambia ben ik nog niet geweest maar wel in Kenia en Uganda. Afrika is echt een geweldig continent in mijn ogen. Ik zou zo weer een ticket boeken die kant op :-).

 12. Nathalie says:

  Wauw wat ontzettend gaaf! Geniet ervan!!

 13. Monique says:

  Wat onwijs leuk dat je naar Gamia gaat, en ik kan je nu al beloven dat 5 dagen veel te weinig is voor dit hartelijke, gastvrije, mooie, warme land. Ik wens je heel veel plezier en als jij op 27 oktober terug komt dan vertrek ik naar Gambia………heel veel plezier en ik ben erg benieuwd naar jouw reisverslag!

 14. MIsschien komen we elkaar wel tegen. Ik kan Tendaba camp aanbevelen. Een boottocht door de mangrove bossen is een unieke ervaring. Geniet van je verblijf.

 15. Annemarie says:

  Super leuk dat je naar Gambia gaat. Ik ben er nu 5x geweest en eind van het jaar ga ik weer. Het zal je daar zeker goed bevallen. Wat ga je daar precies doen? Voor een perstrip, maar wat houdt de opdracht precies in?

  1. Sabine Author says:

   Geen idee nog! Programma is voor mij ook nog een verrassing.

 16. Clement says:

  Ik ben erg benieuwd wat je er van gaat vinden. Ik kom er al 8 jaar en het voelt na de eerste keer steeds weer als thuiskomen. De vriendelijke mensen, de schoonheid van de natuur, de vele soorten vogels en de paar andere wilde dieren zijn geweldig. De temperatuur is meer dan lekker alhoewel het in het binnenland toch erg warm kan zijn. Tip: Ga eens naar Tanji, een vissersdorp als geen ander. Fantastische entourage en mooie kleurrijke mensen. Verder moet je vooral genieten van de ‘Smiling Coast’ want dat is het.

 17. Denise says:

  Nee, niet in Gambia (wel bijna gedaan, zo goedkoop is het nu) maar wel in Senegal, lang geleden al, en 5 x in Noord-Afrika.
  Ik vond de Senegalezen heel leuk. Zo goedlachs. Ook al is dat Frans georiënteerd en Gambia meer Engels, ik denk wel dat het een (klein) beetje vergelijkbaar is. Desalniettemin hoop ik Gambia ook nog eens te ontdekken. Jullie heel veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close