Op de bucketlist: Cruisevakantie

Steeds vaker lees je erover en bloggers worden massaal uitgenodigd om deel te nemen aan een reis. Ik heb het over cruisen. Waar cruisen voorheen alleen voor de oudere generatie leek weggelegd wordt er tegenwoordig steeds meer gefocust op de jongere doelgroep. Afgelopen augustus werd bijvoorbeeld The Ark georganiseerd, een vierdagen durend festival aan boord van een cruiseschip. Verdeeld over diverse podia traden meer dan 50 artiesten op en werd er knettertje hard gefeest. Tot voor kort had ik nog nooit voet gezet op een cruiseschip en ineens zaten er twee uitnodigingen in mijn inbox. Ik mocht een kijkje komen nemen op de MS Rotterdam van de Holland America Line en niet veel later meerde de Norwegian Jade aan van Norwegian Cruise Line. Na al de positieve verhalen en twee kijkjes op twee verschillende schepen ben ik wel een beetje om, een cruisevakantie staat op mijn bucketlist.

ms rotterdam1
Centrale hal aan boord van de MS Rotterdam | Holland America Line
norwegian jade4
Zwembad op het dek van de Norwegian Jade | Norwegian Cruise Line

Het idee

Het idee van een cruisevakantie is dat je een all-inclusive ervaring beleeft aan boord van een schip. Tijdens de vakantie vaar je langs diverse bestemmingen die je (kort) kunt bezoeken, maar de nachten breng je door op het schip. In plaats van in een hotelkamer verblijf je in een hut en dineren kun je doen in een van de vele restaurants aan boord. Wanneer we het hebben over een all-inclusive ervaring bedoelen we ook echt all-in. Er zijn casino’s aan boord, bioscopen, diverse restaurants dus, zwembaden, sportvelden, winkels, spa’s, een sportschool… Zo’n cruiseschip is niets minder dan een varend hotel.

Bestemmingen

Eén van de unique selling points van zo’n cruise is dat je in bepaalde tijd diverse bestemmingen langsgaat. Een populaire vaarroute is bijvoorbeeld de Middellandse zee waarbij je de mogelijkheid hebt om in 8 dagen tijd bestemmingen als Rome, Athene, Rhodos en Santorini te bezoeken. En tja, dat doe je toch echt niet zo gauw wanneer je met de auto gaat.

Cruises vinden plaats over de hele wereld. Zoals ik al zei is de Middellandse zee populair, maar minstens zo populair zijn de cruises richting Scandinavië. Holland America Line (HAL) heeft verschillende routes richting het noorden; naar Kopenhagen, Stockholm en Helsinki bijvoorbeeld. HAL vaart echter onder andere ook in Australië, Azië, de Caribbean, Canada en richting Alaska. Logischerwijs stap je bij deze verre cruises niet op in Rotterdam of Amsterdam, maar zul je eerst een vliegticket richting de stad van vertrek moeten boeken.

Norwegian Cruise Line (NCL) vaart vergelijkbare routes. Je kunt minicruises bij ze boeken (slechts 3 nachten) richting Southampthon en Hamburg maar je kunt ook voor langere tijd aan boord blijven en kiezen voor cruises naar de Baltische Staten, Afrika en Zuid-Amerika.

Er zijn verschillende cruises die mij helemaal geweldig lijken maar met stipt op nummer één staat toch wel een cruise richting Scandinavië. Scandinavië is een gebied waar wij niet zo snel zelf heen zouden gaan. We zouden zeg maar niet gauw een vliegticket boeken om vervolgens die kant op te gaan. Vanaf een cruise zie je het land echter op zo’n prachtige manier. Moet je eens voorstellen hoe geweldig het uitzicht is wanneer het schip een fjord in vaart. Hoe vaak krijg je nou de kans om een fjord te zien vanuit de fjord? Niet zo vaak! Daarnaast lijken de steden in Scandinavië me ook prima voor korte bezoekjes. Ik hoef daar zelf niet per se dagen te blijven, een vlucht-bezoekje is prima. Dit in tegenstelling tot een cruise in Australië waar ik het heel zonde zou vinden als ik slechts een dag in Sydney zou kunnen zijn.

norwegian jade1
Theater van de Norwegian Jade | Norwegian Cruise Line
ms rotterdam4
Zwembad op het dek van de MS Rotterdam | Holland America Line
ms rotterdam2
Zonnedek mét bubbelbad op het achterdek van de MS Rotterdam | Holland America Line

Verschillen tussen de schepen

Uiteraard kies je een cruise in eerste instantie op basis van de route die het schip vaart en wellicht ook op rederij. Maar minstens zo belangrijk is het schip waarmee gevaren wordt. Rederijen hebben vaak een scala aan cruiseschepen die onderling onwijs van elkaar verschillen. Zo mocht ik een kijkje komen nemen op de MS Rotterdam van Holland America Line, een middelgroot cruiseschip met een capaciteit van 1.400 passagiers. De Norwegian Jade van Norwegian Cruise Line kan daarentegen 2.400 passagiers huisvesten, een aanzienlijk verschil!

Maar ook in activiteiten zit soms een flink verschil. Tijdens ons bezoek aan de Norwegian Jade werd bijvoorbeeld verteld dat er momenteel een schip in ontwikkeling is voor de Chinese markt. Om aan te sluiten op de voorkeuren van de Chinese toeristen wordt er op het schip een racebaan aangelegd waar toeristen in elektrische auto’s kunnen racen. Bizar toch? Zoiets zul je niet zo gauw zien op cruiseschepen bestemd voor westerse toeristen.

Eén van de grote pre’s van Holland America Line vond ik dat er ontzettend veel aandacht wordt besteed aan het culinaire aspect aan boord. Zo heeft de rederij sinds dit jaar America’s Test Kitchen geïntroduceerd op diverse schepen: een mogelijkheid voor passagiers om onder leiding van een ervaren chef kookworkshops te volgen. Ook is HAL een samenwerking aangegaan met Jonnie Boer van drie sterrenrestaurant De Librije. Eens per week kun je aan boord van de MS Rotterdam (tegen toeslag) genieten van een diner op het niveau van De Librije. Tof toch?

Op de websites van beide rederijen (HAL | NCL) kun je zien welke activiteiten er op welk schip worden aangeboden.

norwegian jade2
Stijlvol dineren in het steakhouse van de Norwegian Jade | Norwegian Cruise Line
ms rotterdam3
Het (goede!) buffetrestaurant aan boord van de MS Rotterdam | Holland America Line
ms rotterdam5
Goed eten bij de Pinnacle Grill op de MS Rotterdam. Te reserveren tegen geringe toeslag. | Holland America Line

Voordelen

Er zijn een aantal voordelen die ik zie aan cruisevakanties waarom het me echt tof lijkt om het een keer te doen:

 • De all-inclusive ervaring, nergens meer over na hoeven denken, alles binnen handbereik hebben, slapen en activiteiten op één plek. Cruiseschepen doen me een beetje aan de hotels in Las Vegas denken, het zijn échte all-in accommodaties.
 • In korte tijd veel bestemmingen zien, zoals ik al zei zijn er bepaalde bestemmingen waar ik niet per se dagenlang hoef te zijn. Voor die bestemmingen lijkt een cruisevakantie me ideaal. Hoe heerlijk is het om in korte tijd een heel lijstje met toffe bestemmingen af te kunnen strepen?
 • Serviceniveau, ik had er nog niets over gezegd maar het serviceniveau op cruiseschepen is ontzéttend hoog. Per twee passagiers loopt er ongeveer 1 bemanningslid rond.
 • Gezelligheid, met zoveel mensen op één plek is het ongetwijfeld gezellig. Die drukte kan tegelijkertijd een nadeel zijn, maar mij lijkt het leuk om ’s avonds in een volle bar een drankje te doen met mensen die dezelfde ervaring hebben als jij.
norwegian jade5
Eén van de centrale hallen aan boord van de Norwegian Jade | Holland America Line
norwegian jade3
Op het dek van de Norwegian Jade is een ‘jogging track’ voor hardlopers aangelegd | Norwegian Cruise Line

Nadelen

Uiteraard zijn er ook een aantal nadelen.

 • De prijs, want die is niet mis. Ondanks de all-inclusive ervaring moet je redelijk diep in de buidel tasten voor een cruise. Zo dien je, wanneer gewenst, zelf nog een drankenpakket bij te kopen, zijn tours op de bestemmingen niet inbegrepen en betaal je voor sommige restaurant een (geringe) toeslag. Bovendien dien je zelf voor een vliegticket te zorgen wanneer je voor een cruise kiest die niet vertrekt vanuit Nederland.
 • Reizen met een kind, lijkt me niet heel ideaal op een cruise. In ieder geval niet met een kindje zo jong als Vic. Ondanks dat er wel (goede!) kinderopvang is aan boord en talloze activiteiten voor kinderen, moet Vic toch echt iets ouder zijn wil het leuk voor hem zijn.

Kortom: een cruisevakantie staat zeker op mijn bucketlist. Het lijkt me niet iets dat ik ieder jaar zou kunnen doen, er werd me verteld dat er (oudere) stellen zijn die 106 nachten doorbrengen op een schip – WOW!, maar ik moet het eens gedaan hebben. En dan dus het liefst richting Scandinavië.

Ik ben benieuwd, gezien alle positieve ervaringen die je de laatste tijd over cruisen tegenkomt: staat het ook op jouw bucketlist?

Join the Conversation

 1. Toevallig heb ik 2 jaar geleden met de HAL een cruise gemaakt door scandinavie en de baltische staten. Ik vond het echt top! In 15 dagen hebben we 7 landen aangedaan en nog meer steden gezien, zelfs 2 dagen in St. Petersburg geweest. En langs de fjorden en eilandjes naar Stockholm was echt prachtig! De service en het eten aan boord zijn super en elke dag is er weer een wisselend entertainment programma. Zo kun je elke dag weer andere dingen doen en is er voor iedereen echt wat wils. En ja, het is inderdaad niet goedkoop helaas. Maar mocht je de mogelijkheid hebben dan is het zeker de moeite waard!

  1. Sabine Author says:

   Oooh, gaaf zeg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close