Udon in gele curry met plakkerige speklapjes

… en gekarameliseerde bosui, dat wilde ik eigenlijk nog aan de titel van deze post toevoegen maar dan werd ‘ie zo ongelofelijk lang – totaal niet handig. In de herfst heb ik altijd zin in comfortfood en hoewel dat dikwijls stamppotten en stoofschotels zijn, kan dat voor mij ook een bord noedels zijn. Jullie weten inmiddels dat ik dol ben op Aziatische gerechten en één van mijn favoriete ingrediënten zijn udon noedels. Of je ze nou wokt of in een soep stopt, ik hou ervan. Hoewel dit gerecht er wellicht ingewikkeld uitziet, is dat totaal niet het geval. De meeste ingrediënten heb je nodig voor de speklapjes en verder hoeft je boodschappenlijstje niet zo groot te zijn. In de Aziatische keuken kom je met een klein beetje vaak al een heel eind namelijk en dat is ook met deze udon in gele curry het geval. De currysaus is gemaakt van uitsluitend gele currypasta en kokosmelk maar is zó intens van smaak dat je verder maar weinig trucjes hoeft te doen. En daar houden we van, toch?

Het karameliseren van bosui heb ik ‘geleerd’ van Emma, je weet wel, de auteur van mijn favoriete kookboek Amazing Asia. Ik was echt wel bekend met het karameliseren van uitjes maar om dat te doen met bosui had ik een paar jaar geleden nog niet bedacht. Gelukkig weet ik inmiddels beter want door bosuitjes te karameliseren worden ze heerlijk zoet en dat is juist bij dit gerecht waanzinnig lekker.

Udon in gele curry met plakkerige speklapjes

Udon in gele curry met plakkerige speklapjes

4 van 7 stemmen

Udon in gele curry met plakkerige speklapjes

Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Waar te bewaren in de koelkast*
Hoelang te bewaren 3 dagen

Ingrediënten

Noedels

  • 1 pakje Fairtrade Original gele currypasta - 70g
  • 1 blik kokosmelk - 400ml
  • 250 g Udon noedels

Gekarameliseerde bosui

  • 5 bosuitjes - in stukken

Plakkerige speklapjes

  • 400 g speklapjes - in stukken
  • 1 cm verse gember - fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook - fijngehakt
  • 3 el donkere sojasaus
  • 2 el donkerbruine basterdsuiker
  • 1 el honing
  • 1 rode peper - zaadjes verwijderd, fijngehakt

Instructies

  • Doe de gele currypasta in een steelpannetje en bak deze al roerend een minuut of 2. Voeg dan de kokosmelk toe en roer goed door tot de currypasta is opgelost. Laat de saus op laag vuur zachtjes pruttelen terwijl je de rest van het gerecht klaarmaakt.
  • Verhit een beetje olie in een koekenpan of wok en bak hierin het wit van de bosui voor ongeveer 10 minuten. Zorg ervoor dat de bosui niet teveel verkleurt dus hou het vuur laag.
  • Doe na 10 minuten ook het groen van de bosui in de pan en bak deze nog eens 10 minuten mee tot de bosui zacht en zoet is geworden.
  • Doe ondertussen alle ingrediënten voor de plakkerige speklapjes bij elkaar in een kom en schep dit goed om.
  • Bak de spekblokjes in een droge koekenpan terwijl de bosui aan het karameliseren is. Zorg ervoor dat het vlees niet verbrandt.
  • Kook de Udon noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  • Schep een paar lepels van de gele currysaus op een diep bord. Schep hier de gaar gekookte udon noedels bovenop en top af met gekarameliseerde bosui en de plakkerige speklapjes.

Notities

*Als je dit gerecht wilt bewaren in de koelkast kunnen de noedels wat aan elkaar gaan plakken. Warm ze op in een pan en schenk er tijdens het opwarmen wat sesamolie overheen. 
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch
Trefwoord: curry, gele curry, makkelijke maaltijd, udon

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Udon in gele curry met plakkerige speklapjes

Join the Conversation

  1. Tessa says:

    Dit lijkt me zo lekker!! Bedoel je met de donkere sojasaus bijv. die van Kikkoman of bedoel je dan iets van ketjap?

    1. Sabine Author says:

      Nee, er is een verschil tussen donkere en lichte sojasaus. Lichte sojasaus is degene die je meestal in de winkels tegenkomt, zoals die van Kikkoman. Donkere sojasaus koop je sneller bij de toko en is ook sojasaus, maar vaak wat minder zout en iets dikker. Ketjap is weer heel iets anders.

  2. Lotte says:

    Lijkt me heerlijk! We gaan het deze week maken. Alleen had mijn vriend zin in gewokte broccoli erbij. Zou dit ook lekker zijn?

    1. Sabine Author says:

      Zeker, lijkt me er heel goed bij passen.

  3. Hoi! Hoe karameliseer ik de bosuitjes? Dit gaat ook met de bastardsuiker? Kon het niet vinden in je stappen ;-) bedankt!

    1. Sabine Author says:

      Nee, dat doe je in principe zonder suiker. Je snijdt de bosuitjes in grove stukken en bakt eerst het wit op laag vuur in een beetje olie tot het zacht wordt. Dan voeg je het groen van de ui toe en dit bak je nog eens 5 minuten mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close