Oranjebloesemcake met sinaasappel

556

Oranjebloesemwater is wellicht niet een ingrediënt dat je standaard in de keukenlade hebt staan. En toch zou je het eens moeten kopen in de Turkse of Marokkaanse supermarkt, ik bedenk me net dat Albert Heijn het tegenwoordig misschien ook wel verkoopt…, want het is namelijk ongelofelijk lekker! Tijdens een van mijn recente bezoekjes aan de Turkse supermarkt kocht ik een fles oranjebloesemsiroop en toen moest ik nog even bedenken wat ik er precies mee wilde gaan doen. Het is namelijk lekker in bijvoorbeeld baklava, maar je kunt er meer mee. Ik besloot een oranjebloesemcake te maken die ik later serveerde met mascarpone die ik ook op smaak heb gebracht met onder andere oranjebloesemwater. Super lekker dus ik zal je ook voor deze topping zometeen het recept geven. De cake die ik heb gemaakt is súper plakkerig en mega, maar dan ook echt mega juicy. Als je er lichtjes in drukt zou er maar zo siroop uit kunnen lopen. Eet zo’n punt dus vooral met een vorkje en niet met je vingers, want die krijg je wellicht niet zo makkelijk meer van elkaar af door de plakkerige siroop – haha. Oranjebloesem heeft een hele eigen smaak, het is heel fris en tegelijkertijd doet het me in de verte aan sinaasappel denken. Vandaar dat ik in deze cake ook sinaasappel heb verwerkt. Lekker fris is ‘ie dus geworden en perfect bij een kopje thee.

Oranjebloesemcake met sinaasappel

0 van 0 stemmen

Oranjebloesemcake met sinaasappel

Porties10 stukken
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Afkoelen 2 uur
Totale tijd 2 uur 55 minuten
Waar te bewaren luchtdicht buiten de koelkast
Hoelang te bewaren zonder topping ong. 3 dagen

Benodigdheden

  • springvorm van 22cm doorsnede
  • elektrische handmixer of garde
  • bakpapier
  • aluminiumfolie

Ingrediënten

Cake:

  • 200 gr witte basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 1 el oranjebloesemwater
  • schil van 1 sinaasappel - fijngeraspt
  • schil van 1 citroen - fijngeraspt
  • 150 gr amandelmeel
  • 1 tl bakpoeder

Siroop:

  • sap van 1 sinaasappel
  • sap van 1 citroen
  • 1 el oranjebloesemwater
  • 75 gr kristalsuiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs

Oranjebloesem mascarpone:

  • 100 gr mascarpone
  • 1 el melk
  • 2 el poedersuiker
  • 1 el oranjebloesemwater

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte en vet de springvorm in. Bekleed de bodem van de springvorm met een vel bakpapier.
  • Doe de suiker, eieren, zonnebloemolie, oranjebloesemwater, sinaasappelsap en citroensap in een kom en klop het geheel even goed op met de mixer.
  • Voeg de droge ingrediënten aan de inhoud van de kom toe en spatel het geheel tot een vloeibaar maar klontvrij cakebeslag.
  • Schenk het cakebeslag in de springvorm. Dek de springvorm af met aluminiumfolie en bak de cake in het midden van de oven in 45 minuten gaar.
  • Maak terwijl de cake in de oven staan de siroop. Doe hiervoor alle ingrediënten in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Laat net zolang pruttelen tot alle suiker is opgelost.
  • Prik zodra de cake uit de oven komt gaatjes in de cake met behulp van een satéprikker. Schenk alle siroop over de cake.
  • Laat de cake nu ongeveer 2 uur afkoelen op kamertemperatuur.
  • Klop voor de mascarpone-topping alle ingrediënten met elkaar op tot een romig geheel. Serveer iedere punt cake met een dot mascarpone.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Oranjebloesemcake met sinaasappel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close