Krieltjes Ovenschotel met Spek en Brie

564

Nu de herfst in volle gang is kan ik daar ook heel erg van genieten. De prachtige natuur om ons heen, de zon die eigenlijk best nog wel vaak schijnt en de temperatuur die soms verrassend zacht is. Al mag het wat mij betreft ook al wat kouder zijn hoor, en regen vind ik ook prima zolang we lekker binnen zitten. Maar lekker eten jongens, dat hoort er ook echt bij. Stoofpannetjes, risotto’s en pasta’s, stamppotten en dus ook; ovenschotels. Deze variant is op en top herfst door de plakken brie en gebakken gerookte spekreepjes. Maar ook door de kastanjechampignons, en de rozemarijn en tijm. Een goede combinatie en dat alles, samen met een flinke lading krieltjes, wat eieren en crème fraîche, stopte ik in de grootste ovenschaal die ik heb. Heel even in de oven om de boel lekker een beetje te laten garen, en de brie lekker te laten kleuren, en klaar ben je.

0 van 0 stemmen

Krieltjes Ovenschotel met Spek en Brie

Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad Makkelijk
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Waar te bewaren In de koelkast
Hoelang te bewaren 2 dagen, maar bij voorkeur direct serveren.

Benodigdheden

  • Ovenschotel 20x30cm

Ingrediënten

  • 1200 gram krieltjes
  • klont roomboter
  • 250 gram gerookte spekreepjes
  • 400 gram grote kastanjechampignons in kwarten
  • 200 gram crème fraîche
  • 4 eieren
  • 1 takje rozemarijn fijngehakt
  • 2 takjes tijm fijngehakt
  • 1 stuk brie in plakken
  • peper
  • zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en vet de ovenschaal in met een beetje olijfolie of roomboter.
  • Verhit de klont roomboter in een pan en bak hierin de krieltjes rustig op middelhoog vuur gaar en mooi bruin.
  • Ondertussen bak je in een andere (droge) koekenpan de spekreepjes. Hou er rekening mee dat ze straks de oven nog in gaan dus bak ze niet al super krokant.
  • Wanneer de krieltjes gaar en gebruind zijn, stort je ze in de ovenschaal. Verhit vervolgens opnieuw een beetje olijfolie in de pan en bak hierin de stukken kastanjechampingons, en stort deze daarna op de krieltjes in de ovenschaal.
  • Roer de crème fraîche in een kom los met een vork en voeg de eieren eraan toe. Mix totdat je een egale massa hebt en voeg dan de verse kruiden, gebakken spekjes en peper en zout toe. Roer nog eens goed door elkaar en stort het mengsel dan in de ovenschaal.
  • Verdeel de plakken brie erover (dit kun je eventueel in lagen doen, dus ook een aantal plakken onder de kastanjechampignons) en schuif de schaal in de oven voor 15-20 minuten.
Gang: Hoofdgerecht

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close