Ok, ok ik geef het direct toe: dit recept is eigenlijk niet echt een Fastfood Friday. Het is niet heel makkelijk om te maken, je hebt er wat bijzondere ingrediënten voor nodig die je alleen bij de toko kunt krijgen en het is ook geen snel recept. MAAR dit dessert is wel een bommetje, bevat veel suiker, gru-we-lijk lekkere karamel en nadat ik het voor het eerst proefde bombardeerde ik het tot mijn favoriete dessert. Dus… ergens verdient het ook wel een plekje op deze vrijdag. Ik heb het over de pandan panna cotta van Emma de Thouars. Het recept is afkomstig uit haar eerste kookboek Amazing Asia waarover ik in dit eetoverzicht al meer schreef. Ik beloofde je toen al dat ik het recept voor de panna cotta nog zou delen en hier is ‘ie dan!
Voor de panna cotta heb je, overduidelijk, pandan bladeren nodig. Deze vind je in de Aziatische supermarkt en meestal liggen ze in de vriezer. Het oorspronkelijke recept vraagt om 10 bladeren maar de bladeren die ik had waren enorm en ik vond de pandan smaak net iets te intens, dus ik heb het aangepast naar 7 bladeren.
Verder is het van groot belang dat je de kokosmelk van Fairtrade Original gebruikt voor dit recept. Ik word niet betaalt om dit tegen je te zeggen, maar deze specifieke kokosmelk lijkt meer én dikkere room te hebben dan ieder ander merk en dat is precies wat je wilt voor de kokoskaramel. In de kokoskaramel gaat verder palmsuiker maar dit zou je eventueel kunnen vervangen voor donkerbruine basterdsuiker.
Ps. de kokoskaramel is ook héérlijk over ijs, cake, om koekjes in te dippen, in milkshakes of om zo te lepelen (kucht).
‘Amazing Asia’ van Emma de Thouars is voor €29,99 o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.
Pandan panna cotta met kokoskaramel
Benodigdheden
- ramekins of siliconen muffinvormpjes
- garde of elektrische (hand) mixer
Ingrediënten
Pandan panna cotta
- 700 ml ongeklopte slagroom
- 100 g kristalsuiker
- 7 pandanbladeren - geknoopt
- 3 blaadjes gelatine
Kokoskaramel
- 1 blik Fairtrade Original kokosmelk - 400ml
- 70 g palmsuiker (kokosbloesemsuiker)
- snuf maldon zout
En verder
- cornflakes of gedroogde gepofte rijst
Instructies
- Zet voordat je begint met het recept eerst het blik kokosmelk in de koelkast, deze moet daar namelijk minimaal 1 uur staan zodat de kokosroom en de -melk van elkaar scheiden.
- Ga dan verder met maken van de panna cotta. Doe hiervoor 500 ml slagroom, de kristalsuiker en de geknoopte pandanbladeren in een pan en breng het geheel aan de kook. Kook de slagroom op laag vuur 15 minuten in tot er nog zo'n 400 ml over is. Let op dat de slagroom niet over kookt!
- Week de baadjes gelatine in koud water. Knijp ze uit en roer ze door de warme room tot de gelatine volledig is opgenomen.
- Laat de pandanroom afkoelen naar kamertemperatuur.
- Maak terwijl de pandanroom afkoelt de kokoskaramel. Schep hiervoor de dikke kokosroom uit het blik dat je in de koelkast hebt gezet en doe dit in een steelpannetje. Als het goed is moet dat nu makkelijk gaan omdat door de koude temperatuur van de koelkast de room bovenin het blik is gaan zitten en de kokosmelk onderin ligt.
- Doe de palmsuiker bij de kokosroom in de pan en breng het geheel aan de kook. Kook de kokoskaramel 15 minuten onder af en toe doorroeren tot de karamel dikker is geworden. Laat de karamel volledig afkoelen, hij wordt dan ook nog wat dikker. Voeg het zout pas op het allerlaatste moment toe.
- Klop de rest van de slagroom (200ml) lobbig.
- Vis de pandanbladeren uit de afgekoelde pandanroom en spatel de lobbig geklopte slagroom voorzichtig door de afgekoelde room.
- Schenk het panna cotta beslag in de muffinvormpjes en laat deze minimaal 2 uur in de koelkast opstijven.
- Schep voor het serveren een beetje van de kokoskaramel in een diep bord en leg hier de pandan panna cotta bovenop. Knijp de cornflakes een beetje fijn tussen je handen en strooi dit over de panna cotta. Serveer direct.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.