Champignon en Aardappel Gratin

681

Een lekkere gratin vind ik zo’n goed bijgerecht. Het is niet ingewikkeld, makkelijk om te maken en lekker romig en zacht van smaak. Vaak maak ik het echter niet want ik vind het op de een of andere manier een bijgerecht voor de feestdagen. Maar toen ik deze ovenschotel gevuld met gratin in de koelkast had staan, en daar op een maandagavond een stukje van bij een salade kon eten, vroeg ik me toch wel even af waarom ik zoiets niet vaker op tafel zet. Wellicht een goed plan om dat toch maar eens vaker te doen. En zéker als je net als Sabine en ik gek bent op champignons. Want deze variant bestaat grotendeels uit kort gebakken kastanjechampignons en omdat ik een laagje aardappels er toch wel bij vind horen, heb ik die er ook in gestopt. Verder is het bijgerecht gevuld met uiteraard room, en een beetje geraspte kaas. Een eitje heb ik erin gestopt zodat de boel een klein beetje kan binden.

0 van 0 stemmen

Champignon en Aardappel Gratin

Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad Niet moeilijk
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Waar te bewaren In de koelkast
Hoelang te bewaren Twee dagen

Benodigdheden

  • Ovenschaal van 15x25cm

Ingrediënten

  • 300 gram aardappelschijfjes
  • peper
  • zout
  • 500 gram kastanjechampignons schijfjes
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 1 teen knoflook geraspt
  • 1 flinke el Boursain cuisine
  • 50 gram milde, geraspte kaas
  • 200 ml slagroom
  • 25 gram roomboter in blokjes

Instructies

  • Vet de ovenschaal in met een beetje olijfolie en verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Verhit een beetje olijfolie in een pan, en bak hierin de rode ui glazig. Voeg daarna de knoflook en de kastanjechampignons toe en bak laatstgenoemde op hoog vuur lekker bruin. Bak ze niet te lang, dat is niet nodig want er wordt nog verder gegaard in de oven.
  • Terwijl de champignons bakken, verdeel je de aardappelschijfjes over de bodem van de ovenschaal en bestrooi je deze met een beetje peper en zout.
  • Maak hierna een mengsel van de Boursain, geraspte kaas, slagroom en het ei. Klop goed door en voeg dan royaal peper en een beetje zout toe.
  • Wanneer de champignons een mooi kleurtje hebben gekregen giet je het vocht af en verdeel je de champignons in de ovenschaal. Giet het kaas-slagroommengsel erover en verdeel over de bovenkant de blokjes boter. Schuif in de oven voor 35 minuten.
Gang: Bijgerecht
Trefwoord: gratin, ovenschotel

 

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close