Nostalgie: IJs van vroeger

Ik heb weer eens zin in een Nostalgie artikel en wat past er nu beter bij het weer van de afgelopen tijd -ok, enkele dagen daargelaten- dan ijs! Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet zo bekend meer ben met het ijs dat tegenwoordig nog wordt verkocht buiten de supermarkt om, maar van vroeger kan ik me nog wel het een en ander herinneren. Tijd om weer eens terug in de tijd te duiken met ijs van vroeger.

dubbellikkersHet ijs dat natuurlijk niet kan ontbreken in dit artikel zijn de Dubbellikkers. Twee ijsjes die aan elkaar vast zaten maar ook afzonderlijk van elkaar konden worden gegeten dankzij de stokjes. Het was altijd de uitdaging om de ijsjes fatsoenlijk van elkaar te krijgen, althans.. op deze manier at ik ze altijd. En als je maar lang genoeg aan het ijsje likte werd het vanzelf zo zacht dat het met geen mogelijkheid meer netjes te eten was, omdat de helft van het stokje af gleed. Deze ijsjes hadden we vroeger altijd wel in huis.

vrieslolliesWooow deze vrieslollies heb ik zo veel gegeten vroeger, nu nog trouwens. Van die zakjes gevuld met ‘limonade’ en eenmaal uit de vriezer zorgde dit voor mierzoete ijsstaafjes. Wat ik altijd deed was het laatste stukje ijslolly compleet fijnmalen tot het bijna weer (ijskoud) limonade was en dit vervolgens opdrinken. Mijn favoriete smaken waren aardbei, framboos en sinaasappel. Cola vond ik maar niets, deze bleef altijd liggen tot de rest op was.

solero shotsVolgens mij zijn ze er inmiddels niet meer, maar ik kan me nog goed herinneren dat dit ijsje werd uitgebracht: Solero Shots. Zo’n plastic emmertje waar dan bolletjes ijs in zaten. Groen meestal maar volgens mij kon je ze later ook in andere smaken/kleuren kopen. Helemaal niet lekker vond ik ze. Veel te zoet van smaak en bovendien had ik ook helemaal niet het idee dat ik een ijsje aan het eten was.

SchatkistKun jij je deze ook nog herinneren? De schatkist ijsjes met vanille- en chocoladeschepijs en in het kistje zat dan een dubbele bodem waaronder een speeltje was verstopt. Stickers, een tattoo of iets anders. Ik weet nog wel wat een geklieder het altijd was om die dubbele bodem eruit te krijgen, maar geen enkel ander ijsje at ik zo snel als deze.

smarties pop upDit was zo tof toen het Smarties Pop Up ijsje op de markt werd gebracht. Sowieso waren Smarties helemaal de bom natuurlijk, en toen ze ook nog eens verwerkt werden in ijsjes was de gekte helemaal compleet. Nu heb je McFlurry’s en Snickers/Mars ijsjes maar toen was het nog best bijzonder, zo’n ijsje. Lekker vond ik hem wel altijd al was het een beste uitdaging om dat ijs omhoog te schuiven. Een kliederboel was overigens altijd het resultaat. Zijn deze ijsjes er nu nog?

splitSplit ijsjes! Hier waren mijn moeder en ik zo gek op. Een buitenkant van zacht citrusijs, beetje waterijsachtig en vervolgens binnenin zo’n romig vanille-ijsje. Zo lekker! Het had altijd iets weg van een Solero alleen dan in kleiner formaat, perfect voor kinderen dus. Dit ijs is nu ook nog wel verkrijgbaar, wat leuk dat ik het weer tegenkom! Ik zal het deze zomer wel weer eens meenemen uit de supermarkt, als mijn project zomerlijf een beetje tot zijn einde loopt.

gumball ijsGumball Cones waren lange tijd mijn favoriete ijsjes omdat ik de kauwgombal onderin zo tof vond. Het was een plastic hoorntje gevuld met vanilleroomijs en een aardbeienswirl en onderin zat dan een kauwgombal verstopt. Best chemisch van smaak was ie overigens. Ook dit was weer zo’n ijsje dat ik totaal niet interessant vond om het ijs zelf, maar meer om wat er daarna te vinden was.

calippoCalippo’s kunnen natuurlijk niet ontbreken in het nostalgie lijstje, al zijn deze nu ook nog wel verkrijgbaar. Ik was er niet zo’n fan van, maar je zag ze wel overal. Sowieso in de smaken Cola en Sinaasappel, maar beide vond ik echt te sterk. Cola vond ik gewoon echt niet lekker, nu nog steeds niet trouwens, en van sinaasappel ben ik ook nooit zo’n fan geweest. Ik heb ze overigens wel gegeten, het waren namelijk wel de perfecte dorstlessers als je het mij vraagt.

twisterEn OMG tot slot dé Twister, wie kent ze niet. Wat een gigantische ijsjes waren dit toch voor een klein meisje. Ik weet nog dat ik ‘em, toen ik heel klein was, met twee handen vast moest houden. Het was een romig waterijsje (wat was het eigenlijk?) met drie smaken die om elkaar heen waren gedraaid. Het zag er zo tof uit en bovendien smaakte het ijsje welk ok. Veel te zoet als je het mij vraagt, maar ik heb het idee dat ik alle dingen van vroeger nu veel te zoet vind…

Wat is jouw favoriete ijs van vroeger?

Join the Conversation

 1. Roxanne says:

  Schatkistjes! Die waren altijd zo leuk en het werd inderdaad een flinke kliederboel. Ik weet nog wel dat het een tijdje helemaal ‘in’ is geweest om zelf ijsjes te maken in een plastic bekertje met siroop en dergelijke. Zo verkocht een vrouw bij ons in de straat pindakaas/kokos ijs in zo’n bekertje en dat was zo lekker!

 2. Roxanne says:

  oh, en bij ons thuis waren de wafeltjes enorm populair. Alleen zo jammer dat de wafel altijd zo zacht werd.

 3. Danielle says:

  Dit soort artikels zijn zo leuk! Schatkistjes.. ja die vond ik heel lekker vroeger. Die zakjes ijsjes eet ik ook nog steeds mmmm

 4. Joyce says:

  Haha wat leuk om te zien! Die vriezer limonade ijsjes vond ik zo heerlijk!

 5. Moniek says:

  Oh wat leuk! Op de Twisters was ik nooit zo gek, knetterijsjes vond ik wel helemaal geweldig!

 6. Janouschka says:

  Haha wat leuk! Ik was helemaal fan van de Solero Shots vond ze zo lekker altijd! Ook die normale solero ijsjes vond ik erg lekker, die bestaan nu nog steeds.

 7. Kirsten says:

  Leuk!
  Die schatkistje vond ik ook altijd heel lekker, maar volgens mij had ik altijd vanille-aardbei

  Je hebt trouwens de “joekels” ijsjes vergeten!

 8. Marjolijn says:

  Oh ja, wat een herkenning! Ik kan me nog “dubbeldekkers” herinneren, te koop bij Jamin. Een dik blok vanilleijs met aan één kant chocolade en dan kreeg je er twee wafels bij om het ijs tussen te doen. Heerlijk!
  En ik kan me van een aantal jaren geleden nog waaiervormige ijsjes herinneren met caramel. Ook heerlijk, maar je ziet ze niet meer, helaas.

 9. Hester says:

  Die pop up dingen met Smarties waren gek genoeg de enige roomijsjes die ik lustte, haha! Verder herken ik ook weer veel, nice! Heb net nog een mini magnum almond op :)

 10. Claudia says:

  Oh jajaja, solero shots! Die zijn er volgens mij maar best kort geweest, met die reclame fotos met dames met een HELEBOEL gezichtspiercings! Later vroeg ik me (en nu nog steeds eigenlijk) of het hetzelfde type ijs is als Dippin’ Dots, wat zo bekend is in de VS..
  Ik was ook fan van die ehm.. ‘stoplichtijsjes’ (met die reclame die ik (op die leeftijd al) irritant vond), nu weet ik even niet hoe ze heetten.. En gewoon frambozen waterijsjes, die heb je nu nog steeds van het goedkoopste merk bij de Hoogvliet volgens mij.

 11. Keerthana says:

  Ahh solero shots, jammer dat die niet meer te krijgen zijn in Nederland. Mjn favoriete ijsjes van vroeger waren de timo en pumbaa ijsjes. Je had twee soorten, een knetterijsje en een andere variant met snoepjes.

 12. GerJanne says:

  De Limlolly. Voor 15 (gulden)cent kochten we die. Was een rood ijsje en het was geen waterijs waar je al het water uit kon zuigen. Gene idee wat het wel was, maar erg lekker!!

  1. Nooit begrepen dat ze die uit het assortiment hebben gehaald

 13. MySimplySpecial says:

  Wat leuk, de meeste herinner ik me nog wel ja!

 14. Mirjam says:

  Sinas split en Dubbel likkers! Mijn oom en tante hadden altijd ijsjes in een driehoekige verpakking.. Een soort Calippo, maar ik vond deze lekkerder..

  Ik zag trouwens in het Aldi krantje zure matten ijs em Engelse drop ijs.. Wil ze wel eens proberen!

 15. Kevser says:

  Ohh haha! Wat een heerlijk artikel, ik sta weer even bij de kokkie met 1 gulden. In gedachten dan:)
  De Twister wordt trouwens nog steeds verkocht! *njam*

 16. Nanda says:

  Sab! Ik mis het stoplicht ijsje!!! Haha dat was mijn lievelings ;) En die reclame was ook leuk trouwens.

 17. Marita says:

  Weer een erg leuk artikel!
  En zoals hiervboven vermeld, mis ik inderdaad de Joekels! En Yogho Yogho ijsjes!
  Zelf vond ik de Solero Exotic altijd erg lekker!

 18. Deborah says:

  Jaaaa die Solero <333 Je had ook een ijsje met 3 bolletjes met sinaasappel, aardbei en citroen maar ook nooit meer gezien :P

 19. Roxanne says:

  Jaaaaaaaa, jeugdsentiment! Alleen het Mars ijsje en het Split ijsje at ik zelf nooit.
  Oma had meestal ijslolly’s thuis, bij ons bleef meestal sinaasappel liggen ;)
  Wij aten vroeger trouwens ook veel van die ijsjes die in een soort kartonnen driehoek verpakt zaten

  1. Tessa says:

   Joekels!! Omg jaaaa

 20. Oh, die smartie-ijsjes waren zo lekker! De grootste uitdaging vind ik altijd om de smarties uit het stokje te krijgen, daar heb ik menig deuk mee in tafels geslagen:)

 21. Myrte says:

  Ik mis de WINNER TACO!

 22. Kelly says:

  Leuk je artikel!!
  Solero Forest Fruit en Yogho Yogho ijsje vond ik vroeger erg lekker.. :-) Grappig Marita noemt de YY ook. En Deborah noemt de 3 bolletjes met sinaasappel, aardbei en citroen, die herinner ik me ook nog ja!!

 23. lya van gelder says:

  heeft iemand enig idee waar de dubbellikkers (ijslollie”s) ontstaan zijn?

 24. Mari van mol says:

  Je had vroeger van die halve plastic sinaasappel bakjes, met daarin roomijs. Weet iemand hoe die heten, en of die nog bestaan?

 25. Frank Jaspers says:

  De ijsjes op twee stokjes … Toen ik een jaar of zes was (midden de jaren 60) verkochten ze die bij de kruidenier om de hoek, voor 4 Belgische frank (ongeveer 10 eurocent). Had je maar 2 frank? Geen probleem, dan brak de kruidenier ze gewoon in twee en kreeg je een ijsje op één stokje. :-)

 26. Simone says:

  Wie kent het ijsje Pinkeltje nog? Was veruit mijn favoriet maar ik kan deze nergens op internet binden helaas. Geel top(laag)je, rood waterijs en daaronder wit ijs.
  Wie oh wie kent deze en heeft er een afbeelding van??

 27. Johan says:

  kent er iemand de naam de naam va het poeder om zelf ijscream te maken?
  Dit verkochten ze in de jaren 80 in de colruyt en de delaize

 28. Johan says:

  Kent iemand de naam van het vanille cream poeder in blik om zelf te maken?
  Dit verkochten ze in de jaren 80 en 90

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close