Mijn UNESCO Werelderfgoed bucketlist

Ik kreeg laatst een boek thuisgestuurd met daarin een overzicht (inclusief foto’s en beknopte informatie!) van alle 981 UNESCO Werelderfgoed sites. Negenhonderdeenentachtig. Toen ik ging tellen kwam ik uit op niet meer dan 20 plekken die ik wel eens heb bezocht. Schandalig en dus heb ik weer een nieuwe bucketlist gemaakt met daarop alle UNESCO Werelderfgoed plekken ter wereld die ik héél graag een keer wil bezoeken. Het liefst bezoek ik ze allemaal uiteraard, maar laten we eerst maar eens met de onderstaande tien beginnen. Mijn spelregels: ik mocht van mezelf tien plekken uitkiezen want anders werd het zo’n uitzichtloze lijst. Van die tien mochten het vijf afgezaagde en zeer bekende bestemmingen zijn en vijf onbekende maar wel prachtige bestemmingen.

Laten we beginnen met de vijf afgezaagde bestemmingen.

1. De Piramides in Egypte

Piramides van Gizeh

Van jongs af aan ben ik al gefascineerd door de geschiedenis van de Egyptenaren. Toen ik een jaar of zeven was nam ik steevast bij ieder bibliotheekbezoek boeken mee waarin opgravingen, mummies en de hele geschiedenis rondom Egypte werd beschreven. Fantastisch vond ik het. Dat ik nog nooit in het echt een piramide van dichtbij – laat staan van binnen – heb gezien is dus bijna schandalig te noemen. Van alle piramides in Egypte zijn degene van Gizeh het meest bekend, naast dat complex staat ook de bekende Sfinx. De piramides zijn één van de oudste werelderfgoederen en behoren tot de zeven wereldwonderen. Kan ik die direct van mijn lijstje strepen!

2. De Chinese Muur

Chinese Muur

De Chinese Muur is een bouwwerk dat ik altijd al fascinerend heb gevonden. De ruim 6.000 kilometer lange muur werd gebouwd als verdedigingsmechanisme en hoewel de muur op veel plekken zwaar beschadigd of zelfs afgebroken is, is er nog genoeg van de muur te zien. Ook de Chinese Muur is al tijden werelderfgoed maar pas sinds 2007 een van de zeven nieuwe wereldwonderen. Wat ik vooral zo bijzonder aan de Chinese Muur vind is het feit dat de muur in de loop der tijd zo is opgenomen in de natuur. Het lijkt bijna alsof de muur er altijd al heeft gestaan.

3. Machu Picchu in Peru

Machu Picchu

Machu Picchu kent iedereen wel. Het ligt op 2.430m boven de zeespiegel in een belachelijk mooie omgeving middenin een tropisch bergwoud. De bouw van dit Inca-dorp verliep volgens een zeer nauwgezet plan en dit resulteerde in een van de meest spectaculaire scheppingen van de Inca’s. De Inca’s waren trouwens de grootste beschaving van Amerika voordat de Europeanen kwamen. Het aparte aan Machu Picchu is dat het doel van dit dorp steeds onbekend is. Voor de bouw van het dorp werd uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en mede hierdoor lijkt het dorp zo op zijn plaats te zijn hoog in de bergen.

4. Great Barrier Reef in Australië

Great Barrier Reef

Ik ben helemaal geen duiker of snorkelaar maar het Great Barrier Reef in Australië is nog wel iets wat ik graag van dichtbij zou willen zien. Het Great Barrier Reef is de langste strook koraalrif ter wereld en met een verscheidenheid aan ongeveer 1500 vissoorten, 360 soorten hard koraal en 5000 soorten weekdieren een walhalla voor iedereen die van de onderwaterwereld houdt. Op de eilanden en zandbanken in de buurt zijn bovendien meer dan 215 vogelsoorten aangetroffen dus ook daar kunnen natuurliefhebbers hun geluk niet op.

5. Grand Canyon in Amerika

Grand Canyon

Aaah, Amerika.. Natuurlijk kan mijn meest favoriete land op deze aardbol niet ontbreken. Tijdens onze trip naar Amerika in 2012 was het de bedoeling om langs de Grand Canyon en/of Death Valley te rijden maar uiteindelijk hadden we hier geen tijd voor. En om deze reden blijft ‘ie dus op de bucketlist staan. Tegenwoordig denken we vaak aan het hele nationale park, maar wist je dat de Grand Canyon officieel alleen het 1,5 kilometer diepe en 445,8 kilometer lange ravijn is? Het heeft bijna 6 miljoen jaar geduurd voordat het ravijn door geologische activiteiten en erosie is gevormd tot het ravijn dat het nu is.

De bovenstaande werelderfgoederen kent natuurlijk iedereen. Dikke kans dat jij een van de vijf al eens hebt bezocht maar ik moet tot mijn spijt bekennen dat ze alle vijf nog op mijn bucketlist staan.

Om de bucketlist compleet te maken koos ik ook nog vijf werelderfgoederen die wat minder bekend zijn, maar minstens net zo erg het bezoeken waard.

6. Kasteel Himeji in Japan

Kasteel Himeji

Ik hoef niet meer onder stoelen en banken te schuiven dat ik héél graag een keer naar Japan wil. Voor het eten, voor de natuur maar ook zeker voor de cultuur. Kasteel Himeji-Jo is het mooiste voorbeeld van de Japanse kasteelarchitectuur uit begin 17e eeuw. Het complex bestaat uit maar liefst 83 gebouwen en alles is nagenoeg van hout gemaakt. In de 17e eeuw werden heel veel kastelen gebouwd maar de meeste werden later gesloopt of vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit pareltje staat er echter nog en daarom staat ‘ie op de bucketlist.

7. Trulli van Alberobello in Italië

Alberobello

Trulli van Alberobello… spreek dat maar eens normaal uit. Alberobello is een stad die volledig bestaat uit kalkstenen huizen die bekend staan als ’trulli’. De meeste trulli dateren uit eind 18e eeuw en zijn gebouwd van ruw bewerkte stukken kalksteen. De cirkelvormige of ovale stenen daken zijn bedekt met een patina (doffe corrosielaag) van mossen en korstmossen. Klinkt als een heel hoop bladiebla, feit is dat het stadje er gewoon waanzinnig tof uitziet. De perfecte plek om mooie plaatjes te schieten en om op een warme zomerdag heerlijk rond te struinen. Het verhaal gaat trouwens dat de bewoners gedwongen waren de kalkstenen huizen te bouwen zodat ze snel weer afgebroken konden worden.

8. Mosteiro dos Jerónimos en de Toree de Belém in Portugal (Lissabon)

Mosteiro dos Jerónimos

Bij de toegang tot de haven van Lissabon ligt het Hiëronymietenklooster waarvan de bouw al in 1502 begon en dat de Portugese kunst op een hele mooie manier laat zien. Het gebouw is bekleed met talloze ornamenten en mede hierdoor is het bouwwerk zo populair. Ik heb niet zo veel met religies en kloosters, maar alleen vanwege het uiterlijk van dit klooster zou ik er al een bezoek aan willen brengen.

9. Het Rode Plein in Moskou

Basiliuskathedraal

Ik heb nog even getwijfeld of ik het Rode Plein in Moskou zou moeten schalen onder de afgezaagde werelderfgoederen maar uiteindelijk heb ik besloten dit toch niet te doen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik totaal de behoefte niet heb om naar Rusland af te reizen maar het Kremlin met de Basiliuskathedraal staan toch op mijn bucketlist. Want zeg nou zelf, dit bouwwerk ziet er toch enorm mooi en bijzonder uit? Wat ik niet wist is dat deze kathedraal behoorde tot een tweetal, maar de andere ‘Kazankathedraal’ verdween in 1930. Zonde! Inmiddels staat de gereconstrueerde versie op de plek van de oude kathedraal.

10. Chitwan National Park in Nepal

Chitwan National Park

In mijn minder-afgezaagde-lijstje kan een mooi natuurpark niet ontbreken. In Nepal ligt Nationaal Park Chitwan, een park van 932km². Er leven tal van (bedreigde) zoogdieren in dit park en een van de laatste populaties van de Aziatische neushoorn is hier terug te vinden. Wat mij vooral enthousiast maakt is het feit dat Chitwan ook het thuis is van de Bengaalse tijger. Het park zelf is trouwens nog niet eens zo oud en stamt uit 1973.

Zo, ik heb er weer een bucketlist bij en ik moet zeggen dat ik alle bovenstaande items heel bijzonder vind. Met 981 plekken op de werelderfgoedlijst heb ik nog wel even wat te doen in dat leven van me, maar met de bovenstaande tien ben ik alweer een stapje dichterbij.

Join the Conversation

 1. Mooi lijstje!
  Wat is het naam van dat boek? Ik zou ‘m ook erg graag willen bestellen!

  1. Sabine Author says:

   Werelderfgoed heet ‘ie ;) Deze maand komt de herziene versie uit!

 2. Margot says:

  Wat een geweldige plekken allemaal, die wil ik ook wel zien! Tot nu toe kan ik alleen de Grand Canyon afstrepen.

 3. Lisanne says:

  Afgelopen carnavalsvakantie besloten ik en mijn vriend een reisje te boeken, gewoon om even weg te zijn. Het mocht niet te veel kosten want we zitten beide nog op school en hebben dus niet al te veel te besteden. Na wat surfen op het internet kwamen we uit op Brindisi. Vanuit Eindhoven gaan er erg goedkope vluchten rechtstreeks daarheen en hebben we er een goedkoop (maar heel gastvriendelijk en gezellig!) hotelletje bij geboekt (l’Approdo). We zijn toen vanuit daar met het ov naar veel verschillende stadjes geweest. Zo ook Alberobello. Zelfs zo in het voorjaar echt prachtig! Ook is Ostuni erg leuk om te bezoeken voor een uurtje (het is wel erg klein, maar niet minder mooi), het heeft de bijnaam ‘witte stad’. Puglia is prachtig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close