Mijn minder gangbare foodfavorieten

We hebben allemaal wel van die favoriete producten. Van die dingen die we altijd in huis hebben omdat we daar veel mee koken of juist omdat we er dol op zijn. Ik denk dat we allemaal wel van die standaard producten hebben: favoriet broodbeleg, favoriet drankje… stuk voor stuk herkenbare producten. Als foodblogger krijg je vaak een hoop lekkers maar ook een hoop mooie producten thuis. Het leek me leuk om jullie kennis te laten maken met mijn minder gangbare foodfavorieten. Producten die waarschijnlijk niet iedereen standaard in huis heeft, maar die voor mij onmisbaar zijn. Ik weet zeker dat als deze producten op zijn, er de volgende dag een nieuwe voorraad staat. Overigens krijg ik voor deze posting niet betaald. Alle producten hieronder heb ik zelf gekocht of ooit in het verleden een keer thuisgestuurd gekregen.

Mijn minder gangbare foodfavorieten

Truffelolie

Oh man wat ben ik gek op truffel. Maar echt. Als er ergens op een menukaart truffelmayonaise, truffelolie of gewoon het woord truffel voorkomt, wordt dat gerecht van mij. Héérlijk vind ik het. Als ik even niet zo goed weet wat ik moet koken staat hier heel vaak een simpele pasta op tafel. Afgemaakt met een beetje truffelolie. Truffelolie tilt het gerecht instant naar een hoger level. Alles wordt er ook gewoon veel lekkerder van. Een beetje over gebakken of gekookte aardappels, als dressing bij asperges, over carpaccio of dus door een eenvoudige pasta. Lichte paniek brak er in huis uit toen de truffelolie laatst op bleek te zijn dus als de bodem van de fles in zicht is wordt er tegenwoordig direct een nieuwe besteld.

Mijn favoriet: Truffelolie van Foodelicious. Hier te bestellen voor € 29,95 per fles van 500ml. 

Truffelmayonaise

Deze mayonaise staat in het verlengde van de truffelolie hierboven. Truffelmayonaise maakt óók alles vele malen lekkerder. Waanzinnig op een broodje carpaccio, als dressing over een salade, bij een stukje vlees of wie kan het ook schelen, bij een bord patat. De truffelmayonaise van Jean Bâton heeft een heel intense smaak waardoor je lekker lang met het product doet, ondanks dat het een relatief klein potje is. Het is goed houdbaar in de koelkast. Hier staat er in ieder geval altijd een.

Mijn favoriet: Truffelmayonaise van Jean Bâton. Onder andere te koop bij Albert Heijn voor € 1,79/130 gram.

Fleur de Sel

Het heeft héél lang geduurd voordat ik een beetje into zout was. Keukenzout en grof zeezout waren eigenlijk de enige soorten die ik in huis had. In principe heb je ook niet meer nodig hoor, je red je hier prima mee. Fleur de Sel was voor mij lange tijd dan ook een deftig woord voor grof zout, maar op deze mening heb ik toch terug moeten komen. Tegenwoordig is Fleur de Sel, naast Himalayazout het meest gebruikte product in mijn keuken. Fleur de Sel is een van de duurste soorten zeezout. Ik zal je niet vervelen met een verhaal over hoe het gewonnen wordt, maar wat dit type zout voor mij een favoriet maakt is het feit dat het niet zo snel smelt wanneer het over vochtige gerechten wordt gestrooid. Hierdoor blijven de zoutkristallen behouden en blijft het knapperig. Fleur de Sel gaat al-tijd over mijn chocoladefudgetaart. Heerlijk! Fleur de Sel wordt trouwens ook wel eens verkocht onder de noemer Keltisch zeezout.

Mijn favoriet: Fleur de Sel van Brun & Renard. Onder andere te koop bij Albert Heijn voor €3,99/125 gram

Sesamolie

Sesamolie is een product dat ik ook heel vaak gebruik. Eigenlijk in vrijwel ieder Aziatisch gerecht dat ik maak vind je een beetje sesamolie terug. Ik gebruik het om in te wokken maar ook heel vaak als basis in dressings. Sesamolie geeft een gerecht net iets meer diepgang vind ik. Net zo’n smaakje waarvan je je afvraagt waar het vandaag komt. Er staat standaard een fles op mijn olie & azijn kastje en er komt ook altijd direct weer een fles als de ander op is.

Mijn favoriet: Sesamolie van Pelzmann. Albert Heijn verkocht het altijd voor € 4,79/250ml maar ik kan het product nu niet meer in de online shop vinden.

Mijn minder gangbare foodfavorieten

Buitenlandse specerijenmixen

Ik heb zelf niet zoveel met de Hollandse keuken. Het liefst kook ik buitenlandse gerechten en ik vind het heerlijk om daarbij te experimenteren met buitenlandse specerijenmixen. Denk aan Za’Atar, Vadouvan, Ras el Hanout en Garam Masala. Door deze specerijenmixen toe te voegen aan gerechten maak je ze instant authentiek. Mijn kruidenkastje staat vol met dit soort specerijenmixen. Van diverse merken trouwens. Ik denk niet dat ze ooit op zullen raken omdat ik ze niet iedere dag gebruik, maar dat geeft niet. Als ik de deur van mijn kruidenkastje open komen de typische geuren me al tegemoet. Zo fijn!

Mijn favoriet: de specerijenmixen van Jonnie Boer. Onder andere verkrijgbaar bij Jumbo en Albert Heijn voor € 3,66/stuk. 

Wat zijn jouw ‘minder gangbare’ foodfavorieten? Is er een relatief onbekend product waarvan jij vindt dat iedereen het zou moeten hebben?

Join the Conversation

 1. MARIJKE says:

  De blikjes van jonnie boer zien er ook zo mooi uit. Ga binnenkort even sneupen in de supermarkt naar lekkere varianten van deze kruiden. Leuke favorieten!

 2. Sandra says:

  De kruidenblikjes zijn ook hier favoriet! En die fleur de sel ga ik toch ook maar eens proberen. Zelf kan ik ook niet zonder gerookt paprikapoeder en balsamicostroop.

 3. Leuk om te lezen! Heb je de aflevering over truffelolie wel eens gezien vd keuringsdienst van waarde? :-(
  Interessant!

 4. Rachel Kromdijk says:

  oh ik hou ook heel erg van speciale kruiden! In italie zaten ze altijd in die grote zakken.. love it!

 5. Jolanda says:

  De Jonnie Boer staan hier ook. Ik vind ze super, vooral omdat het KRUIDEN/SPECERIJEN zijn en geen zout. Zo kan ik beter zelf mijn zout doseren. En daarvoor scoor ik de Lidl Himalayazout die meestal met kerst en pasen wordt verkocht. Van Euroma heb ik ook veel soorten gevriesdroogde kruiden staan, bevallen mij prima ergens door heen. Verder heb ik gerookt paprikapoeder, tabasco gewoon en tabasco smoked staan. De witte balsamico van Ponti (AH) is hier een hit voor vinaigrette.

 6. Stephanie | Kookles Thuis says:

  Hier zijn we ook helemaal GEK op die kruidenmixen van Jonnie Boer. Vooral de Picadillo is favoriet en natuurlijk de Z’atar op avocadotoast. Waar wij niet zonder zouden kunnen is Maldon Zeezout, echt van die mooie vlokken. Heerlijk op een mooi stukje vlees.

 7. Eline says:

  Hier ook Maldon zout, gerookt paprikapoeder, balsamicostroop, jonnie boer potjes en de truffelmayo ( die mag niet te vaak in huis anders is die zo op). Frambozen azijn is hier ook favoriet voor salades

 8. tati de boer says:

  Die kruiden van Jonnie Boer zijn top he!

  X

 9. Grappig, de truffelolie en mayonaise staan hier ook in huis en van de kruidenmixen van Jonnie heb ik alle varianten in huis.

  Verder vind ik balsamicocrème een fijn product om te gebruiken.

  Fleur de sel heb ik nog nooit geprobeerd, gebruik eigenlijk alleen grof zeezout. Maar ik ga het een keer kopen om te proberen.

 10. jaimyskitchen says:

  Voor de aziatische keuken: mirin & oestersaus!
  En laatst heb ik een onwijs lekkere vijgen dadel balsamico gekregen, dat is nu al een musthave!
  Verder een must: truffelpesto voor een snelle pasta jammie!

  En inderdaad kruiden in alle soorten. Heb er ook een aantal van Jonnie, maar ook veel mixen zelf gemaakt of uit India!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close