Mijn favoriete Paleo kookboeken

Hoewel ik jullie vorig jaar al introduceerde met Paleo lijkt het dieet nu écht een hit in Nederland te worden. Foodblogs over Paleo schieten als paddenstoelen uit de grond en ook zien we steeds meer uitgeverijen kookboeken uitbrengen die gebaseerd zijn op het principe van Paleo. Zelf heb ik een aantal van deze kookboeken in mijn boekenkast staan en vandaag wil je graag mijn twee favorieten aan jullie laten zien: Het Paleo kookboek van Daniel Green en De Paleo Chef van Pete Evans. Mocht je zelf Paleo eten of eraan willen beginnen: deze kookboeken zijn dikke aanraders. Ze bevatten beide heerlijke en alles behalve saaie recepten.

Het Paleo Kookboek – Daniel Green

Het Paleo Kookboek

Het Paleo Kookboek

Het Paleo Kookboek

 

Het Paleo Kookboek is meer dan een kookboek alleen. Daniel Green trapt in zijn boek namelijk af met een bulk achtergrondinformatie waardoor je zeker goed van start kunt gaan met Paleo eten. Hoe werkt het, waar is het dieet goed voor, welke producten moet je absoluut vermijden en welke kun je beter minderen, het wordt allemaal uitgelegd in Het Paleo Kookboek en dat is fijn. Na een goede basis van de Paleo-principes kun je aan de slag met de vele recepten die in het boek staan.

Het Paleo Kookboek is opgedeeld in vijf herkenbare hoofdstukken: Ontbijt & brunch, Lichte maaltijden, snacks & bijgerechten, Soepen & salades, Hoofdgerechten en Nagerechten. Een standaard opbouw van een kookboek maar zeker voor Paleo kookboeken vind ik dit maar wat handig. Het bespaart me namelijk een hoop bladeren door nutteloze recepten wanneer ik enkel op zoek ben naar een lekker dessert bijvoorbeeld.

De recepten in Het Paleo Kookboek zijn voor iedereen goed uit te voeren. Ze hebben doorgaans maar weinig ingrediënten nodig en de ingrediënten die nodig zijn, zijn veelal te koop in de supermarkt. Wellicht dat sommige mensen de recepten ietwat aan de saaie kant vinden, maar naar mijn idee zorgen ze ervoor dat dit kookboek een musthave is voor iedereen die wil starten met Paleo. Mijn favorieten? De Bloemkoolcurry met champignons en de Franse Bouillabaise.

Er valt nog veel meer over dit kookboek te vertellen (zo hebben recepten kleurcodes meegekregen) maar ik raad je aan dit zelf te ervaren. Wat mij betreft is Het Paleo Kookboek een onmisbaar item in de (kook)boekenkast wanneer je meer wilt weten over Paleo of wilt beginnen met Paleo eten.

Het Paleo Kookboek van Daniel Green is te koop voor € 18,99 en te bestellen bij Bol.com.

De Paleo Chef – Pete Evans

De Paleo Chef

De Paleo Chef

De Paleo Chef

smaak stuitte Evans op de paleo-methode. Sindsdien eet Pete Evans volledig Paleo en uit deze manier van leven is dit kookboek gerold. De Paleo Chef bevat meer dan 100 heerlijke gluten-, lactose- en graanvrije recepten die alles behalve saai zijn. Heel fijn is dat het kookboek start met 10 dingen die je moet weten over Paleo wil je het concept volledig begrijpen. Handig, want met deze achtergrondinformatie kun je alvast een beetje inkomen in je eventueel nieuwe lifestyle, maar weet je ook wat je verder nog moet doen om er een gezonde leefwijze op na te houden. Vervolgens wordt ook nog wat informatie gegeven over de ingrediënten die gebruikt worden maar anders dan dat vinden we voornamelijk recepten terug in het kookboek.

Alle recepten zijn onderverdeeld in acht hoofdstukken: Ontbijt, Groenten, bijgerechten en snacks, Vis en zeevruchten, Gevogelte, Vlees, Desserts, Drankjes en Basisrecepten. Een vrij bekende indeling voor een kookboek maar hierdoor niet minder handig. Ik vind het altijd fijn om op hoofdingrediënt te kunnen zoeken, vaak heb je namelijk ergens zin in maar kun je er geen recept bij bedenken. De recepten uit De Paleo Chef zijn iets minder toegankelijk dan de recepten uit Het Paleo Kookboek. Zo vinden we in het hoofdstuk Ontbijt bijvoorbeeld recepten voor Roerbakrundvlees met basilicum, pepertjes en gebakken ei en een recept voor Asperges met zachtgekookte eieren, kappertjes en mergbouillon. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik eet dit soort dingen niet voor het ontbijt. Dat is me toch net iets te uitgebreid. Waar ik vooral héél blij van word is het allerlaatste hoofdstuk: Basisrecepten. In dit hoofdstuk staan 38 recepten voor dingen die we zeer regelmatig nodig hebben. Denk hierbij aan groentebouillon, ketchup of rode currypasta. Ik ben niet zó strikt Paleo dat ik deze dingen per se zelf wil maken, maar het is bijzonder fijn dat ik hier nu wel de recepten voor heb.

Als ik een stempel zou moeten drukken op De Paleo Chef is dit boek wellicht iets meer geschikt voor het weekend-koken. Dure en mooie ingrediënten worden weliswaar afgewisseld met toegankelijke supermarkt-producten, maar toch is het gros van de recepten naar mijn idee iets te uitgebreid om door te gaan voor een makkelijke doordeweekse maaltijd. Desalniettemin blader ik het boek regelmatig door ter inspiratie voor mijn eigen eetplanning en kan ik dankzij dit boek met gemak een feestelijk Paleo-menu op tafel zetten.

De Paleo Chef van Pete Evans is te koop bij Bol.com voor € 29,99.

Ik kan iedereen aanraden die wil beginnen met Paleo om het boek van Daniel Green aan te schaffen. Ben je al gewend aan het Paleo eten en wil je wat meer diepgang in de dingen die je maakt, dan kun je met het boek van Pete Evans zeker uit de voeten.

Join the Conversation

 1. Margot says:

  Ik hou wel van recepten waarvoor je niet al te veel (bijzondere) ingrediënten nodig hebt!

 2. Rineke says:

  Wij hebben al ruim een jaar geleden een periode paleo gegeten en ik had juist het idee dat de hele hype over zijn hoogtepunt heen is.

  1. Sabine Author says:

   Ik kon er vorig jaar juist geen goede kookboeken over vinden, nu schieten ze als paddenstoelen uit de grond!

 3. Waar staan de kleurcodes bij de recepten in ‘Het Paleo Kookboek’? Ik vind ze nergens…

  1. Sorry, ik heb ze gevonden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close