Meeneem food tijdens een lange reis

We kennen het allemaal, of je nu zelf al eens op vakantie bent geweest of met je ouders: wat neem je in vredesnaam mee in de auto, het vliegtuig of in de bus als je een lange reis voor de boeg hebt. Zelf heb ik er ook al over zitten nadenken aangezien we op 4 augustus vertrekken naar Spanje met de auto -een rit van veertien uur-. Want ondanks dat wij in de avond zullen vertrekken, zorgt zo’n trip er wel voor dat je trek krijgt. Maar wat neem je nu mee in de koelbox of buiten de koelbox? De standaard broodjes met chocoladepasta of zakjes chips en snoep kennen we zo langzamerhand wel namelijk. En om je een beetje inspiratie te geven is er dit artikel: meeneem food tijdens een lange reis. Ik ga nu puur even van het algemene uit, dus ongeacht of je nu ’s ochtends, overdag of ’s nachts gaat rijden.

sandwichessheknows.com

In de koelbox
Zeker wanneer je met de auto reist is een koelbox een onmisbaar item. Tijdens de rit houd je spullen koud die koud moeten zijn en op de plek van aankomst kun je hem mooi weer gebruiken voor naar het strand, aan het zwembad en tijdens dagjes uit. Er zijn een aantal dingen die je prima mee kunt nemen in een koelbox wanneer je een lange reis voor de boeg hebt.

 • Fruitsalade. Koop een goed afsluitbare trommel en maak hier een salade in van fruit dat jij lekker vindt. Tijdens een lange reis word je al gauw suf en fruit kan je een prima (vitamine)boost geven. Besprenkel het gesneden fruit met een klein beetje citroensap om verkleuring tegen te gaan en ook tijdens de reis geniet je van zoet en heerlijk vers fruit. 
 • Smoothies. Voldoende drinken is belangrijk om uitdroging tegen te gaan want omdat je je niet tot nauwelijks inspant tijdens het reizen, zul je wellicht minder snel dorst hebben. Maar wie zegt dat drinken saai moet zijn? Maak van te voren thuis alvast lekkere smoothies en schenk ze over in goed sluitende bekers. Wedden dat zo’n koele smoothie welkom is wanneer je in een broeiende auto of bus zit?
 • Groenten. Groenten hoef je helemaal niet per se bij het avondeten te nuttigen maar zijn ook prima als snack. Neem een bakje cherrytomaatjes mee, wat schijfjes komkommer, wortel, reepjes paprika of radijsjes… Maak er voor vertrek nog een lekkere dip bij en je bent heel wat gezonder bezig dan wanneer je chips eet!
 • Sandwiches. Maak minisandwiches met diverse soorten beleg en groenten, een stuk minder saai dan die standaard boterham met kaas. Een beetje sla, tomaat en komkommer doet vaak al veel wonderen op een broodje met ‘simpel’ beleg. Een klein beetje mayonaise erbij en je hebt in een handomdraai een makkelijk maar smaakvol broodje voor onderweg.
 • Limonade. Zeker wanneer je naar een warm land gaat is een verkoelend drankje wel welkom. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om frisdranken in te slaan, maar je eigen limonade maken kan natuurlijk ook. Koud water, ijsklontjes en fruit of groenten naar keus en je hebt een gezond en verfrissend drankje voor onderweg.

2012 03 27klein

Buiten de koelbox
Ook buiten de koelbox kun je voldoende dingen meenemen om te eten. Zeker handig wanneer je het vliegtuig in moet, aangezien je tegenwoordig meestal wel weer wat te eten mag meenemen voor tijdens de vlucht. Niet bij iedere vlucht is het eten inbegrepen en daarom kun je maar beter iets voorhanden hebben.

 • Noten. Chips zijn makkelijk om mee te nemen, zeker wanneer je het in portieverpakkingen krijgt, maar noten zijn eigenlijk nog veel beter. Sowieso stoor je jouw mede passagiers niet met ellendig gekraak, maar voor jezelf is het ook een stuk gezonder. Noten bevatten namelijk gezonde vetten die jouw lichaam nodigt heeft en als je dan toch wilt snacken, kies dan daarvoor.
 • Gedroogd fruit. Het voordeel van gedroogd fruit is dat je het niet koel hoeft te bewaren en je dus zo een tas vol kunt proppen met verschillende soorten. Gedroogde abrikozen, bananen, appel… je kunt het zo gek niet verzinnen of je kunt het krijgen. Kijk eens bij een Turkse supermarkt of Toko, er zit vast iets lekkers voor je tussen!
 • Koekjes. Wanneer je dan toch zin hebt in een ongezonde snack zijn koekjes altijd een welkome afwisseling. Let wel even op met koekjes die makkelijk smelten, je wilt natuurlijk geen kleverige bende in je tas. Geen chocolade dus, geen room en ook geen jam. Haverrozijn koekjes zijn bijvoorbeeld prima om mee te nemen!

Ik hoop dat ik je met dit artikel een beetje heb geïnspireerd en dat je ermee uit de voeten kunt. Met een beetje creativiteit neem je al zo gezonde en lekkere snacks mee zonder dat het je al teveel moeite kost. Daarnaast durf ik te wedden dat jouw reisgenoten je moeite zeer zullen waarderen en wat is nou mooier dan anderen zien genieten van jouw creaties.

Wat nemen jullie vaak mee tijdens een lange reis?

bron featured image: lovefood.sobeys.com

Join the Conversation

 1. Saska says:

  Wat een goede tips! Ik vlieg donderdag en heb hier dus zeker wat aan! Ik ga denk ik fruit en noten meenemen! :) Als ik niks mee neem wordt het toch vaak weer ongezond iets kopen op het vliegveld of in het vliegtuig..

 2. Daniëlle says:

  Leuke tips! Ik ga zelf over 3 weken naar Italië, we gaan ’s nachts weg en komen dan hopelijk ’s avonds aan. Noten en gedroogd fruit is inderdaad erg lekker onderweg!

 3. MySimplySpecial says:

  Goede tips! Voor een lange rit in de auto namen we vroeger ook wel eens gekookte eieren mee!

 4. BUMBT says:

  Wat een super leuke tips!

 5. Lisette says:

  Wij vertrekken volgende week vrijdagavond. We eten eerst kibbeling oid, en dan gaan we rijden. Eten voor onderweg; gehaktballetjes, gebakken ei met spek, gekookte eieren, een komkommer, verse broodjes,een trommel met werthers en dat soort snoepjes, en wij nemen altijd notenrepen mee :) Plus standaard voor 3 personen zo’n 17 liter drinken(ook 1400 km ongeveer).

  Wij gebruiken de volgende berekening; 14 uur rijden is dus 14 drankjes p.p. plus 1/3 van de tijd erbij…afronden naar boven.kom je op 19 drankjes per persoon, ja das altijd teveel maar dan heb je wel keus, en je hoeft niet direct naar de winkel.

  Drankjes zijn frisdrank, sap, limonades, en water dat we bevroren hebben.

  Tip voor kinderen; geef ze een eigen snoeptrommeltje…zeg erbij dat t voor de hele reis is. op=op. Onze zoon weet niet beter sinds hij 6 is doen we dit zo. Zoon is geen snoeper, dus misschien heeft een ander kind meer snoepjes nodig…of op een langere reis 2 doosjes?

  1. Lisette says:

   die 1/3 extra drankjes zijn voor het geval de reis langer duurt, file, ongeval, slecht weer onderweg etc. Vorige zomer hebben we ipv 14 uur 20 uur gereden…We hadden nog zo’n 10 drankjes over…

 6. Joyce says:

  Handige tips!

 7. Sheela says:

  Fijn, zo een coolbox is echt handig x

 8. Hmmm,klinkt lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close