Levensgevaarlijke hype: Cinnamon Challenge

Misschien heb je een van de duizenden filmpjes die erover zijn gemaakt al wel eens voorbij zien komen: de Cinnamon Challenge. Filmpjes waarin jongeren de uitdaging aangaan: een grote hap kaneel nemen en in een keer doorslikken. Althans, dat is de bedoeling want het kurkdroge poeder blijft in je keel hangen en gaat alles behalve weg. Water drinken lijkt dan de snelle oplossing maar ja, dat is natuurlijk niet leuk voor de video. En dat terwijl kaneel je mond en keel binnen enkele seconden volledig droog legt, geen speeksel meer om te slikken.

Vrouwensite Ze.nl publiceerde onlangs een artikel over de gevaren van deze Cinnamon Challenge en ik wil ze graag even met je delen. Vooral omdat deze uitdaging zo populair is dat iedereen het lijkt te willen proberen, niet wetende wat voor een schade ermee aangericht kan worden.

Hierboven zie je een aantal filmpjes. Hilarisch om de reacties te zien misschien, maar een stuk minder leuk wanneer je bedenkt wat er kan gebeuren. Een automatische reflex die ontstaat is het direct uitspugen van het kaneel. En volgens artsen is dat juist gevaarlijk. 

Door het hoesten is de kans groot dat er wat van het poeder in de longen komt. Kaneel is gemaakt van boomschors en is moeilijk af te breken. Daardoor kunnen er littekens ontstaan in de longen. – dokter Steven Lipshultz voor Daily Mail.


Vooral mensen met astma lopen een groot risico door deel te nemen aan deze challenge. Wanneer het kaneelpoeder in de longen terecht komt blokkeert het de mogelijkheid om adem te halen. Nu klinkt dat al vervelend op zich, maar gevolgen als klaplongen of verstikking liggen hiermee op de loer.

Leuk, zo’n spelletje. De Amerikaanse tiener Dejah Reed kan erover mee praten, zij liet zich overhalen door haar vrienden om de challenge te doen. Met alle gevolgen van dien. Na vier keer de uitdaging aan gaan belandde ze in het ziekenhuis. Tot op de dag van vandaag moet ze nog altijd haar inhaler gebruiken als ze buiten adem raakt. Hierom startte ze de website No Cinnamon Challenge waarmee ze tieners wil waarschuwen voor deze trend.

Kortom: de Chinnamon Challenge is dan wellicht leuk voor het aantal views dat je ermee genereert, maar vraag jezelf wel af of het de mogelijke risico’s waard is.

Bron foto: empowermagazine.com

Join the Conversation

 1. Claudia says:

  Hmm, goed dat je dit aanhaalt. Ik heb er wel een paar gezien van de beautybloggers die ik volg, maar ik vind het helemaal niet entertaining..

 2. Joyce says:

  Goed dat je hier een artikel over schrijft! Ik heb die challenge ook nooit begrepen.

 3. Daniëlle says:

  Dat wist ik helemaal niet! Dan is het wel echt gevaarlijk als het littekens kan aanrichten..

 4. Sandra says:

  Mensen met een beetje verstand in hun bovenkamer weten dat dit een no go is lijkt mij.

  Net zo dom als een pak beschuit droog opeten…. tsja je tandvlees en gehemelte zijn aan gort, maar oh oh wat hebben we gelachen….. NOT.

 5. Britt says:

  Ik snapte de challenge niet helemaal. Het is waarschijnlijk grappig om te zien, maar als je dit hebt gelezen is het wel wat slimmer om het kaneel aan de kant te leggen als je leest wat voor gevaren het met zich meebrengt!

 6. Mirjam says:

  Ik heb al een paar keer zo’n filmpje gezien en naast dat ik ze helemaal niet leuk vond, vond ik het ook al eng… Nu weet ik waarom!

 7. Ashleey says:

  Dat wist ik helemaal niet! wat goed dat je dit deelt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close