Als je op zoek bent naar een fris en feestelijk nagerecht dat er indrukwekkend uitziet, maar belachelijk makkelijk is om te maken, dan zit je met deze Lemon Posset helemaal goed. Dit klassieke Engelse toetje heeft een fluweelzachte structuur, een frisse citroensmaak en wordt gemaakt met maar een handvol ingrediënten.
En het mooiste? Je hoeft er geen oven voor aan te zetten en zelfs geen gelatine of ei toe te voegen. De reactie tussen de citroen en de room zorgt er namelijk voor dat de room vanzelf al lichtjes opstijft.
Ik ben geen groot liefhebber van citrus en een citroen toetje staat dan meestal ook niet op mijn lijstje om te bestellen. Maar ik wil ook niet uren in de keuken staan voor een nagerecht, zeker niet in de zomer. Deze Lemon Posset is dan wel echt een uitkomst: snel, eenvoudig, en als je ’m in gehalveerde citroenen serveert ziet het er ook nog eens onwijs leuk uit.

Lemon posset – super simpel citroen toetje
Lemon Posset bestaat in de basis uit slagroom, suiker en citroensap. Dat is het. Klinkt bijna te simpel, is het eigenlijk ook, en toch ontstaat er uit zo weinig ingrediënten een heerlijk romig dessert dat ergens tussen een dikke vla en luchtige room in zit. Niet stijf als pudding, maar ook niet vloeibaar: precies goed eigenlijk.
En omdat je de smaakmakers volledig zelf in de hand hebt, kun je de posset zo fris of zo zoet maken als je zelf wil.
Voor mijn versie gebruikte ik ook een beetje vanille-aroma en citroenrasp, voor nét wat meer diepgang in de smaak. Ik serveerde de Lemon Posset in de uitgeholde citroenen zelf, wat het geheel meteen super zomers en vrolijk maakt. Ideaal voor een etentje, brunch of barbecue, want je kunt het ruim van tevoren voorbereiden en gewoon uit de koelkast serveren.

Citroenroom maken
Het maken van de citroenroom is echt een eitje. Je doet alle ingrediënten bij elkaar in een steelpannetje. Breng het mengsel aan de kook en laat het ongeveer 3 minuten zachtjes doorkoken. Roer even goed door en klaar ben je.
Wat dan volgt is misschien wel het lastigste deel van dit recept: wachten. Je giet de lemon posset in je gekozen vormpjes, in dit geval dus lege halve citroenen, en zet ze een paar uur in de koelkast om op te stijven. Ik raad je aan om ze minimaal 4 uur te laten koelen, maar een hele nacht mag ook. Hoe langer ze staan, hoe steviger ze worden.
Voor het vullen van de citroenen kun je een klein trechtertje gebruiken of het mengsel overgieten in een maatbeker met schenktuit. Zo mors je niet te veel en houd je het netjes. Heb je geen zin om citroenen uit te hollen? Je kunt de posset ook gewoon in glaasjes, espresso kopjes of kleine potjes schenken.



Feestelijke twist: Lemon Posset Brulée
Wil je echt uitpakken? Geef je Lemon Posset dan een feestelijke twist en maak er een Lemon Posset Brûlée van. Zodra de citroenroom goed is opgestijfd, strooi je een dun laagje fijne kristalsuiker over de bovenkant en brand je dit met een crème brûlée brander tot een krokant karamellaagje. Het ‘krakje’ van de karamel in combinatie met de frisse room is echt zó lekker.
Heb je geen brander in huis? Geen paniek, dan laat je de brûlée topping gewoon achterwege. De posset is van zichzelf al heerlijk genoeg. Maar mocht je het in huis hebben, dan is het zeker het proberen waard.
Een andere leuke tip: versier de posset vlak voor het serveren met een paar frambozen, een blaadje munt of wat extra citroenrasp. Dat geeft het geheel een nog frissere uitstraling en past perfect bij de smaak. Of gebruik wat eetbare bloemetjes voor een kleurrijk toetje.
Wat mij betreft is Lemon Posset hét ultieme citroentoetje.
Ook handig: je kunt de citroenen al een dag van tevoren uithollen en bewaren in de koelkast. Zo hoef je op de dag zelf alleen nog maar de room te maken en te vullen. Makkelijker kan bijna niet.
Dus, heb je wat citroenen liggen en moet je er vanaf? Dan weet je bij deze wat je te doen staat ;-)
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Lemon posset
Benodigdheden
- steelpannetje
Ingrediënten
- 6 citroenen – gehalveerd en leeggeschraapt
- 250 ml slagroom
- 100 g kristalsuiker
- 40 ml citroensap
- 1 el citroenrasp
- 1/4 tl vanille-aroma
Instructies
- Verdeel de gehalveerde en leeggeschraapte citroenen op een bord.
- Doe de slagroom met de suiker, citroensap, citroenschil en vanille-aroma in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Kook op laag vuur door tot de suiker helemaal is gesmolten.
- Laat de citroenroom iets afkoelen en schenk de room dan in de lege citroenen.
- Zet de citroenen minimaal 4 uur in de koelkast tot de room steviger is geworden.