Kritisch getest: de Vegetarische Slager

Begin oktober was ik als bezoeker aanwezig op de Vakbeurs Foodspecialiteiten in Utrecht. Hier kwam ik ook de Vegetarische Slager tegen, een naam waar jullie inmiddels vast allemaal wel van hebben gehoord. Al een poosje was ik nieuwsgierig naar het ‘vlees’ van deze slager, mede dankzij de enorm positieve reviews die ik over de producten heb gelezen. Zo zouden de Biefstuckjes (ja, echt geschreven met ck) nog lekkerder zijn echte biefstuk en zouden de Kipstuckjes niet te onderscheiden zijn van echte kip. Dat moest natuurlijk even getest worden en daarom heb ik drie vegetarische vleesvervangers van de Vegetarische Slager kritisch  voor jullie getest. Ik ging aan de slag met Rauw Gehackt, Gerookte Speckjes en Teriyaki Kipstuckjes.

Vegetarische Slager - Rauw GehacktRauw Gehackt
Ik hoef niet te zeggen dat het Rauw Gehackt van de Vegetarische Slager in ieder geval qua uiterlijk exact hetzelfde is als gehakt gemaakt van vlees. Had er een andere verpakking omheen gedaan en ik had serieus niet gezien dat dit geen vlees zou zijn. Wat ik prettig vind aan het ‘vlees’ van de Vegetarische Slager is dat er geen ingrediënten in zitten die ik niet ken. Hoewel je zou denken dat er van alles mee gesjoemeld moet zijn om ervoor te zorgen dat het op echt vlees zou lijken, was ik hier bijzonder door verrast.

De ingrediënten die we terugvinden in het Rauw Gehackt zijn: water,  15% soja-eiwit,  tarwegluten, palmvet, zetmeel (tarwe), vrije-uitloopkippenei-eiwit, aroma’s (gluten, tarwe), gemodificeerd zetmeel, kleurstof: rode biet, gistextact, glucosestroop, plantaardig eiwithydrolysaat (soja), zout, kruiden en specerijen, ijzer en vitamine B12.

De belangrijkste voedingswaarden waarop ik let bij de aankoop van producten zijn eiwit, vet, koolhydraten en suikers. Aan de hand van deze waarden beslis ik of ik het de moeite waard vind om doordeweeks te eten of dat ik het moet laten liggen voor mijn cheatdag. Dit Rauwe Gehackt is prima te eten wanneer je op de lijn aan het letten bent. Met 18,2 gram eiwit, 11,2 gram vet, 6,0 gram koolhydraten, 7,0 gram voedingsvezels en 1,2 gram suikers per 100 gram ‘vlees’ is dit geen ongezond product.

Maar dan de werking en de smaak want dat is natuurlijk het allerbelangrijkst. Dit Rauwe Gehackt kun je op dezelfde manier verwerken als normaal gehakt. Je kunt er ballen van draaien, je kunt het rul bakken om in een saus te verwerken en je kunt het naar hartenlust op smaak brengen met kruiden naar wens. Zelf besloot ik om dit gehackt te verwerken in lasagne en daarvoor bakte ik het rul. Een aantal dingen die mij opvielen tijdens het gebruiken van dit product: het gehackt wilde niet mooi bruin worden en het koekt ontzéttend aan. Nu weet ik best wel hoe ik moet koken en ik moest het gehackt van de bodem schrapen. Niet zo erg wanneer je het in een saus gebruikt, maar minder fijn wanneer je er mooie ballen van wilt maken.

De smaak vond ik overigens prima! Het is voornamelijk de textuur wat het hem doet in de lasagnesaus en wat mij betreft deed deze niet onder voor een saus met normaal gehakt. Wel vond ik de smaak iets zoeter wat op zich niet verkeerd was maar gewoon even wennen.

Vind ik het Rauw Gehackt een goede vervanger voor gehakt gemaakt van vlees? Ja zeker, maar verwacht niet een op een dezelfde smaak.

Vegetarische Slager - Geroockte SpeckjesGerookte Speckjes
Het is duidelijk dat de Gerookte Speckjes in de verste verte niet lijken op vleesspekjes. Nu hoeft dit natuurlijk ook niet, maar er is weinig kennis voor nodig om die constatering te maken. Over de ingrediënten in deze speckjes was ik blij verrast, we zien daar namelijk groenten op de eerste plek staan en dat duidt al op het feit dat deze vleesvervanger stukken gezonder is dan de oude vertrouwde gerookte spekreepjes uit de supermarkt.

De ingrediënten op volgorde van hoeveelheid zijn: 36% groente (wortel, uienconcentraat),  18% erwteiwit, water, erwtvezel, zetmeel, zonnebloemolie, aroma. Top als je het mij vraagt. Wederom geen onbekende dingen. De Gerookte Speckjes zijn wel iets vetter dan het Rauwe Gehackt maar dat is natuurlijk niet zo gek. De voedingswaarden van deze vleesvervanger zijn als volgt: 16,6 gram eiwit, 18,6 gram vet, 7,2 gram koolhydraat, 1,0 gram voedingsvezel en 1,2 gram suikers. Niet superduper healthy maar ook lang niet zo ongezond als de normale spekjes die vaak voor 90%  (!) uit vet bestaan.

Ik verwerkte de speckjes door een stamppot en het eerste dat me opviel bij het uitbakken van de vleesvervanger is dat het echt naar spekjes ruikt en dat het ook echt knapperig wordt. Leuke twist dus: wel de geur- en textuurbeleving, maar qua uiterlijk totaal verschillend.

Hoewel de Gerookte Speckjes meer naar groentenreepjes smaken dan naar de oude vertrouwde spekjes vonden zowel Tim als ik dit erg lekker en de absolute winnaar van de drie producten die ik heb getest.

Vegetarische Slager - Teriyaki KipstuckjesTeriyaki Kipstuckjes
Tot slot de Teriyaki Kipstuckjes. Ik heb op de beurs al de normale Kipstuckjes mogen proberen en daar was ik enorm van onder de indruk. Nagenoeg dezelfde textuur en smaak. Maar zou dat bij de Teriyaki Kipstuckjes ook zo zijn?  Bij het uiterlijk zien we natuurlijk al wat verschil. Deze Kipstuckjes zijn niet roze maar eerder grijzig waardoor het eerder lijkt op kip dat al te lang ligt. De ingrediënten die we terugvinden in de Teriyaki Kipstuckjes zijn: 50% sojaconcentraat, soja, water, tarwe, suiker, glucosestroop, voedingszuren: appelzuur en wijnsteenzuur, azijn, gemodificeerd zetmeel, zout, aroma, specerijen. Ook hier geen rare/onbekende ingrediënten.

De voedingswaarden van deze ‘kip’ zijn top als je het mij vraagt: 17,7 gram eiwit, 0,4 gram vet, 11,5 gram koolhydraat, 4,8 gram voedingsvezels en 6,8 gram suiker. Zonder twijfel de minst vette vleesvervanger van de drie.

Maar dan textuur en smaak. Wat betreft de textuur is het prima in orde. Iets zachter wellicht dan normale kipfilet maar dat is eigenlijk alleen maar positief. De Kipstuckjes laten zich net zo makkelijk als normale kipfilet pluizen en zien er na het bakken ook nagenoeg vergelijkbaar uit, de vleesvervanger is iets donkerder van kleur.

Ook de smaak vind ik erg dicht bij kip in de buurt komen al moet ik wel bekennen dat ik zelf liever de normale Kipstuckjes heb. Ik vond de Teriyaki marinade veel te zoet, maar Tim vond dit juist weer erg lekker. Op het gebied van smaak, en dit is vooral te wijten aan de marinade, blijven de Teriyaki Kipstuckjes wat mij betreft dus achter en scoren ze daarom niet zo hoog als de Gerookte Speckjes. Als vervanger van de echte kip is deze vleesvervanger echter het best gelukt.

Kortom: ik ben erg enthousiast over de vleesvervangers van de Vegetarische Smaken. Hoewel het er niet allemaal uit ziet en smaakt zoals de real deal, zijn het wel stuk voor stuk fijne producten om mee te werken. Daarnaast zijn de ingrediënten herkenbaar, zijn de producten niet ongezond en ziet het er ook nog eens smakelijk uit. Eén minpunt kan ik bedenken aan de vleesvervangers van de Vegetarische Slager: ik vind het schrikbarend duur. € 4,09 / 259 gram voor het Rauw Gehackt, € 2,99 / 150 gram Gerookte Speckjes en € 3,69 / 160 gram Teriyaki Kipstuckjes. De prijs is dan ook de enige reden waarom de vleesvervangers van de Vegetarische Slager niet wekelijks hier op tafel zullen staan, maar dat ik ze in de toekomst vaker ga gebruiken staat vast.

De producten van de Vegetarische Slager zijn onder andere te koop in de webshop en diverse supermarkten. Klik hier voor een overzicht van alle verkooppunten.

Join the Conversation

 1. Amber says:

  Fijne review, ik heb nog maar 1x iets geprobeerd van de vegetarische slager, volgens mij het gehakt, maar ik vind het wel erg lekker. wat spekjes betreft raad ik de vega spekjes van AH aan, lekker knapperig bakken en ze komen erg dicht in de buurt van echte spekjes (ik eet ze met zuurkoolstamp).
  Mijn vriend dacht zelfs een keer dat ik iets voor hem aan het maken was omdat het echt naar vlees rook, en hij weigert vegetarisch te eten dus dat zegt wat. :P Verder vind ik GoodBite van C1000 een fijn merk voor het ‘gehakt’ en ook de shoarma vind ik van hun het beste. Jammer genoeg heb ik geen C1000 meer in de buurt maar af en toe brengt mijn vader wat mee voor me als hij weer eens op bezoek komt. :)

  1. Ik vind het vrij uniek dat in het artikel wordt geschreven dat er niet veel gesjoemeld wordt met het ‘vlees’ van de vegetarische slager en vervolgens de ingrediëntenlijst eronder wordt geschreven:

   water, 15% soja-eiwit, tarwegluten, palmvet, zetmeel (tarwe), vrije-uitloopkippenei-eiwit, aroma’s (gluten, tarwe), gemodificeerd zetmeel, kleurstof: rode biet, gistextact, glucosestroop, plantaardig eiwithydrolysaat (soja), zout, kruiden en specerijen, ijzer en vitamine B12.

   Als 15% van je product uit eiwit en een gedeelte water, maar vervolgens het meerendeel bestaat uit bovenstaande ingredienten, dan lijkt het mij juist het tegendeel te bewijzen. Optisch en smaaktechnisch vlees, maar qua voedingswaarde voornamelijk ongefermenteerde soja gebruiken (https://www.naturalnews.com/022630_soy_food_phytic_acid.html). Kan ook een host aan wetenschappelijke artikelen bijvoegen, maar daar zit niemand op te wachten. Toevoegingen van glucosestroop en dextrose zijn alternatieven voor (druiven)suiker (niet zozeer in calorie, maar wel in stijging van bloedsuikerspiegel). Ik was enthousiast over het idee, echter nu de ingrediëntenlijst duidelijk wordt, zie ik niet in waarom je niet overstapt op vervangers van vlees. Die lijken er wellicht niet op, maar bezitten wel de juiste voedingswaarde bieden.

   1. Linda says:

    Helemaal met je eens met als aanvulling; gist extract is meestal e621 (niet best) en alles wat ‘gemodificeerd’ is, zou ik laten staan. Naar mijn mening is dit geen gezond spul.

   2. In het lijstje ingredienten zie je dat water op 1 staat, wat betekend dat het product vooral daar uit bestaat. In een normale kipfilet zit ook tot 75% aan water. Ik bedoel niet het water wat toegevoegd wordt maar wat natuurlijk in/tussen de lichaamscellen aanwezig is. En wat betreft de soja, die is gewoon gezond. De bron die je aanhaalt is nou niet echt wetenschappelijk te noemen.

   3. Oh trouwens Linda, waarom denk je dat “gemodificeerd” slecht is voor de gezondheid? Hopelijk is je reden niet dat het onnatuurlijk is, want dan kun je nog veel meer laten staan. Bijna alle gewassen en dieren die we eten, kwamen oorspronkelijk niet voor in de natuur zoals ze nu zijn. Deze hebben we door lang fokken, kweken en kruisen gemaakt tot wat ze nu zijn. En dat maakt ze niet minder ongezond. Gemodificeerd voedsel heeft ook gewoon dezelfde gezondheidseigenschappen als “natuurlijk” voedsel. Het klinkt misschien eng maar dit is nergens op gebasseerd.

 2. Maaike says:

  Superleuk dat je zoiets recenseert! Ik houd echt van de Vegetarische Slager, hopen dat meer mensen dat gaan doen. :)

 3. Hester says:

  Ik heb hier ook eens wat van gegeten en ik vind het echt heel lekker en geweldig goed nagemaakt! Sowieso houd ik al van vleesvervangers, maar deze zullen helaas niet vaak gegeten worden vanwege de prijs.

 4. Fijn artikel! Ik heb zelf nog nooit iets gekocht van de Vegetarische slager, maar ben ook wel heel benieuwd!

 5. Marieke says:

  Ik eet geen/weinig vlees omdat ik de smaak en textuur van vlees niet lekker vind en ook het vlees van de vegetarische slager lust ik niet, in mijn ogen niet van echt te onderscheiden dus :P

 6. MySimplySpecial says:

  Ik ben benieuwd of ik dit lekker zou vinden!

 7. Marije says:

  Deze producten van de Vegetarische Slager heb ik nog nooit gebruikt, maar mijn man is wel een enorme fan van de gehacktballen. En zelfs ik vind ze lekker, haha. De speckjes ga ik ook eens kopen, want met stamppotten-weer in aantocht lijkt me dit heel lekker!

 8. Hypla says:

  Goede review! Dat als eerste! Ik ben zelf ook groot fan! Maar de prijs, inderdaad…
  Welnu, DVS had de belofte gemaakt de prijs omlaag te doen zodra ze voldoende ervan verkochten (beetje hetzelfde principe als met nieuwe electronica) en… jawel… ze hebben zich aan hun woord gehouden. De prijzen gaan nu richting de standaard vleesvervangers uit de supermarkt. Of, zo je wilt, naar die van biologisch vlees (wat, in mijn opinie, het minste is dat je kunt doen om de wereld te helpen).
  Ik ben zelf al bijna 20 jaar vegetarier zonder een centje pijn; maar de producten van DVS maken het voor iedereen gemakkelijk!

  1. Sabine Author says:

   Wat goed dat ze de prijzen omlaag hebben gedaan! Daarmee wordt het hopelijk een stuk toegankelijker.

 9. Simon van Lent says:

  Hele smakelijke producten, jammer dat het allemaal gemaakt is van ongefermenteerde soja..

 10. Wouter says:

  Eet ik zelf wel nog vaak vlees, maar dan vind ik het toch wel interessant om te zien hoe deze uit de test komen. Ook wel fijn dat ze de prijzen nu omlaag hebben gedaan, ik vond het altijd net te duur! Handige overview, totaal vegetarisch zal ik denk ik nooit worden, maar minderen is ook al een stuk beter voor je!

 11. Johan says:

  Ik vind het geweldig lekkere producten. Echt vernieuwend. Het “verse gehakt” moet je niet los in de pan bakken, daarvoor moet je het “rulle gehakt” nemen! Mijn favorieten zijn de hamburgers en de tonijnsalade

 12. Bep Landman says:

  Jammer dat er gistextract in het gehakt en misschien ook wel in de andere producten zit.oftewel schadelijke Enr.621.wil je zoveel mogelijk dit Enr. Vermijden en dan stoppen ze dat indeze productenn. Erg jammer.

 13. Raymond Overmars says:

  Ik ben fan van het eerste uur, maar eet de producten inmiddels niet vaak meer. Dat heeft alles te maken met de enorme hoeveelheid zout dat er in zit. In de spekjes bijvoorbeeld zit 3.8 gram zout per 100g. Als je weet dat 6 gram zout per dag de norm is en je lichaam eigenlijk maar 2 gram nodig heeft, zul je ook begrijpen dat je dit niet te vaak moet eten.
  Nou is dit wel de uitschieter, maar in de meeste producten zit per 100g toch wel meer dan anderhalf gram zout.

  Echt jammer, want het moet ook mogelijk zijn om de smaak op een andere manier te versterken dan met zout.

 14. Carolina says:

  Wanneer er aroma’s zijn toegevoegd (zoals bij de hier opgenoemde producten) dan spreekt met over MSG (Monosodium Glutamate = chemische smaakversterkers – een enorme boosdoener voor de menselijke gezondheid). Er zijn zeer weinig vegetarische producten die volledig chemisch vrij zijn, maar we zitten op de goeie baan.

  1. Newsflash, als je geen chemische producten wil eten, zul je snel verhongeren. Wat is volgens jou precies “chemisch”, kun je me dat vertellen? Veel van dit soort toevoegingen zijn gewoon afkomstig van plantaardige of dierlijke oorsprong. MSG komt bijvoorbeeld voor in tomaten, parmezaanse kaas, aardappelen, paddenstoelen en andere groenten en fruit. Ook is niet aangetoond dat het schadelijk is.

   1. Guido says:

    Dat komt inderdaad in hele lage concentraties voor in kazen, tomaten etc…
    Met chemisch zal ze bedoelen dat E621 de chemische variant is van ve tsin.
    Ve tsin wordt op een natuurlijke manier verkregen door een fermentatie proces. En voor E621 wordt het proces versneld dmv chemische stoffen te gebruiken. Daarom is er ook een verschil tussen natuurlijk gistextract en chemisch gistextract. En als er geen natuurlijk gistextract op de verpakking staat vermeld dan kun je er van uitgaan dat het de chemische variant is.

    Hier is een linkje van een blog, mocht je die niet vertrouwen, dan google je zelf maar eens naar een pagina die jij meer vertrouwd. Er is keuze genoeg.

    https://www.persoonlijke-voeding.nl/blog/producten/e-621-en-gistextract/

 15. Lisette Timmerman says:

  Leuke recensie! Ik ben gek op de kipstuckjes, de MC2 burgers en speckblokjes. Het gehackt heb ik ook weleens gebruikt om ballen mee te maken. Dan plakt het een stuk minder en het smaakt echt lekker. Voor rul gebruik neem ik meestal de verpakkingen waar het al rul in zit. Meestal vrij smaakloos (al kruid ik ook zelf nog), maar pas probeerde ik AH biologisch Tofu roerbakgehakt. Daarmee kon ik echt lekkere wraps maken!

 16. T.J. Sypkens says:

  Palmvet is voor mij al een no-go maar zowel in de speckjes als de roockworst als 4e ingredient aanwezig.
  Speckjes zien eruit als wortelstaafjes en zijn retezout! Smaken melig. Ik vind het niet lekker.
  De roockworst ziet er, na het doorsnijden, uit als roze gestucte muur en zo smaakt het ook.
  Het rul gehackt heeft een zeer onbestemde smaack.
  Ik begrijp dat er rechtszaken gevoerd over de naam. Dat kan ik begrijpen. Als je het eenmaal geproefd hebt doet de naam totaal niet meer ter zake. De smaak lijkt letterlijk nergens op.
  Gewone tofu is een stuk lekkerder.

 17. Leuke post. Zelf vind ik de kipstuckjes nog niet in de verte op kip lijken qua smaak, maar goed. De andere producten ken ik nog niet, ben benieuwd.
  Wel een correctie t.a.v. je opmerking over gewone spekjes met 90% vet: die ben ik nog niet tegengekomen. Kijk in een gewone supermarkt naar een paar verpakkingen spekblokjes/-reepjes en dan schommelt dit zo tussen de 22 en 34%. Ik heb het uiteraard over de voedingswaarden, het zou kunnen dat je in de war bent door een ingrediëntenlijst (bijvoorbeeld 90% varkensspek). Deze opmerking zou ik dus wel aanpassen of bewijzen.

 18. Adri Groot Nuelend says:

  Hoi. De gerookte spekjes smaken naar de binnenband van een fiets. Even terug naar het lab zou ik zeggen.

 19. José says:

  Hallo Sabine
  Mijn grote en toch wel belangrijke vraag: is het biologische soya die gebruikt wordt Ook de andere producten zijn die van biologische afkomst. Genetisch gemanipuleerde sojabonen bevatten veel residu van glyfosaat en afbraakproducten daarvan . Biologische en niet-GMO bevatten dit niet. Daarbij stelden de onderzoekers vast dat biologische soja een veel gunstiger nutriëntenprofiel had, met name als het gaat om de vetzuren daar ben ik benieuwd naar het staat niet op de verpakking dat het biologisch is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close