Pittig, krokant, ultiem comfort food – Koreaanse kip uit de Airfryer is een recept dat je één keer maakt en daarna telkens weer terug op het menu zet. Want zeg nou zelf: wat is er lekkerder dan krokante kip met een sticky, zoet-pittige saus? Precies, niet veel.
De Airfryer doet in dit geval het zware werk. Waar je bij traditionele Koreaanse kip vaak in de weer bent met olie en een frituurpan, is deze versie een stuk makkelijker én gezonder. Toch lever je niets in op smaak of crunch. Sterker nog, deze kip is zo lekker dat je ‘m ook prima als borrelhap kunt serveren. Of gewoon als lekker weekendmaaltje of snelle doordeweekse maaltijd.

Koreaanse gefrituurde kip, maar dan uit de Airfryer
Koreaanse gefrituurde kip, ook wel Yangnyeom Chicken genoemd, staat bekend om z’n knapperige buitenkant en volle, pittige saus. Waar je normaal gesproken werkt met dubbel frituren om die ultieme crunch te krijgen, laat ik met de Airfryer zien dat het ook anders kan.
Door de kip te paneren met een mix van bloem, losgeklopt ei en grof verkruimelde cornflakes, krijg je alsnog die krokante buitenkant. En het fijne is: je hoeft er niet eens naast te blijven staan. Eén keertje omdraaien is genoeg om aan alle kanten van de kip die mooie goudbruine kleur te geven.
De kip blijft sappig vanbinnen en wordt mega knapperig vanbuiten – precies zoals het hoort bij Koreaanse kip. En die geur als je de Airfryer opentrekt? Onweerstaanbaar. Zie er maar eens af te blijven… Ik kan niet garanderen dat alle kip het heeft gered voordat de marinade er overheen ging hier.


Koreaanse kip marinade
Wat deze Koreaanse kip uit de Airfryer écht afmaakt, is natuurlijk de saus. Zoet, pittig, hartig, ergens een klein beetje zurig – een combinatie van smaken die je meteen meeneemt naar een food market in Seoul (staat HOOG op mijn lijstje die stad!). De basis van de saus is gochujang, een gefermenteerde Koreaanse peperpasta die zowel pit als diepgang geeft aan de marinade.
Gochujang is wat ons betreft onmisbaar voor dit gerecht. De smaak is uniek: een mix van umami, zoetigheid, een zuurtje en een pittige smaak door de chilipepers. Je koopt het gewoon bij de supermarkt (Albert Heijn heeft het bijvoorbeeld in het Aziatische schap), en als je het eenmaal in huis hebt, wil je het vaker gebruiken.
Je kunt gochujang pasta na het gebruik gewoon in de koelkast bewaren. Daar blijft het echt wel even goed.
Mocht je het echt niet kunnen vinden, dan kun je eventueel een mix maken van sambal, een beetje miso en honing. Maar eerlijk is eerlijk: het is toch net niet hetzelfde.
De marinade zelf is super simpel. Je roert gochujang los met knoflook, honing, sojasaus en wat sesamzaadjes. Voor het gemak verwarm je dit even op het vuur zodat de saus wat vloeibaarder wordt en het hele scherpe van de knoflook eraf gaat. Zodra de kip uit de Airfryer komt, schep je de saus erover. Even husselen en dan laat je alles even intrekken. Plakkerige vingers gegarandeerd, maar dat hoort erbij.

Koreaanse krokante kip uit de Airfryer
Wat deze Koreaanse kip uit de Airfryer zo leuk maakt om te maken, is de combinatie van texturen. Het knapperige laagje van de cornflakes vormt de perfecte tegenhanger van die smeuïge saus. De kipdijfilet blijft lekker mals – veel malser dan kipfilet – en is ideaal voor dit gerecht.
Tipje van Flipje: leg de gepaneerde kip niet te dicht op elkaar in de Airfryer. Zo krijgt de lucht de ruimte om goed te circuleren en wordt alles gelijkmatig krokant. Draai de stukjes halverwege een keer om voor het beste resultaat. Bestrijk de kip voor het bakken heel lichtjes met olie of gebruik een bakspray voordat je ‘m de Airfryer in schuift voor het beste resultaat.

Serveersuggesties voor bij de Koreaanse kip
Deze kip is al een feestje op zichzelf, maar je kunt er natuurlijk een complete maaltijd van maken. Serveer de kip bijvoorbeeld met:
- Een kom plakkerige rijst en gestoomde broccoli of bimi – makkelijk en vullend.
- Een frisse Aziatische komkommersalade met rijstazijn en sesamolie – heerlijk als tegenhanger van de pittige saus.
- Of ga voor een volledige Koreaanse maaltijd en zet er een schaaltje kimchi bij en wat groentepannekoekjes.
Wil je de Koreaanse kip serveren als borrelhap? Snijd de kip dan in kleinere stukjes en steek er cocktailprikkers in. Zet er een schaaltje sesamzaadjes of lente-ui naast om te dippen of garneren.
Heb je zin in nog meer Airfryer-inspiratie? Check hier dan al onze Airfryer recepten en scoor natuurlijk ook mijn Airfryer boek.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Koreaanse kip uit de Airfryer
Benodigdheden
- Airfryer
Ingrediënten
- 400 g kipdijfilet – in blokjes
- 100 g bloem
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 ei
- 100 g cornflakes – grof verkruimeld
- peper en zout
Gochujang marinade
- 4 el Gochujang peperpasta
- 4 teentjes knoflook – fijngehakt
- 2 el honing
- 2 el sojasaus
- 2 tl witte sesamzaadjes
Instructies
- Doe de bloem in een kom en meng in hier het knoflookpoeder, peper en zout door.
- Klop het ei los in een tweede kom en schep de cornflakes in een derde kom.
- Wentel de blokjes kip door de bloem, vervolgens door het losgeklopte ei en tot slot door de cornflakes.
- Plaats de kip in de Airfryer en spray de kip in met olijfolie.
- Bak de kip in 10 minuten krokant. Draai halverwege de baktijd de kip een keertje om.
- Doe ondertussen de ingrediënten voor de gochujang marinade in een steelpannetje en verwarm dit tot je de knoflook goed begint te ruiken.
- Schenk de saus bij de krokante kip en schep even goed om, tot alle kip is voorzien van een laagje gochujang.