Jup, dit is er eentje voor de échte knoflook lover want er gaat nogal wat knoflook in dit recept voor KNOFLOOK orzo met garnalen en spinazie. De naam zegt het eigenlijk ook al hè?
Er gaat knoflook in de orzo, in de garnalen en voor het gemak gebruikte ik spinazie Boursin waar natuurlijk ook al knoflook in zit. Maak dus maar geen plannen meer na het avondeten want ja, dit ga je wel even merken en daardoor is het wellicht beter dat het hele huishouden hiervan eet.
Dat laatste was bij mij thuis overigens geen enkel probleem; ook de kinderen hebben van dit gerecht gesmuld!

Orzo met garnalen
Er zijn van die gerechten die je op een doordeweekse dag zó op tafel hebt, maar die toch aanvoelen alsof je er extra moeite voor hebt gedaan. Orzo met garnalen is er daar absoluut eentje van. Orzo, ik hoef inmiddels niet meer uit te leggen wat het is toch?, leent zich perfect voor smaakvolle gerechten voor doordeweekse dagen. Het is immers zo klaar en je kunt er eindeloos mee variëren. Deze keer combineerde ik orzo met garnalen en dan weet ik eigenlijk al: dit wordt smullen.
In dit recept gaan we voor een licht comfortfood-gehalte met een serieuze hoeveelheid knoflook. Want knoflook gaat niet alleen door de orzo zelf, maar ook door de garnalen. En voor het gemak gebruikte ik ook nog een spinazie Boursin, een ingrediënt dat eigenlijk altijd wel in mijn vriezer ligt. Superhandig, want je hoeft er niets meer aan toe te voegen. Zo ontstaat er een eenpansgerecht vol smaak, terwijl je eigenlijk maar weinig ingrediënten gebruikt.


Orzo spinazie met Boursin en garnalen
De toevoeging van spinazie Boursin maakt dit recept net even anders dan een standaard orzo met garnalen. In plaats van room of kaas zorgt de spinazie Boursin direct voor een romige saus, vol met knoflook en kruiden. Dat betekent dus: minder losse ingrediënten en tóch een rijke smaak. En omdat de spinazie er al doorheen zit, hoef je ook niet meer zelf in de weer met zakken verse spinazie die slinken in je pan.
De knoflookgarnalen gaan er pas de laatste minuten bij, zodat ze niet te droog worden. Te lang mee laten koken zou zonde zijn, want dan loop je het risico dat ze taai worden. Hier geldt echt: kort garen is key. Het resultaat is een gerecht dat qua textuur ergens lijkt op een Italiaanse risotto, maar dan met veel minder moeite en in slechts een fractie van de tijd.
Wat ik ook handig vind, is dat dit gerecht heel gemakkelijk aan te passen is. Geen visbouillon in huis? Dan kun je ook groentebouillon gebruiken. Liever verse spinazie in plaats van de diepvriesvariant met Boursin? Voeg dan zelf een schep roomkaas of kruidenroomkaas toe en je hebt hetzelfde effect.

Tips om extra groenten toe te voegen
Hoewel er dankzij de spinazie al een portie groenten in dit recept zit, kun je de orzo met garnalen heel makkelijk uitbreiden met extra groenten. Wat dacht je van:
- Courgette: snijd in halve maantjes en bak kort mee met de ui en knoflook.
- Paprika: voegt wat zoetigheid toe en geeft het gerecht meer kleur.
- Doperwten: een klassieker die altijd goed samengaat met garnalen en knoflook. Mijn lievelingsgroente!
- Tomaatjes: halveer cherrytomaten en voeg ze de laatste minuten toe voor kleur en een wat frissere smaak.
Zo maak je dit gerecht nóg voedzamer zonder dat je veel extra werk hebt. Het voordeel van orzo is dat het heel veel smaak opneemt. Welke groenten je ook toevoegt, ze mengen zich direct met de romige saus en zorgen voor meer variatie in structuur en kleur.
Dit maakt het gerecht ook ideaal om restjes op te maken. Een half bakje champignons in de koelkast? Gewoon meebakken. Nog wat courgette over van een ander recept? Snijden en erbij. De basis blijft hetzelfde, maar je kunt er eindeloos mee variëren.

Orzo weer opwarmen
Dit orzo met garnalen recept is het aller lekkerst als je het vers eet. Maak bij voorkeur dus niet te veel want hoewel je het wel kúnt bewaren, geniet dat niet de voorkeur.
Heb je toch restjes? Geen probleem. Bewaar de orzo maximaal 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast of vries het maximaal 3 maanden in. Bij het opwarmen in een pan (niet in de magnetron!) voeg je een klein scheutje water of bouillon toe. Zo komt de romigheid weer een beetje terug en voorkom je dat het gerecht te droog wordt. Verwarm op laag vuur en blijf regelmatig roeren.
De garnalen zijn vaak het meest kwetsbaar bij opnieuw opwarmen: ze kunnen iets taaier worden. Wil je dat voorkomen, haal dan de garnalen eruit voordat je de orzo bewaart, en bak de volgende dag snel een nieuw portie garnalen die je erdoor mengt. Klinkt misschien omslachtig, maar het maakt echt verschil in smaak en textuur.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Knoflook orzo met garnalen & spinazie
Ingrediënten
- 1 ui – gesnipperd
- 5 teentjes knoflook – fijngehakt
- 250 g (volkoren) orzo
- 400 g spinazie Boursin (diepvries)
- 500 ml visbouillon
- 400 g knoflookgarnalen
- 2 el verse peterselie
- peper en zout
Instructies
- Verhit een beetje olie in een (hapjes)pan en fruit hierin de knoflook en de ui aan, tot de ui glazig ziet.
- Voeg de orzo en spinazie Boursin toe en bak dit al omscheppend mee tot de spinazie is gesmolten.
- Schenk de visbouillon in de pan. Roer goed door en breng het geheel aan de kook.
- Kook de orzo in 12-15 minuten gaar in de bouillon. Voeg de laatste 5 minuten de knoflookgarnalen toe aan de orzo zodat deze mee kunnen garen.
- Voeg peterselie, peper en zout naar smaak toe aan het gerecht.