Kippensoep maken

Het griepseizoen is weer in volle gang en dan willen we allemaal kippensoep maken. Of nouja, het is natuurlijk fijner als de soep voor je wordt gemaakt maar gelukkig is het recept dat ik hieronder met je ga delen súper simpel. Kun je al snotterend misschien nog wel zelf maken!

Het is toch iets traditioneels, vind je niet? Mama die een pan warme kippensoep staat te maken en je een kom komt brengen als je niet zo lekker bent? Zodra de eerste bacillen hier door de woonkamer vliegen ga ik dan ook aan de slag. Ik maakt direct een grote pan (lees: 2 liter) en vries een paar porties in zodat ik deze maanden altijd iets achter de hand heb.

Voor mij is dit een recept dat in mijn basis repertoire zit, maar ik dacht: er zijn vast meer mensen op zoek naar een kippensoep recept, dus vandaar dat ik hem hier even met je deel.

Slowcooker kippensoep

Kippensoep zelf maken is súper makkelijk

Zoals ik al zei is kippensoep maken súper simpel. Ik hou van gemak, dus in mijn basisrecept gebruik ik gewoon blokjes kippenbouillon die de smaak van de soep makkelijk kunnen versterken. Natuurlijk kun je ook eerst zelf kippenbouillon maken, maar dan ben je wel even onderweg. Hoewel deze Aziatische kippensoep van Donna Hay echt een aanrader is, heeft niemand zin om uren te moeten wachten tot de bouillon klaar is. Tenminste, niet als je niet helemaal fit bent.

Dus ik kies voor gemak. En daardoor kun je met mijn recept kippensoep maken die binnen 40 minuten klaar is.

Mijn basis kippensoep recept

Mijn basis kippensoep recept bestaat uit een soep met veel kip en veel groenten. Af en toe gooi ik er nog een handje vermicelli doorheen, maar de laatste tijd doe ik dat niet meer zo vaak. De hoeveelheid kip en groenten in de soep maken de kippensoep namelijk al vullend genoeg, daar hoeft van mij niet altijd vermicelli bij.

Als ik kippensoep maak, kies ik altijd voor stukken kip waar het bot nog in zit en waar bij voorkeur ook nog het vel aan zit. Het vet uit het vel zorgt namelijk voor onwijs veel smaak en door de kippensoep te trekken uit stukken kip met bot, wordt het vlees niet droog. Dit in tegenstelling tot kippensoep maken van kipfilet bijvoorbeeld, dat vind ik altijd een stuk minder lekker.

In dit kippensoep recept heb ik gebruik gemaakt van twee kippenbouten en twee kippendijen, beide met bot èn vel. In totaal kwam dit neer op zo’n 900 gram kip, maar staar je hier vooral niet blind op. 100 gram meer of minder maakt het verschil niet.

Voor het laten trekken van de soep, braad ik de kip eerst rondom een beetje aan zodat hij een kleurtje krijgt. Zorgt voor extra smaak aan de soep.

Vervolgens gebruik ik twee zakken soepgroenten, vaak in een mix van prei, wortel, bleekselderij, bloemkool en paprika. Mocht je nou nog heel veel groenten in huis hebben of restjes in de vriezer hebben liggen, gebruik dat dan lekker! Ik heb vaak zat mijn kippensoep gemaakt met restjes groenten die ik nog in huis had.

In de bouillon trek ik ook een bosje peterselie mee en ik stop er een laurierblaadje bij. Na ongeveer 30 minuten is de soep klaar en hoef je alleen het vlees nog van het bot af te plukken en dit weer toe te voegen aan de bouillon.

Breng de kippensoep op smaak met peper en zout en vergeet niet om het laurierblaadje er weer uit te vissen. Resultaat: een heerlijk anti griep soepje.

kippensoep maken

Slowcooker kippensoep

Omdat ik de vragen al hoor komen voordat ze gesteld worden: ja, je kunt ook slowcooker kippensoep maken. Dan kost het je nog minder moeite, maar uiteraard ben je dan wel iets langer onderweg. Door de kippensoep in de slowcooker te maken, krijgt ‘ie wel nóg meer smaak. Mocht je niet instant zin hebben in soep, dan is dit dus een goede bereidingswijze om kippensoep te maken.

Voor kippensoep uit de slowcooker kun je onderstaand recept aanhouden, maar in plaats van 2 liter water raad ik je aan om slechts 1,5 liter te gebruiken. Voeg bovendien twee extra laurierblaadjes aan de soep toe.

Laat de kippensoep 6-8 uur op Low trekken voor het beste resultaat. Op deze manier blijft de kip sappig en zijn de groenten goed gaar.

2 liter soep kun je niet maken in een kleine slowcooker met een inhoud van 3,5 liter, dus houd daar rekening mee. Deze MaxiCook slowcooker van Russell Hobbs heeft een inhoud van 6 liter en is perfect als je (kippen)soep gaat maken.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

kippensoep recept maken
No ratings yet

Kippensoep

Dit kippensoep recept is echt mijn go-to soeprecept in het griepseizoen. Kippensoep hoort er een beetje bij als je ziek bent, vind je niet? Gelukkig is dit recept super simpel om te maken en kost het je weinig moeite. Daarnaast maak je een flinke hoeveelheid in een keer, dus vries lekker een paar bakken in.
Porties2 liter soep
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 45 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 4 dagen of 3 maanden

Benodigdheden

  • ruime pan

Ingrediënten

  • 900 g kip stukken (met bot en vel)
  • 1 ui – gesnipperd
  • 800 g soepgroenten
  • 5 g peterselie – grof gesneden
  • 1 laurierblaadje
  • 3 blokjes kippenbouillon
  • 2 L water
  • handje vermicelli (optioneel)
  • peper en zout

Instructies

  • Verhit een beetje olie of boter in een ruime pan en bak hierin de stukken kip rondom even aan, tot ze licht beginnen te verkleuren.
  • Doe dan alle andere ingrediënten, met uitzondering van de vermicelli in de pan. Roer goed door en breng het geheel aan de kook.
  • Draai het vuur laag en laat de soep 30 minuten zachtjes pruttelen.
  • Haal na een half uur de kip uit de pan en pluk het vlees met twee vorken van het bot af en trek het uit elkaar.
  • Doe de geplozen kip samen met de vermicelli terug in de pan en kook de soep nog eens 10 minuten, tot de vermicelli helemaal gaar is.
  • Breng de soep op smaak met peper en zout.
Gang: lunch
Keuken: Hollands
Trefwoord: kippensoep, soep maken, soep recept

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close