Eén van de favoriete kipgerechten van Tim is de Kip Piri Piri van Albert Heijn. Vind ik stiekem ook wel lekker moet ik zeggen, maar zoiets moet je toch ook zelf kunnen maken dacht ik. Op OMF vind je al een (oud) recept voor Kip Piri Piri, maar het recept van vandaag is een tikkeltje anders. Ik besloot, speciaal voor deze zomer, namelijk Kip piri piri van de BBQ te maken.
Barbecuen wordt voor mijn gevoel steeds populairder in Nederland en steeds meer mensen vinden het leuk om iets meer te doen naast het standaard worstje en speklapje. En daar kan ik me helemaal vinden! Ook ik hou ervan om te experimenteren met de grill en deelde al veel lekkere vleesgerechten op OMF. Deze gerookte kip van de BBQ is bijvoorbeeld ook een aanrader! Die gerookte kip was overigens de inspiratie voor deze piri piri. We kwamen er toen namelijk achter dat het ontzettend lekker is om een kip te ‘vlinderen’. Op deze manier komt meer vlees in aanraking met de marinade en kruidige smaken en dus zit er meer smaak aan het vlees. En dat wil je toch!
Kip vlinderen
Ik vind ‘vlinderen’ altijd een ietwat oneerbiedig woord als het aankomt op vlees, maar soit, dat heb ik ook niet bedacht. Hoe dan ook, kip vlinderen is niet zo ingewikkeld. Wat je ervoor nodig hebt is niet meer dan een goede wildschaar waarmee je door bot kunt knippen.
Delicious deelde in 2017 een video waarin je goed kunt zien hoe je kip moet vlinderen. Wat je in feite doet is de wervelkolom van de kip wegknippen. Op deze manier kun je de kip plat neerleggen.
Kip Piri Piri van de BBQ
Benodigdheden
- hakmolentje of foodprocessor
- barbecue
Ingrediënten
- 1 hele kip - van ong. 1,5 kg
- 4 el zonnebloemolie
- 2 rode pepers
- 1 el paprikapoeder - evt. gerookt
- 4 teentjes knoflook
- sap van 1 citroen
- 4 el witte wijnazijn
- zout
Instructies
- Vlinder de kip zoals in de video die ik heb gedeeld wordt voorgedaan.
- Doe de zonnebloemolie, pepers, paprikapoeder, knoflook, citroensap, witte wijnazijn en het zout bij elkaar in een hakmolentje of foodprocessor en maal het geheel tot een gladde marinade.
- Wrijf de hele kip in met de piri piri marinade en leg de kip een nacht in de koelkast.
- Verwarm de volgende dag de barbecue naar 180℃.
- Leg de binnenkant van de kip boven de hete kolen en grill dit ongeveer 10 minuten.
- Draai de kip dan om en grill de kip met het vel naar beneden, tot de kerntemperatuur van het vlees 70/72℃ is. Mocht je merken dat de kip te donker wordt, verplaats het vlees dan indirect boven de kolen zodat hij rustig kan doorgaren.
- Serveer de kip direct.
Notities
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.