Keukenrobot review: SMEG vs KitchenAid Artisan

De laatste jaren mag ik, bofkont die ik ben, al samenwerken met SMEG wat ervoor zorgt dat dit prachtige merk mijn beide keukens domineert. Vrijwel alles in mijn huis is van SMEG, van grote inbouwapparatuur tot mijn kleine keukenapparaten. Als je mij al langer volgt weet je dat ik in de beginjaren van OMF droomde van een KitchenAid standmixer en hier uiteindelijk ook een paar jaar mee heb gewerkt. Na jaren van knetterhard sparen omdat mijn keukenmachine van de ALDI (I kid you not) toch echt eens vervangen moest worden, kreeg ik een machine van KitchenAid – wow. Het was een van de eerste merken die mij als foodblogger serieus nam waarvoor nog altijd eeuwig dank.

Logische vraag die ik heel vaak in mijn DM’s en mailbox vind is dan ook: maar welke mixer is nou echt het allerfijnst? Die van SMEG of die van KitchenAid? Altijd geef ik een eerlijk en uitgebreid antwoord op deze vraag want zo’n keukenmachine bekijk je niet even luchtig. Het is een flinke investering van een paar honderd euro dus ik begrijp het compleet als je niet over een nacht ijs gaat. Om voor iedereen een duidelijk antwoord paraat te hebben heb ik uiteindelijk maar besloten er een heel artikel aan te wijden. Een grote keukenmachine review: SMEG vs KitchenAid. Welke is nou écht het allerfijnste en waarbij krijg je meer waar voor je geld.*

SMEG keukenrobot

SMEG

SMEG, een Italiaans merk dat met name bekend is vanwege haar ‘vintage’ stijltje. Veel mensen zullen SMEG kennen van de bulky koelkasten in toffe kleuren, maar het merk is veel meer dan dat. Naast de nodige inbouwapparatuur heeft SMEG ook een scala aan klein huishoudelijk en dit assortiment wordt jaarlijks uitgebreid met nieuwe apparaten.

De keukenmachine van SMEG heeft geen fancy naam maar is wel verkrijgbaar in meerdere kleuren. Rood, zwart, wit, roze, pastelblauw, zilver en crème behoren tot het standaard assortiment, maar zo nu en dan worden er nieuwe kleuren aan toegevoegd. De keukenmachine van SMEG valt op vanwege het jaren 50 uiterlijk en is hierdoor een eyecatcher in iedere keuken.

De machine is uit te breiden met verschillende accessoires waardoor je van de keukenrobot ook een pastamachine, ijsmachine of gehaktmolen kunt maken. Ideaal voor mensen die graag in de keuken staan maar minder ruimte hebben voor alle apparaten apart.

Het leuke aan de keukenmachine van SMEG is dat deze combineert met verschillende andere kleine huishoudelijke apparaten van het merk. Alle apparaten, waaronder de espressomachine, blender, staafmixer en de broodroosters hebben allemaal hetzelfde jaren 50 uiterlijk en zijn verkrijgbaar in dezelfde kleuren. Je kunt de verschillende apparaten dus op elkaar afstemmen.

De prijzen voor de keukenmachine van SMEG lopen nogal uiteen en zijn sterk afhankelijk van het verkoopkanaal. Als je googelt komt je in ieder geval prijzen tegen van rond de €400. Soms zit het er iets boven, soms iets eronder. Als je de keukenrobot van SMEG dus overweegt aan te schaffen, loont het de moeite om eerst even wat prijsvergelijkingen te doen.

Voor deze review ga ik in ieder geval uit van de adviesprijs die geldt voor dit product; dat is €449,-

KitchenAid Artisan

KitchenAid

KitchenAid is een Amerikaans merk in huishoudapparatuur dat meerdere apparaten op de markt heeft maar met name bekend is vanwege de klassieke keukenmachine. Deze keukenmachine is er in verschillende versies: de Artisan, de Classic, Professional en de Mini. Binnen deze versies heb je ook weer verschillende types maar voor deze review focus ik me op de Artisan, de meest populaire keukenrobot van KitchenAid.

De KitchenAid Artisan is met name populair omdat hij in tal van kleuren verkrijgbaar is, minmaal 20 om precies te zijn, maar vaak brengt het merk ook nog limited editions op de markt. Voor iedere keuken en interieur is er dus een keukenmachine te vinden en dat is iets, als je kikt op matchende apparaten en kleuren, natuurlijk heel fijn.

De Artisan is uit te breiden met tal van accessoires waardoor je van je keukenrobot veel meer kunt maken dan slechts een standmixer. Met de pasta-opzetstukken maak je in een handomdraai verse pasta, maar ook de gehaktmolen, slowjuicer, ijskom en zeef zijn nuttige opzetstukken die je zou kunnen kopen.

De KitchenAid Artisan is een enorm veelzijdige keukenrobot die goed zal staan in vrijwel iedere keuken. Deze flexibiliteit kost echter wel wat. De keukenrobot met kantelbare kop en 4,8L kom kost maar liefst €699 maar dan heb je hem wel in je favoriete kleur. Echter is dit apparaat er wel een die je bij héél veel meer (web)winkels kunt krijgen dan uitsluitend bij KitchenAid zelf. Het loont dus de moeite om even goed te googelen want vaak stuit je uiteindelijk wel op een aanbieding die je zo’n €150 of soms meer kan besparen. Voor deze review ga ik in ieder geval uit van de prijs die KitchenAid zelf via hun website communiceert, dat is €699,-

Niet helemaal relevant voor deze review, maar de KitchenAid Mini (mengkom van 3,3L) is met €399 al aanzienlijk goedkoper in prijs en net zo veelzijdig als zijn grote broer. Je moet het alleen doen met een minder grote mengkom.

Technische specs & accessoires

Technische specificaties
Niet alle specificaties van een keukenmachine vind ik zelf even relevant bij de zoektocht naar het meest geschikte apparaat. Ik vind het belangrijk om te weten of de onderdelen vaatwasbestendig zijn, hoe groot de inhoud van de mengkom is, hoeveel standen en standaard bijgeleverde opzetstukken de machine heeft, van welk materiaal het apparaat is gemaakt en wat de afmetingen zijn. Hieronder neem ik tot slot ook het vermogen mee want dit bepaald uiteindelijk hoe krachtig je keukenmachine is, stel dat je er zware degen in wilt kunnen kneden.

KitchenAid vs Smeg - technische specificaties

Er zijn veel meer specificaties van beide keukenmachines te noemen, maar persoonlijk zijn degene hierboven de dingen waar ik altijd op let.

Met name in het vermogen zit natuurlijk een gigántisch verschil. Hoewel de KitchenAid Artisan echt een knap apparaatje is, lijkt hij op het eerste gezicht niet zo sterk als de SMEG. Heel vreemd wel, met name als je kijkt naar de adviesprijzen van beide apparaten. Maar iemand via Instagram wees me erop dat KitchenAid een directe aandrijving heeft. Ik heb daar even verder onderzoek naar gedaan en zonder het heel technisch te maken houdt dit in dat een machine met directe aandrijving minder vermogen nodig heeft om tot dezelfde kracht te komen als een machine met indirecte aandrijving en meer vermogen. Op papier lijkt de KitchenAid dus een minder krachtig monster te zijn, in praktijk zijn ze gelijk. En ook op de andere specificaties zijn de apparaten vergelijkbaar en doen ze wat ze moeten doen.

Accessoires
Zoals ik al zei is zowel de keukenrobot van SMEG als die van KitchenAid uit te breiden met diverse accessoires waardoor je in een handomdraai een ‘extra’ apparaat hebt.

De belangrijkste uitbreidingsopties (incl. prijzen volgens Kookwinkel Oldenhof) zijn:

[column size=one_half position=first ]SMEG

 • Pastaroller en – snijset (3-delig), €199,00
 • Voedselmolen, €89,00
 • Snij- en raspset, €89,00
 • IJsmaker (via Kookpunt), €109,00[/column]

[column size=one_half position=last ]KitchenAid

 • Pastaroller en -snijset (3-delig), €199,00
 • Voedselmolen, €105,00
 • Snij- en raspset, €105,00
 • IJsmaker, €110,00
 • Fruit- en groentezeef, €105,00
 • Vleesmolen, €119,00
 • Foodprocessor, €229,00[/column]

Wat betreft aantal accessoires wint KitchenAid ronduit van SMEG. Nu is SMEG pas vrij recentelijk (een jaar of twee geleden) begonnen met het uitbreiden van haar keukenrobot met accessoires dus wat niet is kan nog komen, maar wil je nu al van jouw keukenrobot een foodprocessor, vleesmolen, worstenvuller en weet ik veel al niet wat maken, dan zit je bij KitchenAid goed.

Aan de prijzen van de accessoires is heel goed te zien dat KitchenAid op sommige vlakken echt nog de enige is die accessoires aanbiedt. De vergelijkbare accessoires van beide machines (de pastaset, ijsmaker etc.) liggen qua prijs niet ver uiteen maar de uniekere KitchenAid-accessoires zijn momenteel nog fors aan de prijs.

Natuurlijk blijft het uitbreiden van de keukenrobot met accessoires compleet je eigen keuze maar wellicht is het handig om hier van tevoren alvast iets meer inzicht in te hebben. Bij deze!

Maar welke moet ik dan kiezen?

Ok, heel eerlijk? Eigenlijk kun je de plank niet misslaan wanneer je een van deze twee apparaten koopt. Ik heb ze beide jaren gebruikt en ik ben over beide héél erg tevreden dus voor welke keukenmachine je ook kiest: je gaat er onwijs veel plezier aan beleven en als je een fervente thuisbakker bent zal hij veel werk voor je uit handen kunnen nemen.

Het grootste verschil zit hem natuurlijk in de prijs. Naar mijn idee heb je met de standmixer van SMEG een betere prijs-/kwaliteitverhouding te pakken. De SMEG machine is simpelweg goedkoper dan de KitchenAid Artisan terwijl ze nagenoeg dezelfde specificaties hebben.

Vind je het uiterlijk van een apparaat echter heel belangrijk en wil je per se dat de standmixer past bij de uitstraling van je keuken en de rest van je huis, dan heb je met KitchenAid natuurlijk veel meer keus. Met maar liefst 20 verschillende kleuren is er voor ieder wel wat wils. Daarnaast is het design van KitchenAid ook wat tijdlozer, van de jaren 50 stijl van SMEG moet je houden.

Verder zit er gewoon echt niet zoveel verschil in beide machines. Beide zijn toppers, beide zijn prachtig en met allebei zul je blij zijn.

*Ik ben door beide merken niet benaderd om dit te schrijven en word er ook niet voor betaald. Nu kun je denken: ja maar hallo, je werkt al jaren met SMEG samen – natuurlijk kies je voor SMEG. Nope, ik heb mijn SMEG standmixer, net als ooit mijn KitchenAid standmixer gekregen. Ik heb met beide merken altijd goed contact en bereik er niets mee om jullie allemaal een SMEG standmixer aan te smeren. SMEG heeft hierop dus geen voorsprong op KitchenAid of andersom. Ik berust dit advies dan ook met name op feiten en minder op mening. Hand op mijn hart.

Join the Conversation

 1. Lisanne says:

  Wat een fijn artikel! KitchenAid staat al lang op mijn lijstje, toch nog maar eens kijken naar SMEG ‍♀️

 2. Josee says:

  Heb sinds een paar jaar een KitchenAid. Hier ben ik dan ook zeer blij mee. Wat betreft aanbiedingen is de KitchenAid inderdaad vaak veel goedkoper te krijgen dan de adviesprijs. Doordat het een gangbaarder merk is dan Smeg wat betreft de standmixers. De accessoires zijn dan bijvoorbeeld voordelig te verkrijgen via marktplaats. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld nog meer accessoires als een slowjuicer en een citruspers.

  Waar het mij om gaat is het feit dat het soms makkelijk kan zijn om een ‘gangbaarder’ merk te kiezen. Even los van de prestaties. Want ik ben er ook van overtuigd dat een Smeg een zeer goed apparaat is.

  In het verleden heb ik bijvoorbeeld een Pentax camera gehad, later een Canon. De Pentax was een goed apparaat maar onbekend en erg lastig om bijvoorbeeld accession accessoires te krijgen, dus wordt je verplicht tot dure aankopen. Bij Canon kon ik later veel makkelijker en goedkoper aan vergelijkbare accessoires komen. Waardoor dat voor mij praktisch fijner merk was.

  1. Josee says:

   Nog een toevoeging voor de Smeg-fans en ING-klanten:
   In de rentepuntenwinkel is deze nu voor slechts €279,- + 16.000 rentepunten te krijgen. Wat dan wel weer een heel interessante prijs is t.o.v. een Kitchenaid!

 3. SMEG wordt ook direct aangedreven net als de kitchenaid.

 4. Kenny says:

  Super tof artikel! Ik ben ook al lange tijd aan het twijfelen tussen beiden.

  Ik wil je wel even melden dat de SMEG ook een directe aandrijving heeft. :)

 5. Hi! Kun je ook iets zeggen over het geluid dat de apparaten produceren bij het mixen? Is er een duidelijk stiller? Of is dat bij beide vergelijkbaar?

  1. Sabine Author says:

   Ik vind ze heel vergelijkbaar op dit vlak!

 6. Elseline says:

  Ik dacht op de foto te zien dat jij zowel een KitchenAid mini als een Artisan hebt staan. Wat zijn jouw ervaringen met de twee? Zit er veel verschil tussen?
  Als je af en toe eens kaneelbroodjes of een suikerbrood bakt; zou de Mini dan volstaan?

  1. Sabine Author says:

   Het verschil zit ‘m tussen die twee vooral in het formaat. Als je sporadisch (eens per twee weken-maand bijvoorbeeld) een standmixer gebruikt dan volstaat een mini zeker.

 7. Rosanne Bakker says:

  Ik heb een Smeg sinds een aantal weken maar bevalt niet. Mixer komt niet ver genoeg de kom in met resultaat dat er een dikke laag boter op de zijkant en onderkant blijft zitten. Iemand tips?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close