Deze Italiaanse frittata uit de oven maakte ik met pasta als basis in plaats van (leftover) groenten. Frittata is ooit ontstaan als armelui’s maaltje en is ideaal om restjes mee op te maken. Normaal gesproken herken je het gerecht vooral als een enorme goed gevulde omelet, maar deze pasta frittata is toch een beetje anders.
Alsnog is het een ideaal gerecht om restjes mee op te maken hoor. Kijk vooral in de koelkast of je nog kleine stukken groenten hebt liggen, of je nog open zakjes pasta in de kast ziet die net te klein zijn voor een volwaardige maaltijd. Of staat er bijvoorbeeld nog een half geopend pak gezeefde tomaten in de koelkast? Mik het vervolgens allemaal in de frittata mix en stop het geheel in de oven. Appeltje eitje.
Ik hield mijn Italiaanse frittata vrij simpel en gebruikte pasta, cherrytomaatjes en verschillende soorten kaas. Uiteraard dienden de eieren als basis, die houden het hele gerecht bij elkaar. Een lekker lunch maaltje, maar je zou het ook prima kunnen serveren als avondeten, gecombineerd met een frisse salade.

Pasta frittata
Op een of andere manier haal ik Italiaanse frittata en de Spaanse tortilla al-tijd door elkaar. Denk ik aan frittata, dan denk ik aan een aardappelomelet. En hoewel er zeker overeenkomsten zijn tussen beide gerechten, is frittata toch echt een Italiaans gerecht.
Het verschil zit hem met name in de bereidingswijze: een echte frittata wordt bereidt in de oven, terwijl de Spaanse tortilla vaak alleen in de pan wordt gebakken. Nu weet ik niet hoe dat bij jou is, maar ik vind een enorme omelet altijd een flinke klus om gaar te krijgen in de pan. Hoe vaak het me wel niet is gebeurd dat de onderkant al veel te donker werd, terwijl de bovenkant nog lang niet gaar was…
Deze frittata is dus veel meer mijn pakkie ‘an.
Zoals ik al vertelde, is frittata echt een armelui’s maaltje en werd het vroeger vooral gemaakt om restjes pasta en groenten van de dag ervoor op te maken. Daar is het nog steeds heel handig voor, maar ik trok gewoon een nieuwe zak pasta open.
Het gehalte pasta vs ei is in mijn Italiaanse frittata dan ook een beetje anders dan je normaliter zult zien. Ik zou dit gerecht eerder scharen onder pasta met ei dan ei met pasta, als je begrijpt wat ik bedoel.
Vind je nou dat er naar verhouding wel iets meer ei dan pasta in de frittata mag zitten, gebruik dan eventueel maar 200 gram pasta in plaats van de 300 gram die aangegeven staat in het recept.
Het is in ieder geval een ontzettend eenvoudig maaltje om te maken, want je roert gewoon alle ingrediënten door elkaar, schept dit in een bakvorm en de oven doet de rest voor je.
De eieren zorgen ervoor dat alle ingrediënten goed aan elkaar blijven plakken en dat je dus punten kunt snijden van de frittata.



Frittata uit de oven
Voor de frittata uit de oven heb ik een quichevorm gepakt omdat ik dat net iets gezelliger vind serveren, maar voel je vrij om iedere andere ovenschaal te pakken die je maar voor handen hebt.
Vet de bakvorm van tevoren even goed in met olie en schep alle ingrediënten in de vorm. Let op: de eieren zullen tijdens het bakken van de Italiaanse frittata wel uitzetten, dus schep de bakvorm niet TE vol. Anders bestaat de kans dat de frittata over de randen van de bakvorm heen komt en niemand zit te wachten op het grondig moeten schrobben van de oven na het eten. Toch?
Omdat de pasta al gegaard is, raad ik je aan om de bakvorm af te dekken met aluminiumfolie. Pasta, met name de pasta die bovenop ligt, heeft de neiging om te verbranden in de oven. Nu vind ik donkere randjes aan ovengerechten meestal niet zo’n probleem, maar te ver doorgebakken pasta wordt taai en dat is toch weer zonde.
Haal de laatste 5 minuten van de baktijd het aluminiumfolie eventueel weer van de ovenschaal af, zodat de mozzarella nog wat bruiner kan kleuren.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Italiaanse frittata uit de oven
Benodigdheden
- ronde bakvorm
- vel aluminiumfolie
Ingrediënten
- 300 g penne
- 6 eieren
- 50 ml slagroom
- 200 ml gezeefde tomaten
- 50 g Parmezaanse kaas – geraspt
- 1 tl uipoeder
- 2 tl knoflookpoeder
- handje cherrytomaatjes – gehalveerd
- 15 g verse basilicum
- 200 g mozzarella
- peper en zout
Instructies
- Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel de pasta af onder de koude kraan.
- Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht en vet de bakvorm in met een beetje olie.
- Doe de eieren in een kom en voeg hier de slagroom, gezeefde tomaten, Parmezaanse kaas, uipoeder en knoflookpoeder aan toe. Klop alles goed op.
- Spatel de gekookte pasta, cherrytomaatjes en de basilicum door het eibeslag en voeg peper en zout toe.
- Schep het geheel in de bakvorm en breek de mozzarella in stukken over de pasta heen.
- Dek de bakvorm af met aluminiumfolie en bak de frittata 30 minuten in het midden van de oven gaar. Verwijder de laatste 5 minuten van de baktijd het aluminiumfolie.