How to: vis paneren

Eén a twee keer per week vis eten is gezond voor je. Vis bevat namelijk veel gezonde vetten die je lichaam nodig hebben. Helaas is vis soms redelijk aan de prijs en is de goedkope vis (als pangasius of koolvis) totaal niet spannend van smaak. Om je vis wat smakelijker en spannender te maken hoef je helemaal niet zoveel extra’s te doen. Wij leren je vandaag hoe jij je vis zou kunnen paneren om een krokant laagje te creëren.

gepaneerdevis3

Vis paneren is helemaal niet zo moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je het in de juiste volgorde doet. Doe je dit niet dan heb je kans dat je geen krokant laagje maakt, maar eerder een plakkerig goedje. Of je loopt het risico dat je paneerlaag los laat van de vis. Allebei dingen die je niet wil.

De basisingrediënten die je altijd nodig hebt bij het paneren van vis (en vlees) zijn:

  • Vis/vlees
  • Gewenste kruiden
  • Bloem
  • Losgeklopt ei
  • Paneermeel (of andere ingrediënten voor een krokant laagje, zoals cornflakes)

De makkelijkste manier om de juiste volgorde van het vis paneren uit te leggen, is door het stap voor stap te bespreken. Wanneer je het onderstaande stappenplan hanteert, kan het bijna niet fout gaan.

1. Laat de vis ontdooien en zet alvast drie borden klaar: één met bloem, één met een losgeklopt ei en één met paneermeel.

2. Kruid de vis met peper en zout en voeg hier naar smaak eventueel andere kruiden aan toe.

3. Wentel de vis door de bloem en zorg ervoor dat ieder stukje vis bedekt is onder een dun laagje bloem. Klop het overtollige bloem van de vis af.

4. Wentel vervolgens de vis door het losgeklopte ei. Dit hoeft helemaal niet lang, maar zorg er wel voor dat ieder stukje vis voorzien is van een plakkerig laagje ei.

5. De laatste stap is de vis direct na het wentelen in het ei, in het paneermeel te leggen. Voorzie de vis om en om van een laagje paneermeel en zorg ervoor dat wederom ieder stukje vis bedekt is. Duw voorzichtig maar met een stevige druk het paneermeel in de vis, zodat de paneerlaag niet los gaat laten.

Speciaal voor degenen die even wat meer beeld nodig hebben bij de tekst en uitleg: de onderstaande video laat zien hoe de bovenstaande stappen worden uitgevoerd. Weliswaar laat de onderstaande video zien hoe het met vlees moet, maar dit vereist dezelfde methode als bij vis.

That’s it! Helemaal niet moeilijk dus, maar wel een kwestie van de juiste volgorde aanhouden. Wanneer de vis is voorzien van een lekker paneerlaagje hoef je de vis enkel nog om en om te bakken. Afhankelijk van de dikte van de vis, zit je met 4 minuten per kant al snel goed.

gepaneerdevis1

gepaneerdevis2

Variatietips:

 • Meng versgeraspte Parmezaanse kaas aan het paneermeel toe;
 • Smeer de vis eerst in met een dun laagje mosterd alvorens je de vis door de bloem wentelt;
 • Zin in een extra krokant laagje? Gebruik dan verkruimelde cornflakes in plaats van paneermeel.

Join the Conversation

 1. JanOetEnske says:

  Heb het paneren van pangasiusfilet uitgeprobeerd. Heeft mijn gezin en mij erg goed gesmaakt.

  1. Sabine Author says:

   Dat is goed om te horen!

 2. Marieke says:

  Ziet er goed uit! Ga het zo meteen proberen, hebben jullie nog tips wat ik hierbij zou kunnen eten qua groenten?

 3. Rosalie says:

  Vanavond dit recept uitgeprobeerd, wat was dit lekker zeg ben normaal geen fan van pangasius filet maar op deze manier was het smullen aan tafel
  Volgens mijn zoontje die mee had geholpen met parkeren het lekkerste visje ooit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close