How to: Lamsrack bereiden

Er zijn van die dingen die ik dikwijls uitstel omdat ik het spannend vind om te proberen. Tot voor kort had ik bijvoorbeeld nog niet eerder coquilles bereid omdat dit een extreem precisiewerkje is en het product al snel verpest. Hetzelfde geldt voor lamsrack. Stom eigenlijk want lamsrack is nu juist zó lekker en helemaal niet zo lastig om te bereiden als het lijkt. Omdat de Kerst eraan zit te komen en ik het gerecht dat jullie op de foto in dit artikel zien voor jullie in petto heb in de OMF Kerstweek, leek het me verstandig om jullie eerst maar eens uit te leggen hoe het bereiden van lamsrack in zijn werk gaat. Omdat je lamsrack al gauw te gaar maakt en hij daarna niet meer lekker is, dien je vooral te letten op de tijd. Maar eerlijk: heel veel meer dan dat is het niet. Probeer het eens want je zult net als ik zien dat het helemaal niet zo lastig is.

Schoonmaken
Wanneer je lamsrack koopt zijn ze veelal nog niet schoongemaakt. Soms zit er een dikke vetrand aan het vlees en vaak zijn de botjes ook niet mooi schoon. Voordat je start met het bereiden van het lamsvlees dien je de rack dus eerst schoon te maken.

Schraap met behulp van een mesje de vleesresten en vliesjes van de botjes af. Dit kun je overigens ook met behulp van een touwtje doen, in deze video zie je hoe dit moet. Pak de botjes vervolgens losjes in met aluminiumfolie.

Een beetje vet aan de rack laten zitten is niet erg maar wanneer het om een vetrand van een centimeter gaat kun je er beter wat vanaf halen. Omdat de lamsrack maar een korte bereidingstijd heeft zal dit vet in de tussentijd niet smelten of zacht worden. Beter haal je de dikke rand dus weg.

Tot slot zit er nog een vliesje aan het lamsrack, een vliesje dat je ook vindt bij spareribs. Aan de holle kant van de rack peuter je voorzichtig met een mesje een hoekje van het vliesje los. Als het goed is kun je hem er daarna in één keer afritsen. Haal dit vliesje wel weg, het zorgt er namelijk voor dat het vlees zachter wordt.

Kruiden
Omdat lamsvlees vrij mild van smaak is kun je rustig wat sterke kruiden gebruiken. Alleen peper en zout kan prima, maar zorg ervoor dat je dan wel een volle saus bij het vlees serveert. Kruid het lamsvlees royaal met kruiden naar wens en laat het vlees vervolgens onder aluminiumfolie rusten tot je het gaat gebruiken.

Aanbraden
Alvorens je de lamsrack in de oven doet dien je het vlees eerst aan te braden, anders zal het nooit een mooi bruine kleur krijgen. Verhit hiervoor een beetje olie of boter in een pan en bak het vlees om en om op hoog vuur tot het bruin kleurt. Niet te lang, het vlees gaart immers verder in de oven. Het aanbraden dient alleen voor de mooie kleur!

Oven
Lamsvlees heeft maar even nodig in de oven dus vandaar dat je de oven op een iets hogere temperatuur instelt. Verwarm de oven naar 200°C en gaar de lamsrack in het midden van de oven in niet meer dan 10 minuten rosé gaar. Laat de lamsrack vervolgens nog even kort onder aluminiumfolie rusten.

That’s it, zo lastig is het echt niet. Dingen waar je echt op moet letten is dat je het vlees zeer kort aanbraad, enkel tot het bruin is en dat je de lamsrack vervolgens niet langer dan tien minuten in de oven zet. Je kunt het vlees beter nog even terug in de oven zetten wanneer je merkt dat het nog wat te rauw is, dan dat je de lamsrack te lang in de oven hebt gehad en hij niet meer te redden valt.

Over een paar weken deel ik het recept voor het gerecht op de foto met je, nog even geduld!

lamsrack bereiden

Join the Conversation

  1. Nikki says:

    Ziet er lekker uit!

  2. MySimplySpecial says:

    Ik vind lamsrack zo lekker als het goed is klaargemaakt, maar helaas is dat lang niet altijd zo.

  3. In de video die je insluit wordt gezegd 1 uur op 90°C, jij echter zegt 10 minuten op 200°C.
    Ik gok op de eerste, langzamere optie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close