Vorige week was het weer tijd voor ons maandelijkse Foodbloggers-dinertje. Samen met foodievriendinnetjes Brenda, Francesca, Monique, Pauline en Philippine ga ik iedere maand uit eten bij een willekeurig restaurant in Nederland. Helaas waren we vorige week maar met zijn vieren, maar genoten hebben we zeker. We streken deze eerste keer in 2015 neer bij restaurant Florent in Utrecht. Dit Frans-georiënteerde restaurant is net drie maanden geopend en is gevestigd op de plek waar restaurant Luce ooit heeft gezeten. Ietwat afgelegen in een zijstraatje, maar alsnog vanaf Utrecht Centraal en vanuit het centrum makkelijk om te bereiken. Ik kan je aanraden om het Visschersplein even in te duiken, restaurant Florent moet je namelijk niet overslaan!
Uitstraling en Decor
Hoewel ik even moest zoeken naar de ingang van het restaurant was de eerste indruk die ik kreeg goed. Stoer, robuust en landelijk, dat zijn de woorden die door me heengingen. Restaurant Florent is in feite opgedeeld in drie gedeelten: een deel om lekker relaxt te eten en bij te kletsen, het middendeel dat meer geschikt is voor de borrel en gedomineerd wordt door hoge tafels met barkrukken en tot slot het gedeelte aan het raam dat meer geschikt is voor de zakengasten. Ik ben dol op open keukens en was dan ook blij dit bij Florent te zien.
Zelf namen wij plaats aan één van de tafels in het meer ‘relaxte’ gedeelte. Plaatsnemen aan de tafels in dit deel van het restaurant kan door te gaan zitten op de (heel fijn zittende!) banken of de mooie buffel-lederen stoelen. Dat er aandacht besteed is aan het interieur is duidelijk en dit zonder in te leveren op comfort. Pronkstukken waren voor mij absoluut de tafels die gemaakt zijn van oude treinwagons. Foto’s zeggen in dit geval meer dan duizend woorden, dus aanschouw:
De menukaart
Lambèr van Dam is degene die de scepter zwaait binnen restaurant Florent, maar het koken laat hij aan zijn chefs over. Het eerste dat opvalt is de beknopte en eenvoudige menukaart. Een aantal voorgerechten, een handjevol hoofdgerechten en vervolgens kun je ervoor kiezen om met zogeheten Evergreens jouw diner compleet te maken. Gezond eten staat hoog in het vaandel bij Florent en daarom kom je geen bijgerechten in de vorm van frieten of aardappeltjes tegen. Veel (seizoens)groenten en lichte ingrediënten, dat is wat we vooral zien. Naast de menukaart biedt het restaurant een dagelijks wisselende Plat du jour aan en een drie-gangen Chef’s Special. Als ik een minpunt aan de menukaart mag noemen: er staan naar mijn idee iets teveel oubollige gerechten op. Waarom een Ceasar Salad, Waldorf salade en Boeuf Bourgignon? Is dat niet een beetje te ouderwets voor zo’n hip restaurant?
Voorafgaand aan het eten bestelden we Flammkuchen met geitenkaas, gebakken witlof en pecannoten. Perfect bereid met een heerlijk krokante bodem. Ideaal voor bij de borrel.
Wij foodies willen het liefst zoveel mogelijk proeven en daarom kozen we ervoor om per persoon een ander gerecht te kiezen om dit vervolgens te delen. Geen enkel probleem, de lieftallige gastvrouw van Florent zette met liefde lege borden op tafel en maakte ruimte om de echte gerechten in het midden te plaatsen. Zo zien we het graag, de mogelijkheid om je eten te delen!
Als voorgerecht kozen wij de volgende vier gerechten:
- Short rib terrine met rode biet, cornichons en Colmans mosterd;
- Ceasar Salad van Romaine met boquerones, Parmezaan, kippendij en gepocheerd ei;
- Strandkrabben bisque met toast, rouille en Gruyère;
- Tartaar van vis met Fregola en avocadocrème.
De Short Rib Terrine en de Strandkrabben bisque zijn de absolute toppers van de kaart. Hoog op smaak, royale porties en fijne texturen. De Ceasar Salad was eenvoudig maar mooi opgemaakt, echter mocht hier iets meer smaak aan gegeven worden door toevoeging van een beetje zout. En nogmaals: ik zie liever een spannender gerecht terug op de kaart, een Ceasar Salad kennen we allemaal wel. Aan de textuur van de vistartaar moesten we wennen. Ook met de Fregola erbij was het geheel erg romig en iets te zacht in de mond. Ook hier mistte het een beetje zout. Lekker wel, maar geen topper.
Alle voorgerechten met uitzondering van het gerecht dat hoort bij Chef’s Special kosten € 9,50.
Ook als hoofdgerecht kozen we voor een fijne mix:
- Hertenkalf met gerookte shii-takejus;
- Gebakken griet met pompoenpuree;
- Eendenborstfilet met vanillesaus;
- Coquilles met chorizo, aardpeer en gepofte knoflook beurre blanc.
We waren onder de indruk van de hoofdgerechten maar hadden één opmerking. De gebakken griet met pompoenpuree was de plat du jour en inderdaad, dit was meer dan genoeg voor één persoon om verzadigd van te raken. De hertenkalf en de coquilles kwamen van het normale menu. De portie hertenkalf vonden we royaal, wellicht ietwat aan de grote kant want we schatten dat er zo’n 150 – 200 gram vlees op ons bord lag. Véél voor een persoon. Qua smaak was het vlees echter perfect, zeker in combinatie met de zalige shii-takejus. Hoewel de Coquilles qua smaak fantastisch waren, viel de portiegrootte ons hier dan weer tegen. Vijf coquilles krijg je bij dit gerecht, maar wij waren het er allemaal over eens dat we hier niet vol van zouden zitten. Voor de hertenkalf betaal je € 16,00, voor de Coquilles betaal je een supplement van € 3,50. Ietwat uit verhouding naar ons idee. De eendenborst met vanillesaus was voortreffelijk. Een bijzondere combinatie maar absoluut een aanrader.
Alle hoofdgerechten met uitzondering van de Chef’s Special en Plat du Jour kosten € 16,00.
Goed, tijd voor het dessert. De chef kwam van te voren al melden dat dit deel van de kaart nog volop in ontwikkeling is. Prima, dan houden we daar rekening mee! Uiteindelijk bestelden we alles wat er voor handen was. Op dit moment: citroen-meringuetaart met bosbessen-sorbetijs, crème brûlée met sinaasappel en kaneel en sinaasappel hangop met stoofpeer en een gemberkoekje.
Het bosbessen-sorbetijs was precies zoals hij moest zijn: licht en vol van smaak. De taart en crème brûlée lieten toch iets te wensen over. De bodem van de taart was ietwat aan de taaie kant en de crème brûlée smaakte naar ons idee iets te ei-ig en was niet romig genoeg. Zelf vond ik de hangop met de stoofpeertjes en het gemberkoekje fantastisch, voor mij een perfecte afsluiting van een diner. Mijn tafelgenoten waren hier iets minder enthousiast over.
Waar wij niet voor hebben gekozen maar wat wel mogelijk is: het samenstellen van een kaasplankje. Kijk dan ook vooral even achter in de zaak hoe jouw kaasjes worden gesneden op het kaasbuffet. Je zou spontaan twee kaasplankjes bestellen!
Het dineren bij Florent is mij ontzettend goed bevallen. Het is heerlijk zitten in het restaurant en voor je het weet ben je uren verder. Enkele gerechten mogen nog iets verfijnd worden, en dan met name de desserts, en van mij mogen de oubollige gerechten wel van de kaart af, maar verder is het restaurant hard op weg om Utrechts nieuwste hotspot te worden.
Meer informatie over restaurant Florent en het menu + de wijnkaart kun je vinden op de website van het restaurant.
Restaurant Florent
Visschersplein 75
3511 LX Utrecht
Fijn dat ze het geen probleem vonden dat jullie alles wilde delen! het ziet er goed uit, al zijn 5 coquilles inderdaad wel een beetje weinig.
Ik hoor gemengde verhalen over dit restaurant, maar ben er zelf nog niet geweest omdat ik de keus aan vegetarische gerechten erg klein vond. Wel een erg mooie zaak! Een spelfoutje, ‘Luce’ is jarenlang gevestigd geweest in dit pand ;)
Klopt, daar heb je gelijk in inderdaad. Er zijn niet veel vegetarische opties. En bedankt, haha! Ik moest nog opzoeken hoe de naam werd geschreven, helemaal vergeten.
Wat een mooie en duidelijke review over het restaurant! Qua interieur spreekt het me zeker aan… de kaart zou ik wel wat over twijfelen en ik ben het zeer zeker eens over bijvoorbeeld de ceasar salad. Die verwacht ik tegenwoordig bij de friettent als we dar frietjes halen…