Hotspot Utrecht: Dogma Hotdogs

Augustus vorig jaar werd ik door Dogma Hotdogs uitgenodigd voor een bloggersevenement in hun recentelijk geopende restaurant in Utrecht. Helaas kon ik toen in verband met mijn vakantie niet aanwezig zijn, maar ik beloofde eigenaar Hugo op een later tijdstip een keertje terug te komen. Als je uitgenodigd wordt onder de noemer ‘culinaire hotdogs’ is dat iets wat je gewoon niet kunt overslaan. Dogma Hotdogs is naar eigen zeggen een culinaire hotdogbar dat haar deuren opende in maart 2016 aan de Voorstraat in Utrecht. En wat mij betreft is het zonde dat die opening niet véél eerder plaatsvond want man, dit restaurant is de hemel op aarde.

Dogma Hotdogs

Dogma Hotdogs

Dogma Hotdogs

Dogma Hotdogs

Dogma Hotdogs is zoals gezegd gevestigd aan de Voorstraat in Utrecht, lekker centraal dus. Het restaurant is gevestigd in een oude slagerij en tijdens de verbouwing kwamen tal van verborgen schatten tevoorschijn. Zo is de marmeren wand die het restaurant domineert geheel authentiek, evenals het sierplafond met de orginele vleeshaken. Hoe mooi is het om juist hier een restaurant te openen dat draait om vlees?

Het begrip Dogma vindt haar oorsprong in het Grieks en betekent in eerste instant ‘mening’. Meestal wordt het echter gebruikt in de zin van een gebod of een voorschrift. Het duidt in ieder geval aan wat voor jou belangrijk is en welke keuzes je wilt maken. Het dogma van Jeroen en Hugo, eigenaren van Dogma Hotdogs, is de gewone dingen in het leven speciaal maken. En dat kan natuurlijk ook met hotdogs want waarom zou je die alleen met mosterd en ketchup willen eten?

Dogma Hotdogs

Dogma Hotdogs

Het menu

Bekende recepten worden bij Dogma Hotdogs losgelaten en experimenteren is het allerbelangrijkste. Vrijwel alle ingrediënten die je tegenkomt op de menukaart van Dogma Hotdogs zijn dan ook zelfgemaakt. Het brood hebben ze zelf ontwikkeld waardoor de textuur van het brood perfect past bij de hotdogs. De frieten zijn dagvers – en ronduit goddelijk maar daarover zometeen meer. De aardappelen worden iedere ochtend met de hand gesneden tot friet. En laten we vooral de hotdogs zelf niet vergeten, hetgeen waar het allemaal om draait. Ook deze worden door de huisslager gemaakt met inbreng van Jeroen en Hugo. Zo hebben ze dit jaar zelfs hun eigen rookworst laten ontwikkelen. Waanzinnig.

Je moet niet naar Dogma Hotdogs gaan als je even snel een broodje worst wilt eten. De hotdogs zijn regelrechte maaltijden. Geen lullig kleine broodjes met een knakworst maar volwaardige maaltijden compleet met groenten en natuurlijk die waanzinnige frieten als je daar zin in hebt.

Er staan een tiental vaste hotdogs op de kaart en één tijdelijk geschenk uit de hemel, de specialiteit die om de zoveel maanden wordt gewisseld.

Als (oneerbiedig gezegd) broodje knakworst liefhebber was het voor mij knap lastig om een hotdog te kiezen want hoe maak je in vredesnaam de keuze tussen Gruwelijk gebed – een varkenshotdog met truffelmayonaise, Parmezaanse kaas, crispy onions, zuurkool en verse tomatensalsa, Zalige zonde – een runderhotdog met teriyakidressing, crispy onions, mesclun, wakame en zoetezure komkommer of Brute beproeving – een runderhotdog met Texas BBQ saus, oude kaas, crispy onions, Dogma coleslaw, pulled pork en pickled jalapeño’s?! Ik bedoel maar. Uiteindelijk heb ik Hugo maar voor me laten beslissen en hij gaf aan dat ik eigenlijk het tijdelijke geschenk uit de hemel moest proberen. In de wintermaanden is dit Markant Mirakel – rookworst met zuurkool, piccalilly mayonaise, crispy onions, mesclun en bospaddestoelen.

Dogma Hotdogs

En dan krijg je dus zo’n bord voor je neus want die frieten moesten uiteraard ook geproefd worden. Ik zei toch dat je niet even naar Dogma moest gaan voor een broodje knakworst? Wauw, wat is dit een maaltijd. En wauw, wat smaakt het allemaal waanzinnig. Ik durf met zekerheid te zeggen dat de worst überhaupt een van de lekkerste rookworsten is die ik heb gegeten, maar de rest van de ingrediënten passen er zó goed bij. En die frieten, tja… alleen daarvoor zou je eigenlijk al naar Dogma Hotdogs moeten gaan.

Ik heb lang nagedacht of ik nog meer over Dogma Hotdogs zou moeten vertellen. Volgens mij heb ik alle superlatieven die ik kon bedenken namelijk wel in dit artikel gebruikt. Mocht het toch nog niet helemaal duidelijk zijn: Dogma Hotdogs is één van de tofste hotspots die ik het afgelopen jaar heb ontdekt. De hoeveelheid passie die Jeroen en Hugo stoppen in het creëeren van hun hotdogs is op alle vlakken merkbaar. Wat mij betreft eet je bij Dogma Hotdogs de allerlekkerste hotdogs van het land en is het voor mij zeker nogmaals een tripje naar Utrecht waard want ja, hier rijd ik graag voor om.

Dogma Hotdogs
Voorstraat 17
3512 AH Utrecht
www.dogmahotdogs.com

Join the Conversation

  1. Rachel Kromdijk says:

    oh het ziet er wel mega lekker uit!

  2. Daniëlle says:

    Leuk! Dogma staat bij mij nog hoog op mijn hotspot lijstje om eens te gaan bezoeken dus binnenkort maar eens naar Utrecht! Ziet er echt zo lekker uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close