Hotspot: De Herengracht in Amsterdam

“De Herengracht in Amsterdam heeft een nieuwe binnentuin, wil je eens komen eten?” Oh zeker wel. Ik ben de laatste tijd veel in Amsterdam te vinden en vaak ook hele dagen, dus ik vind het heerlijk om ’s middags ergens een lekker hapje te kunnen eten en wellicht een beetje te werken. Mijn plekje in de tuin was gereserveerd, maar je raad het al: op de dag dat ik een bezoekje bracht aan De Herengracht in Amsterdam, jawel ook daadwerkelijk áán de Herengracht in Amsterdam, kwam het met bakken uit de hemel zetten. In een propvol café/restaurant nam ik uiteindelijk in mijn eentje plaatst aan een tafeltje op de (open) bovenverdieping. Met uitzicht over de volledige benedenverdieping en de bar, nestelde ik mij in een comfortabel hoekje.

De Herengracht

De Herengracht

De Herengracht

De Herengracht

De ambiance
De Herengracht ziet er aan de buitenkant uit als een gezellige eetcafé. Hoge ramen, smal pand met een gezellig terras aan de gracht waar je heerlijk kunt tafelen ten midden van het drukke Amsterdamse stadsleven. Uitzicht over de gracht is voor een niet-Amsterdammer altijd een cadeautje en persoonlijk houd ik er van als er reuring om je heen is. Winkelende stelletjes, kakelende zakenvrouwen en veel moeders met kinderen vormen het straatbeeld. Hoewel het terras van De Herengracht zeker niet ver van deze drukte verwijderd is, een metertje of 10 – 15 van de trambaan, kun je er met mooi weer toch lekker zitten.

Ook binnen is het prima in orde. Met drie verdiepingen, hoge plafonds en de hoge ramen aan de voorkant van de zaak is de ruimte goed benut. De bar vormt het centrale middelpunt van het restaurant, de keuken is weggestopt op de onderste verdieping waardoor je hier geen ‘ last’ van hebt. Hoewel de tafeltjes wellicht wat dicht op elkaar staan, heb je geen last de andere restaurantgasten. Communiceren kan op normaal geluidsniveau; schreeuwen om jezelf verstaanbaar te maken is niet nodig.

De inrichting oogt wat vintage. Stenen muren, houten tafels, banken tegen de muur. Ik vind het gezellig!

De Herengracht

De Herengracht

De Herengracht

De service
Over de service kan ik vrij kort zijn: hier ben ik héél enthousiast over. Rondom lunchtijd zat het restaurant stampvol maar de bediening bleef vriendelijk en vooral heel hard werken. Omdat ik zelf jaren in de horeca heb gewerkt weet ik hoe stressvol het kan zijn wanneer een restaurant vol zit, maar dit was van de gezichten van de medewerkers op dat moment zeker niet af te lezen. Regelmatig werd gevraagd of ik nog wat te drinken wilde, of ik wellicht nog iets anders wilde bestellen en of alles naar wens was. Oogcontact werd regelmatig gelegd en wat mij betreft is dit een van de belangrijkste dingen op het gebied van service.

Het personeel is enthousiast, vakkundig en informeel op de momenten dat dit kan. Hier houd ik van, heerlijk.

De Herengracht

De Herengracht

De Herengracht

De Herengracht

De Herengracht

Het eten
Maar dan het eten, want uiteindelijk is dat natuurlijk waar het om draait. Bij De Herengracht kun je terecht voor zowel de lunch als het avondeten en beide menu’s zijn zeer uitgebreid. Diverse broodjes, soepen en salades maar ook borrelsnacks en warme lunchgerechten zijn terug te vinden op de lunchkaart. Er waren een aantal gerechten die mij nieuwsgierig maakten:

 • Steak Tartaar van MRIJ rund, gepocheerd scharrelei, little gem & Franse frites;
 • Bouillabaise, rijkelijk gevulde Franse soep;
 • Landbrood met Amsterdamse ossenworst met veldsla en mayonaise van mierikswortel;
 • Tarte Tartin van Safaritotomaat met mesclun, sjalot en biologische Heezer geitenkaas.

Toch liet ik mij voor de lunch adviseren en de gastheer wist mij te vertellen dat het restaurant onlangs in de lijst van ‘Beste Caesar Salads van Amsterdam’ was opgenomen. Ok duidelijk, doe mij dan maar een Caesar Salad. De Ceasar Salad bij De Herengracht bestaat uit Little gem, bacon, ansjovis, Parmezaan, gepocheerd scharrelei en optioneel label rouge maïskip en kost € 12,50. Klinkt als een vrij imposante salade en dat was het ook. De salade zag er niet alleen waanzinnig uit, echt.. een gepocheerd ei maakt alles mooi, maar smaakte net zo. Precies zout genoeg, de sla was nog lekker knapperig en de dressing overheerste absoluut niet. De kip was bovendien heerlijk sappig gegaard en de lopende eidooier van het gepocheerde eitje maakte alles nog een beetje beter. Ik snap helemaal waarom dit restaurant is opgenomen in de lijst van beste Caesar Salads in Amsterdam, het is by far de lekkerste die ik tot nu toe heb geproefd.

Uiteindelijk had ik nog de eer om een klein deel van een diner dessert te mogen proeven: Chocoladeganache met een vulling van Baileys. Oh jongens, alleen hiervoor moet je al naar De Herengracht. Smaaksensatie op topniveau en het liefst had ik de bak waarin het is gemaakt uitgelikt.

Wanneer je luncht bij De Herengracht ben je plotseling een paar uur van je dag kwijt. Het eten is heerlijk, de service top en het is fijn zitten in het restaurant. Absoluut een hotspot in Amsterdam wat mij betreft en ik ga er zeker nog een keer heen, al is het alleen maar voor de goddelijke ganache.

De Herengracht
Herengracht 435

1017 BR Amsterdam 

Join the Conversation

 1. MySimplySpecial says:

  Het ziet er leuk uit!

 2. Anniek says:

  Wauw, prachtige foto’s zeg, wat ziet het er mooi uit! En oh, dat eten, klinkt héél erg lekker, en het ziet er goed uit! Laatst was ik ook voor een event in Amsterdam, en ik vind het zo’n leuke stad! Ik hoop er snel weer te komen :)

 3. Sabrina says:

  Klinkt goed zeg, en het ziet er zeker leuk uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close