Hier vind je de mooiste backdrops voor jouw foto’s

Alle foodfoto’s die je hier op Ohmyfoodness voorbij ziet komen zijn gemaakt met behulp van backdrops, achtergronden die we gebruiken om een foto meer sfeer en een gevoel te geven. Je kunt je voorstellen dat gerechten die uitsluitend gefotografeerd worden op een spierwitte achtergrond al gauw saai en steriel aanvullen. Mijn collectie backdrops is inmiddels behoorlijk uitgebreid en steeds vaker krijg ik via Instagram de vraag waar ik goede achtergrondjes vandaan haal. Ik heb al eens eerder een uitgebreid artikel geschreven over het zelf maken van achtergronden, maar vandaag zet ik mijn favoriete adresjes waar je ze zo kunt kopen voor je op een rij. Met onderstaande adressen heb ik zelf ervaring en die backdrops gebruik ik zelf zeer regelmatig. Er zijn tegenwoordig veel meer adressen te vinden en het aanbod wordt steeds groter. Ten opzichte van pak ‘m beet 8 jaar geleden is de keuze reuze. Houd er rekening mee dat backdrops niet heel goedkoop zijn, maar ze zijn dan ook bedoelt om lang mee te gaan.

fotoachtergronden

Fotoachtergonden.nl

De allereerste partij ooit waar ik specifiek backdrops kocht! Er zijn bedrijven die backdrops van mooiere kwaliteit verkopen, maar als je begint of niet heel vaak foto’s maakt is deze website prima. Fotoachtergronden.nl drukt de achtergronden op vinyl en uit ervaring kan ik vertellen dat deze ondergrondjes heel lang meegaan. Je kunt ze afnemen met een doekje, hangend of opgerold bewaren en het fijne is dat je zelf het formaat van de backdrop kunt kiezen. De backdrops die ik heb zijn niet héél scherp, de kwaliteit is een beetje zo zo. Nu zie je dit op foto’s niet maar als je met het blote oog kijkt ziet alles er toch wel wat pixilig uit. Ik geloof wel dat ze de kwaliteit in de loop der jaren hebben verbeterd en tijdens het bestelproces kun je nu ook zelf kiezen voor diverse soorten vinyl. Wellicht waag ik binnenkort weer eens een gokje!

Het assortiment van Fotoachtergronden.nl is gigántisch. De webshop richt zich niet specifiek op foodfotografie dus je vindt er ook achtergronden met landschappen, watermeloenen, boekenkasten… noem het maar op. Het kleinste formaat dat je kunt laten drukken is 50×50 cm; de grootste 310x500cm. Prijzen variëren van €19,00 ex. BTW voor het kleinste formaat tot €349 ex. BTW voor de grootste.

spinazie champignonquiche 1

Create&co

Create&co is nog een heel jong, Nederlands bedrijf van twee gepassioneerde meiden. Het assortiment is nog niet heel groot, maar er komen steeds weer nieuwe designs bij. Anders dan bij Fotoachtergronden zijn de backdrops van Create&co niet gemaakt van vinyl maar koop je bij hen echt stylingboards, harde borden dus. Ze hebben een standaard formaat van 60x60cm en voor de meeste foto’s is dat prima. Het fijne aan stylingboards is dat ze niet kunnen kreuken en ze zijn iets beter bestemd tegen vlekken en vocht.

De stylingboards zijn gemaakt van drielaags materiaal bestaande uit aluminiun en kunststof. Zwaar zijn ze overigens niet hoor, ongeveer 1,2 kg per board dus prima om mee te nemen of gauw te wisselen.

De 60×60 cm styling boards van Create&co kosten €54,99/stuk.

Kaaskoekjes met manchego en tijm

Woodville Backdrops

Dan mijn favoriet maar ook direct de allerduurste: Woodville Backdrops. Mijn wensenlijstje bij Woodville is enorm maar mijn portemonnee staat het helaas niet toe om alles bij hen vandaan te halen.

Bij Woodville kun je over het algemeen kiezen tussen backdrops met een houtdruk of steenpatroon. Afhankelijk van waar je voor kiest ontvang je een styling board gemaakt van dennenhout of multiplex. Beide houtsoorten worden geprimed en behandeld met verschillende materialen die voor een unieke hout- of steenuitstraling zorgen.

Een groot voordeel van Woodville is dat de backdrops dubbelzijdig zijn, je koopt dus twee backdrops voor de prijs van een en kunt eindeloos variëren met combinaties. Er staan aan aantal ready to ship backdrops in hun webshop die binnen enkele weken in huis zijn, maar het meeste maken ze op verzoek.

Je kunt kiezen tussen verschillende formaten waarbij de kleinste 54x54cm is en de grootste 72x120cm. De prijzen bij Woodville variëren enórm, maar houd er rekening mee dat je (inclusief invoerkosten) ongeveer €200 kwijt bent voor één styling board (met twee verschillende kanten dus). Een hele flinke duit maar omdat ik ze zó vaak gebruik, vind ik ze iedere euro waard.

Paddenstoelenstoof met aardappelpuree

IKEA

Huh, IKEA? Vreemde eend in de bijt, ik geef het direct toe maar IKEA heeft twee backdrops in hun assortiment. Of nouja, backdrops… eigenlijk zijn het wandpanelen maar die lenen zich uitstekend voor fotografie! Lysekil heten de wandpanelen. Ze zijn 119,6×55 cm en kosten slechts €24,95.  Ze hebben diverse prints maar degene met de betonlook en marmerlook zijn het mooist.

Zonder pakje: Mexicaanse burrito's

Elvan Unlu Backdrops

Fotografe Elvan Unlu heeft haar eigen collectie backdrops ontwikkeld die stuk voor stuk gedrukt worden op hoogwaardig PVC. Ik heb drie van haar achtergronden besteld en vind ze stuk voor stuk geweldig. Ze zijn mooi matte, glad en het fijne vind ik dat de hoeken niet opkrullen. Je kunt de backdrops opgerold bewaren maar zodra je ze uitrolt liggen ze plat. Heel handig want niets is zo irritant als opkrullende ondergronden.

Het assortiment van Elvan wordt iedere keer weer uitgebreid dus er valt altijd wel iets leuks te zien.

De backdrops kosten €29,90 per stuk en hebben een formaat van 60x90cm.

champignon bourgignon 1

Photo Styling Background

Helaas is er ook nog een webshop waar ik iets minder enthousiast over ben. Ik heb nog even getwijfeld of ik die hier wilde delen maar mocht je er willen bestellen dan kan ik je er bij deze vast voor waarschuwen. Ik heb het over Photo Styling Background. Ik volg hun Instagramaccount en was altijd erg onder de indruk van de backdrops die ze gebruiken, die zagen er namelijk echt tof uit! Ik kon op hun website niet helemaal duidelijk krijgen op welk materiaal zij hun backdrops printen, maar dat kan ook aan mij hebben gelegen. Ik zag wel iets staan over ‘posters’ maar kon me eigenlijk niet voorstellen dat ze papier zouden gebruiken voor hun backdrops. Dat is namelijk totaal niet kreuk-, vlek- en spatbestendig en daardoor verre van duurzaam. Ik bestelde drie backdrops van 80x60cm voor €34,95/stuk. Bij aankoop van drie backdrops kreeg ik 20% korting.

En toen kwamen ze aan en bleken het inderdaad papieren posters te zijn. Bruhhhh. De prints zijn mooi hoor, vrij scherp ook en op een foto zie je niets van het feit dat het om papier gaat, maar man – voor food is dit natuurlijk totaal niet handig. Backdrops worden zo snel vies en nat, die moeten gewoon tegen een stootje kunnen en dat kunnen deze simpelweg niet. Daarbij kreuken ze ook gewoon als echt papier dus voorzichtigheid is gewenst. Ik vraag me af hoelang deze backdrops uiteindelijk meegaan maar opnieuw hier bestellen ga ik niet meer doen.

Krokante honing-sesamkip

Marktplaats & familie

Tot slot is er Marktplaats, ook daar vind je af en toe gouden vondsten! Zoek bijvoorbeeld naar oude dienbladen, vintage bakplaten… eigenlijk alles wat maar een beetje oud en versleten is kan dienstdoen als achtergrond voor fotografie. Zo heb ik een hele oude letterbak bij oma vandaan getrokken, deze wilde ze weggooien, die ik regelmatig aan zowel de voor- als achterkant gebruik als ondergrond. Via Marktplaats kocht ik drie super oude bakplaten die bijna uit elkaar vallen maar prachtig zijn als ondergrond voor foodfoto’s. Duik dus ook eens de schuur of zolder van opa en oma of andere familieleden in. Dikke kans dat je er iets bruikbaars vindt.

Hoelang kun je kletsen over backdrops hè? Ik heel lang in ieder geval, haha. Ze bepalen echt de sfeer van een foto en ik vind het heerlijk om te variëren met achtergrondjes.

IMG 9372

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close