Een aantal weken geleden ontving ik een mailtje van Stichting Hartekind met de vraag of ik met ze wilde samenwerken voor hun campagne Hartekind Bakt. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik, sinds ik moeder ben een sucker ben voor alle goede doelen die iets voor kinderen doen. Op de een of andere manier gaat kinderleed me nog véél meer aan het hart dan het altijd al deed. Stichting Hartekind is voor mij, gelukkig, een ver van mijn bedshow maar voor alle 25.000 hartekinderen in Nederland (en hun ouders) is dit niet zo. Ik werkte dus graag mee en maakte speciaal voor de gelegenheid deze donuts met jam in de vorm van een hartje.
Stichting HarteKind
De naam van de stichting verklapt het al een beetje, maar Stichting Hartekind zet zich met hart en ziel in voor het vergroten van de overlevingskansen van kinderen met een hartafwijking. Op dit moment zijn er in Nederland meer dan 25.000(!) van deze hartekinderen en jaarlijks komen daar nog 1.500 kinderen bij. Ongeveer tweederde van deze kinderen moet vlak na de geboorte één of meerdere levensreddende operatie(s) ondergaan en daar komt ook nog eens bij dat hartekinderen vaak een kortere levensverwachting hebben of last hebben van beperkingen door hartfalen, hartritmestoornissen en/of opgelopen hersenschade. Afschuwelijk om je dat te bedenken en daarom is onderzoek hard nodig.
Stichting Hartekind geeft voorlichtingen maar er zijn ook andere manieren waarop je kunt helpen. Eén van de campagnes is Hartekind Bakt.
Hartekind Bakt
In de maand november gaan we met zoveel mogelijk thuisbakkers aan de slag om te bakken voor Hartekind Bakt! Koekjes, taarten, cakes of andere lekkernijen… alles mag zolang het maar de vorm heeft van een hartje. Het is de bedoeling dat je jouw baksels verkoopt. Hiervoor krijg je in het startpakket QR-codes die kopers kunnen scannen; zo hoef je ook niet met contant geld over straat en komt jouw opgehaalde bedrag direct bij Hartekind terecht.
Voor €5.50 per deelnemer kun je een speciaal Hartekind Bakt startpakket bestellen met daarin alle benodigdheden om een goede start te kunnen maken met jouw baksels. Bestellen kan via deze pagina en mocht je het leuk vinden dan kun je ook het Hartekind Bakt schort of ovenwant mee bestellen. Het pakket krijg je deze maand thuis zodat je in november direct goed van start kunt.
En mocht je nou geen idee hebben wat te maken? Probeer dan deze donuts met jam in de vorm van een hart eens! Of kies een van de volgende recepten:
- Meringue hartjes
- Hartjestaart met blauwe bessen
- Koekjes met pindakaashartjes
- Koekjes met chocolade
- Pannenkoeksandwiches met pindakaas en jam
- Gevulde koeken met jam
Hartjes donuts met jam
Goed, ik ging dus aan de slag met donuts met jam, in de vorm van een hartje. Daar heb je helemaal niet zoveel dingen voor nodig; het belangrijkste is natuurlijk de uitsteekvorm in de vorm van een hart. Deze is inbegrepen bij het startpakket van Hartekind Bakt – mooi handig.
Omdat donutdeeg moet rijzen loop je het risico dat de hartjesvorm een beetje verdwijnt. Dit kun je voorkomen door op de plek waar de twee bogen samenkomen, een klein driehoekje uit het deeg te knippen. Hiermee maak je eigenlijk een overdreven hartjesvorm, maar later tijdens het rijzen en bakken zie je daar niets meer van.
Ik koos er zelf voor om de donuts te vullen met aardbeienjam, maar hiervoor kun je natuurlijk iedere vulling gebruiken die jij lekker vindt.
Samen met Vic en Cody versierde ik de donuts naderhand met sprinkles, zie ze hieronder trots zijn met hun HarteKind schorten en mutsen – haha. Maar het decoreren laat ik helemaal aan jou over.
Hartjesdonuts met jam
Benodigdheden
- elektrische (hand)mixer met deeghaken
- deegroller
- bakplaat met bakpapier
- frituurpan of diepe pan met een laag van 10 cm olie
- spuitzak met rond spuitmondje
Ingrediënten
- 50 g kristalsuiker
- 1 zakje instant gist (7g)
- 325 ml lauwwarm water
- 600 g bloem
- 1/2 tl zout
- 2 eidooiers
- 1 ei
- 100 g ongezouten roomboter - in blokjes
- 1 tl vanille-extract
- 400 g van je favoriete jam
Instructies
- Doe 1tl kristalsuiker, gist en 50ml lauwwarm water in een glas en roer dit door. Zet het gistpapje apart tot het begint te schuimen.
- Doe ondertussen de bloem, het zout en de rest van de kristalsuiker in de kom van een keukenmachine en roer dit even door.
- Klop de eidooiers en het ei los.
- Doe de boter samen met het vanille-extract in een kom en schenk hier de rest van het water overheen. Door de warmte van het water zal de boter iets gaan smelten.
- Voeg het gistpapje samen met de losgeklopte eieren en het boter-watermengsel bij de bloem in de kom. Kneed het geheel in 10 minuten tot een glanzend, zacht en soepel deeg.
- Leg het deeg in eenlicht ingevette kom. Dek de kom af en laat het donutdeeg 1 uur op kamertemperatuur rijzen of tot het deeg in volume is verdubbeld.
- Duw met je handen het gerezen deeg naar beneden om de lucht er een beetje uit te duwen. Rol het deeg vervolgens op een bebloemd werkblad uit tot een plak van ongeveer 2 cm dik.
- Steek met behulp van een hartjes uitsteker hartjes uit het deeg. Snijd aan de bovenkant van het hartje, waar de twee bogen samenkomen een klein driehoekje uit het deeg om ervoor te zorgen dat de hartjes hun vorm behouden. Kneed het overige deeg weer samen, rol opnieuw uit en steek daar weer hartjes uit.
- Leg de hartjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Dek de bakplaat af met een theedoek en laat de donuts 20-30 minuten rijzen.
- Verwarm ondertussen neutrale olie, bijv. zonnebloemolie in een stevige pan naar 180℃.
- Knip het bakpapier rond de gerezen donuts uit en laat de donuts met bakpapier en al in de hete olie zakken. Verwijder het bakpapier met een tang zodra dit los genoeg zit.
- Frituur de donuts in 5-7 minuten aan weerszijden goudbruin en laat ze goed uitlekken en volledig afkoelen op een vel keukenrol.
- Maak bovenin de hartjesdonuts, precies tussen de twee bogen een gat met behulp van de achterkant van een lepel.
- Vul de spuitzak met rond spuitmondje met jam en vul de donuts vol met jam. Decoreer de donuts naar wens en serveer ze direct of bewaar ze luchtdicht maximaal 3 dagen buiten de koelkast.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.