Ga terug
+ servings
Hartjesdonuts met jam
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Hartjesdonuts met jam

Speciaal voor de campagne Hartekind Bakt van Stichting Hartekind maakte ik deze hartjesdonuts gevuld met jam. Onwijs leuk om te doen en je hebt er maar weinig ingrediënten voor nodig.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Rijzen1 uur 30 minuten
Totale tijd2 uur 10 minuten
Gang: tussendoortje
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: aardbeienjam, donuts, hartjesdonuts, stichting hartekind, zoet, zoete snack
Servings: 16 stuks

Equipment

  • elektrische (hand)mixer met deeghaken
  • deegroller
  • bakplaat met bakpapier
  • frituurpan of diepe pan met een laag van 10 cm olie
  • spuitzak met rond spuitmondje

Ingrediënten

  • 50 g kristalsuiker
  • 1 zakje instant gist (7g)
  • 325 ml lauwwarm water
  • 600 g bloem
  • 1/2 tl zout
  • 2 eidooiers
  • 1 ei
  • 100 g ongezouten roomboter - in blokjes
  • 1 tl vanille-extract
  • 400 g van je favoriete jam

Instructies

  • Doe 1tl kristalsuiker, gist en 50ml lauwwarm water in een glas en roer dit door. Zet het gistpapje apart tot het begint te schuimen.
  • Doe ondertussen de bloem, het zout en de rest van de kristalsuiker in de kom van een keukenmachine en roer dit even door.
  • Klop de eidooiers en het ei los.
  • Doe de boter samen met het vanille-extract in een kom en schenk hier de rest van het water overheen. Door de warmte van het water zal de boter iets gaan smelten.
  • Voeg het gistpapje samen met de losgeklopte eieren en het boter-watermengsel bij de bloem in de kom. Kneed het geheel in 10 minuten tot een glanzend, zacht en soepel deeg.
  • Leg het deeg in eenlicht ingevette kom. Dek de kom af en laat het donutdeeg 1 uur op kamertemperatuur rijzen of tot het deeg in volume is verdubbeld.
  • Duw met je handen het gerezen deeg naar beneden om de lucht er een beetje uit te duwen. Rol het deeg vervolgens op een bebloemd werkblad uit tot een plak van ongeveer 2 cm dik.
  • Steek met behulp van een hartjes uitsteker hartjes uit het deeg. Snijd aan de bovenkant van het hartje, waar de twee bogen samenkomen een klein driehoekje uit het deeg om ervoor te zorgen dat de hartjes hun vorm behouden. Kneed het overige deeg weer samen, rol opnieuw uit en steek daar weer hartjes uit.
  • Leg de hartjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Dek de bakplaat af met een theedoek en laat de donuts 20-30 minuten rijzen.
  • Verwarm ondertussen neutrale olie, bijv. zonnebloemolie in een stevige pan naar 180℃.
  • Knip het bakpapier rond de gerezen donuts uit en laat de donuts met bakpapier en al in de hete olie zakken. Verwijder het bakpapier met een tang zodra dit los genoeg zit.
  • Frituur de donuts in 5-7 minuten aan weerszijden goudbruin en laat ze goed uitlekken en volledig afkoelen op een vel keukenrol.
  • Maak bovenin de hartjesdonuts, precies tussen de twee bogen een gat met behulp van de achterkant van een lepel.
  • Vul de spuitzak met rond spuitmondje met jam en vul de donuts vol met jam. Decoreer de donuts naar wens en serveer ze direct of bewaar ze luchtdicht maximaal 3 dagen buiten de koelkast.