Volgens mij zit ik een beetje in een aardappelfase, want deze harissa aardappeltjes met kruidenyoghurt vielen weer zo ongelofelijk in de smaak! Aardappels waren voor mij altijd een ietwat ondergesneeuwd ingrediënt. Misschien omdat ik vroeger teveel gekookte aardappels heb gegeten, wie zal het zeggen. Het was in ieder geval iets wat ik alleen maar in huis haalde voor stamppot, gebakken aardappeltjes of aardappeltjes uit de oven.
Maar de laatste tijd varieer ik er steeds meer mee en dat bevalt hartstikke goed! Aardappel zijn natuurlijk ook ideaal om als bijgerecht te serveren.
De harissa aardappeltjes zijn flink pittig van smaak en daardoor iets minder geschikt voor kinderen, maar als je fan bent van pittig eten gaan ze zeker in de smaak vallen. De kruidenyoghurt biedt de perfecte tegenhanger voor de brandende tong. Heerlijk om op tafel te zetten als bijgerecht!
Pittige aardappeltjes uit de oven
Ik heb de pittige aardappeltjes uit de oven gemaakt, maar wel heb ik de aardappels eerst voorgekookt. Ik heb gekozen voor krieltjes omdat ik die altijd het lekkerst vind én het makkelijkst vind om te verwerken.
Grote krieltjes heb ik gehalveerd, kleine krieltjes heb ik heel gelaten en vervolgens heb ik ze goed gewassen onder de koude kraan. Waar mogelijk laat ik de schil eigenlijk altijd aan aardappeltjes zitten. Qua smaak en looks vind ik dat lekkerder en wie heeft er nou zin om aardappels te schillen als dat niet per se nodig is? Precies.
Door de krieltjes eerst voor te koken worden ze in de oven perfect verder gegaard. De buitenkant van de pittige aardappeltjes wordt dan licht knapperig, terwijl de binnenkant lekker zacht is. Precies zoals ik ze graag zie!
Omdat de harissa aardappeltjes nog de oven ingaan, hoeven ze niet door en door gaargekookt te worden. 20 minuutjes is meer dan voldoende! En na het voorkoken kunnen ze gemengd worden met olijfolie, een beetje honing en harissa pasta.
Harissa pasta
Harissa heb je in verschillende vormen. Zo heb je een gedroogde kruidenmix, een potje met een soort sambal-achtige substantie en harissa pasta uit een tube. Ik heb zelf voor harissa pasta gekozen, maar een van de andere varianten kun je ook prima gebruiken voor dit recept.
Harissa is een pittige saus die zijn herkomst kent in Tunesië, hoewel je het tegenwoordig in veel meer keukens voorbij ziet komen. Harissa wordt gemaakt van rode pepers, tomaten, komijn, koriander en knoflook. Het is dus niet te vergelijken met een reguliere chilipasta, daarvan is de smaak echt anders.
Over het algemeen is harissa vrij pittig, zeker deze harissa pasta uit een tube fikt behoorlijk op je tong. Mocht je daar nou niet zo van zijn, kijk dan of je ergens rozenharissa kunt vinden. De grotere Albert Heijns hebben dit sowieso in hun assortiment.
Bij rozenharissa wordt de pittige peperpasta gemengd met rozenblaadjes en hoewel dit wellicht wat gekkig klinkt, proef je weinig van de rozensmaak. Het zorgt voor een net iets mildere, heel licht bloemige smaak aan de harissa. Heel lekker en ook perfect te combineren met deze harissa aardappeltjes en de kruidenyoghurt.
Harissa vervangen
De kruidenyoghurt waar de harissa aardappeltjes bovenop komen te liggen countert echt een flink deel van de pittigheid. En mocht je tóch het idee hebben dat dit gerecht te pittig voor je gaat zijn, verminder dan de hoeveelheid harissa of voeg meer honing toe aan de dressing.
Wil je harissa vervangen, dan kan dat natuurlijk ook. Gebruik bijvoorbeeld de volgende ingrediënten als alternatief:
- sambal
- chilipasta, wel wat pittiger en minder aromatisch dan harissa! Voeg ook hier dan knoflook en komijn aan toe.
- tomatenpuree, als je helemaal weg wilt blijven van de pittige smaak. Voeg dan wel wat meer honing en olijfolie toe en gebruik komijnpoeder en knoflook als extra smaakmakers.
Harissa zelf maken
Mocht je geen harissa kunnen vinden, dan kun je harissa ook zelf maken! Bij Simone’s Kitchen vind je daar een heel lekker recept voor.
Zij gebruikt de volgende ingrediënten in haar harissa:
- 10 stuks rode pepers vers
- 6 tenen knoflook gehakt
- 1/2 el zout
- 1/2 citroen sap
- 5 el olijfolie
- 70 gr tomatenpuree
- 1 tl suiker
- 1 tl anijszaad
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl korianderpoeder
- 1/2 tl gerookte paprikapoeder
Als je zelfgemaakte harissa in de koelkast bewaart, blijft het zeker twee weken goed. Kun je het direct gebruiken om bijvoorbeeld deze Hartige yoghurtbowl met harissa-eieren en Libanees brood te maken.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Harissa aardappeltjes met kruidenyoghurt
Benodigdheden
- bakplaat met bakpapier
Ingrediënten
- 500 g krieltjes – gewassen en gehalveerd
- 1 flinke el harissa
- 1 el honing
- 2 el olijfolie
Kruidenyoghurt
- 150 g Griekse yoghurt
- 1 tl knoflookpoeder
- 1/2 tl komijnpoeder
- verse groene kruiden naar smaak (ik gebruikte munt, dille en basilicum)
Instructies
- Breng een flinke pan met water aan de kook en kook hierin de krieltjes 20 minuten voor.
- Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
- Giet de gekookte krieltjes af en meng deze met de harissa, honing en olijfolie. Spreid uit over de bakplaat en rooster de aardappeltjes nog eens 30 minuten.
- Meng ondertussen alle ingrediënten voor de kruidenyoghurt met elkaar.
- Verdeel de kruidenyoghurt over een bord en leg de harissa aardappeltjes daar bovenop. Strooi grof zout en extra groene kruiden over de aardappeltjes en serveer ze direct.