Als je de term ‘strudel’ gebruikt dan denk ik al gauw aan de klassieke apfelstrudel, maar op Ohmyfoodness hebben we al laten zien dat dit niet altijd geldt. Deze groentestrudel van filodeeg is perfect om als vegetarisch hoofdgerecht op tafel te zetten tijdens de feestdagen.
Ik heb de strudel gevuld met groenten die ik zelf erg lekker vind, maar daar kun je uiteraard naar hartenlust mee variëren.
Hartige strudel of zoete strudel
Als je googelt op het woord strudel dan zul je zien dat het klassieke recept een ‘gelaagd deeg met vulling’ is.
Vaak heb je een zoete strudel zoals dus die bekende apfelstrudel, maar hartige strudels komen ook wel voor. Hartige strudels worden vaak in de Joodse keuken gevuld met kool, uien en karwijzaadjes. In sommige recepten vind je gehakte walnoten terug.
Hier op Ohmyfoodness hebben we niet eerder een hartig strudelrecept gedeeld. Wel hebben we al eens een vegetarische Wellington met kastanjechampignons en walnoten gedeeld en ergens zou je die misschien ook kunnen beschouwen al een hartige strudel.
Strudel is vooral iets dat bekend is in Oostenrijk; vrijwel iedereen kent het waarschijnlijk van de wintersportvakanties.
Wist je dat strudel populair werd in de 18e eeuw in het hele Habsburgse rijk? Ik heb Wikipedia er even op nageslagen (en ja ik weet dat dit officieel geen goede bron is maar hé, we zitten niet meer op school!). Het is dus al best een oud recept, geinig hè.
Vegetarische Strudel
Jullie zijn altijd op zoek naar vegetarische hoofdgerechten voor de Kerst en wat mij betreft past deze groentestrudel daar prima bij. Iedereen gaat dit een lekker hoofdgerecht vinden.
In de vegetarische strudel gebruikte ik zelf courgette, aubergine, rode paprika, ui en champignons als basis maar onderstaande smaakcombinaties zijn ook zeker een aanrader:
- pompoen, feta en salie
- zoete aardappel en spinazie
- spinazie en geitenkaas
- paddenstoelen met tijm
- zongedroogde tomaat, olijven en aubergine
- broccoli, bloemkool en oude kaas
Wil je liever een vegan strudel dan kun je uiteraard de kaas in het recept vervangen door veganistische kaas. Daar zijn tegenwoordig gelukkig genoeg opties voor!
Strudel van filodeeg
Ik ben zelf dol op krokante strudels, vandaar ook dat ik deze strudel van filodeeg heb gemaakt. Omdat de groenten in de vulling vrij zacht zijn, vind ik het fijn dat het filodeeg het geheel wat krokanter maakt.
Omdat filodeeg snel slap wordt, heb je wel behoorlijk wat vellen deeg nodig. Ik probeer zelf altijd koelvers filodeeg te krijgen, dit vind je sowieso altijd bij een Turkse supermarkt, maar mocht je dit niet kunnen vinden dan is filodeeg uit de diepvries ook prima. Koop dan wel een extra pakje voor de zekerheid en laat het deeg goed ontdooien voordat je ermee gaat werken!
Ik maak strudel altijd met bladerdeeg maar strikt genomen is dat niet helemaal het juiste deeg. Echt strudeldeeg is wordt namelijk gemaakt met bloem met hoog glutengehalte waardoor het deeg een stuk flexibeler/stretchy is.
Persoonlijk vind ik de verschillende laagjes van bladerdeeg echter heel lekker. En het stukje gemak telt ook mee.
Zoete strudel als toetje?
Ben je groot fan van strudels, dan moet je onderstaande recepten ook even bekijken. Deze kunnen namelijk prima dienen als dessert voor na het kerstdiner!
- perenstrudel met lemoncurd en gekarameliseerde pecannoten
- mini apfelstrudel met vanillesaus
- Griekse Bougatsa
Strudels kun je helaas niet zo goed van tevoren klaarmaken. Althans, niet in zijn geheel.
Ik raad je aan om voor strudelrecepten de vulling alvast voor te bereiden en deze te bewaren in de koelkast. Rol de vulling dan pas op het laatste moment in het deeg, echt vlak voor het afbakken in de oven. Zo voorkom je dat het deeg slap en sompig wordt.
Tot slot, mocht je deze groentestrudel van filodeeg maken: laat dan een reactie achter en geef het recept een beoordeling door middel van sterren! Ik vind het altijd erg leuk om iets te horen van jullie, dan heb ik toch iets minder het gevoel dat ik alleen aan het ‘zenden’ ben, en doe mijn best om op alles en iedereen te reageren. Je mag me natuurlijk ook altijd een berichtje sturen via Instagram.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Groentestrudel van filodeeg
Ingrediënten
Groentevulling
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 1 rode paprika
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 250 g champignons
- peper en zout
En verder
- 150 g geraspte oude kaas
- 1 pak koelvers filodeeg – of 2 pakken diepvries deeg
- 50 ml olijfolie
- 2 el Everything bagel seasoning of sesamzaadjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200℃ hetelucht en bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Snijd alle groenten voor de vulling klein en verspreid dit met peper, zout en een drizzle olie over de bakplaat. Grill de groenten in 30 minuten in de oven zacht en laat afkoelen. Meng de groenten met de geraspte oude kaas.
- Smeer ieder velletje filodeeg in met olijfolie en stapel de vellen op elkaar. Als je grote vellen filodeeg hebt kun je ze gewoon stapelen, heb je diepvries deeg: zorg er dan voor dat de velletjes elkaar iets overlappen zodat je wel genoeg ruimte hebt om de strudel op te kunnen rollen.
- Verspreid de gegrilde groenten met de kaas over het midden van het filodeeg en rol het geheel op als een grote loempia.
- Leg de groentestrudel op de bakplaat en smeer de hele buitenkant in met olijfolie.
- Strooi de bagel seasoning of sesamzaadjes over de bovenkant van de strudel en bak de groentestrudel in het midden van de oven in 20 minuten goudbruin en knapperig.
Ha Sabine, hij staat nu in de oven. Voor de eerste keer met filodeeg gewerkt. Wat een crime, . Het zweet staat nog net niet op mijn voorhoofd . Ik ben wel héél benieuwd. Het groentemengsel is ieder geval heerlijk. Als het lukt, ga ik nog wel een keer proberen met filodeeg te werken. Dank je wel voor het recept !
Vreselijk he, filodeeg. Mocht je een Turkse supermarkt in de buurt hebben dan kun je daar koelvers filodeeg kopen. Dat scheurt véél minder snel en is dus makkelijker om mee te werken.