Glutenvrije chocoladetaart met mascarpone

Alweer anderhalve week geleden was ik (Annebeth) jarig en natuuuurlijk wordt er dan taart gemaakt. De familie en vrienden weten inmiddels wel dat ik van alles uit de kast haal om ze weer voor een lastige keuze te zetten: Welke taart kies ik? Taarten bakken vind ik ontzettend leuk, maar ik doe het niet zo vaak. Vooral omdat ik nooit zo goed weet wat ik met die hele taart aan moet (nadat vriendlief en ik allebei een stukje hebben geproefd, natuurlijk!). Maar voor mijn verjaardag ga ik graag een dag de keuken in om taart te bakken. Dit jaar maakte ik 3 taarten, een cheesecake met karamel en pecannoten, deze glutenvrije chocoladetaart met mascarpone en een yoghurt-ananastaart. Van die laatste krijgen jullie uiteraard ook nog een recept! Ik koos voor een glutenvrije taart, omdat ik graag rekening houd met mijn bezoek. Twee van de verjaardagsgasten zijn glutenintolerant en ook hen schotel ik graag iets lekkers voor. Deze chocoladetaart is érg lekker, smeuïg aan de binnenkant (en daarom ook zeer geschikt als brownierecept) en makkelijk te maken. Met een laagje mascarponesmeersel maakte ik ‘m nog wat specialer. En natuurlijk moest de taart ook een beetje aangekleed worden. Ziet er goed uit toch? Dat hij ook (érg) lekker is, moeten jullie maar van me aannemen. Hij was als eerste op!

Wat heb je nodig?
Voor de taart:
– 200 gram extra pure chocolade
– 100 gram melkchocolade
– 150 gram boter
– 100 gram suiker
– 8 eieren
Voor de mascarponelaag:
– 300 gram mascarpone
– 100 gram poedersuiker
– decoratie

glutenvrije_chocoladetaart1

Zo ga je te werk:

1. Verwarm je oven voor op 150 °C. Breek de chocolade in stukjes en smelt deze au bain-marie samen met de boter. Roer de boter en goed door.
2. Klop de eieren los. Roer de suiker door de chocola en klop ook de eieren erdoor.
3. Giet het mengsel in een ingevette springvorm en bak de taart zo’n 25 minuten in het midden van de oven. Zet hierna de oven uit, maar laat de taart nog zeker 10 minuten in de oven staan. Laat de taart daarna volledig afkoelen.
4. Roer ondertussen de mascarpone los en meng de poedersuiker erdoor. Besmeer de hele taart hiermee.
5. Tijd om de taart te versieren! Ik had kleine chocoladestokjes gekocht, waarmee ik de rand van de taart bedekte. Omdat in sommige stokjes knetterchocolade zat, heb ik niet de hele rand bedekt. Bovenop de taart strooide ik wat mokkaboontjes. Om het nóg wat feestelijker te maken, strooide ik er ook wat m&m’s op.
Let op: in mijn decoratie zaten sporen van gluten, voor mijn gasten was dat oké. Check met je gasten wat ze wel of niet kunnen verdragen of waar hun voorkeur naar uit gaat!

Tips:
– Zoals ik al noemde: dit recept werkt ook uitstekend als brownierecept! Giet het in een rechthoekige vorm en snijd de taart in blokjes!
– Als je kookt of bakt voor mensen die glutenvrij eten is het belangrijk dat je héél goed oplet. Werk netjes en schoon, houd je met 1 recept tegelijk bezig en denk ook aan de kleine dingen. Vet de bakvorm dus niet in met de boter waarmee je ook je boterhammen besmeert. Je kunt ook kiezen voor zonnebloem olie.
– Vraag gerust aan je gasten om tips. Mensen die een glutenvrij dieet volgen, weten vaak zelf heel veel dingen die glutenvrij en lekker zijn.
– Snijd niet te grote punten van deze taart, hij is best machtig!

glutenvrije_chocoladetaart2

Join the Conversation

 1. Maaike says:

  Leuk dat hij glutenvrij is! Hij ziet er erg lekker uit. :)

 2. Sabrina says:

  Ziet er lekker uit

 3. MySimplySpecial says:

  Ziet er leuk en lekker uit!

 4. Susanne says:

  Een super lekkere chocolade-bom! Ook heel leuk versierd! Lijkt me zo’n taart waarbij je na een paar happen al vol zit maar gewoon zó onwijs lekker smaakt dat je eigenlijk gewoon doorgaat.

 5. Julie says:

  Goh dat lijkt me lekker !!!
  Groetjes Hapjesprinces

 6. Maaike says:

  Ziet er verrukkelijk uit! Ik wil deze graag maken, dwz ik ga er brownies van maken. Wel 1 vraag: hoe groot was de springvorm, of moet de brownievorm zijn?

 7. Esther says:

  Hier inderdaad dezelfde vraag als Maaike heeft gesteld.. Wat was het formaat van jouw bakvorm? Ik hoor het graag!

  1. Sabine Author says:

   20 centimeter! :)

   1. Esther says:

    Dankjewel!

 8. Judith says:

  Bij mij werd het een heel kleffe taart, met alleen de buitenste 0,5cm brownie-achtig. Heb me volledig aan het recept gehouden…. Hoe kan dit? Heb roomboter gebruikt, misschien andere boter? Gr Judith

 9. Judith says:

  Of misschien de eieren heel lang erdoorheen kloppen?

 10. Petra says:

  Bij mij hetzelfde verhaal als bij Judith. Precies aan het recept gehouden en er kwam 1 natte, kleffe massa uit de oven. Hij gaat zo nog maar even de oven in, kijken of het nog wat kan worden…. :(

 11. Truus says:

  Wat een super recept! Hij is heel goed gelukt! Ik heb hem met chocoladebloemetjes van de ah opgemaakt, erg feestelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close