Getest: Indonesische maaltijden van AH

Op diverse social media kanalen heb ik ze voorbij zien komen als ‘de maaltijden van Lonnie’ maar zelf herkende ik ze alleen aan de leuke rieten mandjes. Sinds enkele maanden verkoopt Albert Heijn Indonesische maaltijden. Je vindt ze in het versschap in van die toffe rieten stoommandjes. Niet alleen zien de verpakkingen er uitdagend uit, ook de gerechten klinken erg bijzonder. Ze stonden al enige tijd op mijn probeer lijstje en tijdens de afgelopen verhuisperiode had ik de tijd om deze Indonesische maaltijden van AH te testen. Hoewel er meerdere varianten verkrijgbaar zijn koos ik voor de Babi Ketjap en Ajam Rica Rica.

De maaltijden zijn verpakt in rieten stoofmandjes en iedere maaltijd is voldoende voor één persoon. Er zijn diverse varianten van de maaltijden verkrijgbaar:

 • Babi Ketjap
 • Ajam Rica Rica
 • Rendang Padang
 • Ajam Paniki
 • Ajam Betawi

Ik moet eerlijk bekennen dat ik ze niet heel budgetvriendelijk vind. € 4,99 betaal je voor één maaltijdpakket en dat vind ik best behoorlijk voor een persoon. Je krijgt er dan natuurlijk wel een keer iets anders voor terug dan de kant-en-klare bami en nasi.

Indonesische maaltijden van AH

Indonesische maaltijden van AHHoewel ik had verwacht dat de producten verpakt zouden zitten in plastic zakjes, zie je de bovenstaande bakjes wanneer je de mandjes openmaakt. Bij iedere Indonesische maaltijd is dit hetzelfde: één bakje met rijst en één bakje met de rest van de maaltijd. Vervolgens kun je de maaltijd op drie manieren bereiden: stomen, in de magnetron of in de oven. Vanzelfsprekend is de methode in de magnetron het snelst. Wel vind ik het erg jammer dat je de rieten mandjes niet meer gebruikt. Ik had het leuk gevonden om deze tijdens het stoomproces te gebruiken, maar blijkbaar dienen ze alleen als decoratie. Jammer!

Indonesische maaltijden van AHGoed, laten we beginnen met de eerste smaak: Babi Ketjap. Ik ben hier zelf al goed mee bekend, de zelfgemaakte variant staat hier dikwijls op tafel. In de Babi Ketjap van Albert Heijn vinden we Pandanrijst, varkensvlees in zoete ketjapsaus, gember en knoflook. Helaas geen groenten.

Qua smaak is deze Babi Ketjap op zich wel okee. Vrij zoet, hij had van mij wel wat pittiger gemogen. Op de een of andere manier vind ik de maaltijd wel vers smaken, het smaakt niet naar voorverpakt voedsel. Ook de rijst blijft fluffy wanneer je het gerecht in de magnetron bereid. Verder is het vlees mals en de saus niet te dun gesneden. Wat mij betreft een prima maaltijd wanneer je haast hebt, maar ik mis toch een beetje de groenten.

Indonesische maaltijden van AHDe andere variant die we testten was de Ajam Rica Rica, een Indonesisch stoofpotje met pandanrijst, kip, boontjes in een pittige saus van tomaat, sambal, rode chilipepers en gember.

Hetgeen dat ik mistte bij de Babi Ketjap vind ik in deze Indonesische maaltijd wel terug: groenten en pit. Ik was blij verrast door de smaken in deze maaltijd! Hoewel een zelfgemaakte variant op het gebied van texturen sowieso beter zal smaken (van het ‘knapperige’ blijft niets over in de magnetron), vind ik de smaken zeker niet zoals die van een kant-en-klaar maaltijd.

Klein minpuntje is de hoeveelheid kip, deze moet je namelijk echt zoeken. In het gerecht vinden we vooral heel veel boontjes terug, wat op zich niet verkeerd is natuurlijk, maar de stukjes kip zijn bijna op een hand te tellen. Desalniettemin vind ik de Ajam Rica Rica wel de meest verrassende maaltijd van de twee en is deze wat mij betreft een aanrader.

Indonesische maaltijden van AH

Hoewel ik een aantal nadelen heb genoemd van de Indonesische maaltijden van AH (de prijs is hoog, de leuke mandjes worden niet gebruikt en het aantal groenten is beperkt), zijn het wel leuke pakketjes om eens te proberen. De smaken zijn bijzonder en verrassend en de maaltijden zijn ruim voldoende voor één persoon. De twee varianten die ik heb getest hebben mij in ieder geval nieuwsgierig gemaakt naar de andere varianten, dus wie weet probeer ik die in de toekomst ook nog eens.

Wat ik wel zeker weet is dat ik zelf ook eens aan de slag ga met het maken van Ajam Rica Rica, dat zou toch niet zo moeilijk moeten zijn?

De Indonesische maaltijden zijn in het versschap van Albert Heijn te vinden en zijn voor € 4,99 per stuk te koop.

Join the Conversation

 1. Monique says:

  Ik vind dat ook altijd zo zonde, dat je die mandjes vaak niet gebruikt. Als ze het anders hadden verpakt was de prijs waarschijnlijk ook lager.

  Wel zou ik persoonlijk de mandjes weer voor wat anders gebruiken. Kruiden in een zakje daarin bewaren of zo (:

 2. Jammer dat je de mandjes niet gebruikt. Het ziet er wel erg leuk en lekker uit.

 3. Benjamin says:

  Ik heb ze van de week ook geprobeerd. De rendang en nog een andere (weet ik ff niet meer). Ook voor die variant geldt wat mij betreft hetzelfde: prima te eten, weer eens wat anders, maar weinig groenten en heel jammer van die mandjes.

 4. MySimplySpecial says:

  Fijne review! Jammer van die mandjes inderdaad.

 5. Susanne says:

  Ik had ze ook al gespot! Jammer van die mandjes, die maken het juist zo leuk (en dat is waarschijnlijk ook de reden dat mensen het kopen) en de prijs. Ik zal zelf nooit een kant-en-klaar maaltijd kopen maar ik vind het wel leuk om te lezen hoe het nou in elkaar zit met deze mandjes en hoe het smaakt.

 6. Roxanne says:

  Jammer dat het best prijzig is, maar toch ben ik er wel benieuwd naar. Bonus aanbiedingen in de gaten houden dan maar ;)
  Ik ben wel benieuwd naar een zelfgemaakte variant van de Ajam Rica Rica :)

 7. Marianne says:

  Jammer dat AH de maaltijden van Lonnie niet meer heeft, want die smaakten aanzienlijk beter en de rijst was bij hem niet plakkerig.
  Ajam Betawi was mijn favoriet, maar nu niets meer. Bij bijna alles van AH wordt het voedsel ‘pittig’ gemaakt door er meer zout in te mikken in plaats van de juiste kruiden.
  Lonnie, I miss you!

  1. Gerrit says:

   Ik ook.

 8. Thomas says:

  Smaak is inderdaad verrassend lekker, heb ze ook getest op mijn blog (kantenklaargetest). De mandjes is een ware marketingtruc, waar ik ook voor ben gevallen…

 9. Gerrit says:

  Idd het is geen Lonnies.
  De Ajam Paniki smaakte best.
  Maar Babi Ketjap…….
  Getver, het is prutvlees zoals dat in broodjes Bapao zit.
  Bij Bapao valt dat niet zo op omdat de korrels een soort van gehakt belevenis geeft en Bapao goedkoop is. Maar voor 4.99 verwacht je geen stukjes vleesrubber in de saus.
  AH, schaam je!

 10. Wij eten af en toe een maaltijd van Lonny ,vorige week had mijn man de ajan rica rica mee genomen bij de AH voor mij de rendang ,maar mijnman had de volgende dag een voedsel vergiftiging en hij is diabetes patiënt een week lang doodziek en bijna opgenomen in het ziekenhuis voor ons nooit meer een mandje van Lonny
  We hebben het ook gemeld bij de AH en kregen een bloemetje voor alle ellende
  Maar daar gaat het niet om hij was heel ziek daarom deze melding!

 11. jacques says:

  L.s.,

  Hele leuke , en zelfs bijna aimabele berichten , maar ook valt er enige teleurstelling te bespeuren, daar waar het die aardige lollige mandjes betreft. Om kort te gaan: Het heeft me allemaal niet geraakt, en mijn teleurstelling nam alleen maar toe. mandje of geen mandje; het gaat immers om de inhoud, en die is verre van boeiend, noch tongstrelend. Helaas, geldt dit laatste ook voor de Duitse Supers, teleurstellend qua smaak, en veel te veel zout, om god mag weten welke reden. het kost inderdaad niet veel, en het is slechts maag-vullend, maar meer ook niet. Sowieso, kook ik zelf elke dag zoveel mogelijk vers.
  Maar soms vergis je je weer, en neem je weer zo’n foute maaltijd mee.!
  Wanneer tegen zessen, de schappen nog steeds redelijk tot vol gevuld zijn, dan is dat reeds een signaal. Wie o wie, heeft voor mij de juiste tip, om waar dan ook zonder naar een chinees te moeten gaan, de lekkerste verpakte ‘senang Beli’ maaltijd te kunnen bestellen. Natuurlijk , is tante Lien nog altijd de beste. reacties graag aan: o.strauss@home.nl . Alvast hartelijk dank daarvoor.

 12. Pauline says:

  Maar ik gebruik de mandjes wel en wil ze heel graag hebben. Weliswaar voor een heel ander doel, maar toch! Wilt u ze doneren, heel graag, omgeving Groningen, mvg Pauline

 13. molenaar says:

  Inderdaad , De Maaltijden van lonnie waren Zo veel beter dan wat AH nu in die rieten mandjes stopt !!!!!,
  En Babi ketjap was dan nog de beste van Ah , de rset smaakt naar zeepsop !!!!

 14. Lely Tjahjadi says:

  Voor de liefhebbers een Tip,
  Bij kant en klare maaltijden is meestal te weinig groente,maak atjar zelf,is heel namelijk,lekker en verfrissen.Neem komkommer raspen of in vieren snijden(in de lengte)en in stukjes snijden in een kom doen,voeg julienne gesneden worteltjes,je heb ook kant en klaar,doe samen met komkommer,hoeveelheid mag je zelf bepalen,ik doe 1 op 1,zout erbij naar smaak,appel of gewone azijn naar smaak(meestal 2 a3 eetlepel)wel goed,1 klontje suiker(kleine),mengen even laten staan,klaar om te eten.Pas bij rendang,tajam Rica,babi kecap,altijd lekker.Hoeft je geen groente te roerbakken,het kan ook,maar dit is echt snel,lekker,smakelijk groente bijgerecht bij Indonesische maaltijden.Selamat mencoba.Iets om te proberen???Silahkan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close