In mijn werk word ik regelmatig verwend met lekkere producten. Zo was daar vorige week Alaska Seafood. Zij stuurden mij een pakketje met verrukkelijke zalmproducten en daagde me uit om daar een lekker recept mee te maken. Januari is nét voorbij; januari was Wild Alaska Seafood Month. Deze maand stond geheel in het teken van bewustwording: weten waar de vis die jij zo graag eet vandaan komt en daarin bewuste keuzes maken. En aangezien we nog steeds redelijk aan het begin van het jaar zitten, besloot ik voor de verandering eens wat gezonde ingrediënten met de zalm te pairen. Het resultaat? Deze kleurrijke en heerlijke gerookte zalmtoast met avocadocrème.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik vis altijd een lastig product vind. Op de een of andere manier weet ik er gewoon vrij weinig van, met name als het aankomt op de herkomst van de vis. Als het aankomt op mijn vleeskeuzes dan ga ik sowieso voor biologisch en het liefst wip ik iedere keer even langs de slager of bestel ik, waar kan, bij de boer. Maar die hele viswereld heb ik (nog) wat minder ontdekt. Gelukkig komt daar langzaamaan verandering in!
Alaska Seafood
Samen met de zalmproducten stuurde Alaska Seafood namelijk ook de nodige informatie mee. Wist je bijvoorbeeld dat Wild Alaska Seafood niet gekweekt wordt maar uit de open oceaan wordt gevist? Al die ruimte om te zwemmen zorgt ervoor dat de vis een stuk gezonder en rijker in Omega 3 is dan vissen die gekweekt worden. Bovendien is de viscultuur in Alaska gebouwd rondom sustainability. Sterker nog, een mandaat voor verantwoorde visserij is opgenomen in de staatsgrondwet van Alaska. Dit betekent dat de leefomgeving van vissen rondom Alaska beschermd is tegen schadelijke vismethodes en industriële vervuiling. Bovendien wordt de vis op een duurzame manier gevangen en wordt daarmee ten alle tijden rekening gehouden met de instandhouding van de populatie. Geen overbevissing dus!
Gerookte zalmtoast
Omdat de zalm van Alaska Seafood met zoveel zorg wordt gevangen, wilde ik deze gerookte zalmtoast wel een beetje speciaal maken. Niet met al teveel poespas, maar gewoon net even iets exclusiever dan een simpel getoast broodje met geplette avocado en gerookte zalm.
Voor dit recept maalde ik de avocado samen een flinke lepel naturel roomkaas fijn waardoor een zijdezachte textuur ontstaat. Daar bovenop legde ik een rijkelijke hoeveelheid gerookte zalm, kijk even naar die kleur trouwens; zo mooi oranje, en ik topte het geheel af met een aantal toppings waaronder wilde zalm kaviaar. Dit is topkwaliteit kaviaar van van wilde Alaska Keta zalm en heel eerlijk? Dat merk je wel. Ik heb wel eens eerder zalmeitjes in de supermarkt gekocht maar die zijn a. minder groot en b. ook echt een stuk minder smaakvol. Deze specifieke zalmkaviaar is lekker ziltig en daardoor heb hoef je geen zout over de toast te smeren. Lekker!
Ben je nou benieuwd geworden naar de wilde zalm uit Alaska? Bij Frank’s Smoke House vind je een mooi assortiment, bij Grutto kun je het bestellen als vispakket maar ook het merk Bart’s Fish Tales bij Albert Heijn heeft Alaska zalm.
Gerookte zalmtoast met avocadocrème
Benodigdheden
- hakmolentje
Ingrediënten
- 4 dikke plakken brood
- olijfolie
- 1 avocado
- 2 el naturel roomkaas
- 250 g gerookte Alaska zalm
- 1/2 rode ui - in dunne ringen
- 1 tl kappertjes
- 1 el Alaska zalm kaviaar
- verse dille
- zwarte peper
Instructies
- Verwarm de grill van de oven voor op 180℃.
- Smeer de bovenkant van de plakken brood lichtjes in met olijfolie en toast het brood 5-10 minuten in de oven tot het lekker krokant is.
- Doe het vruchtvlees van de avocado samen met de naturel roomkaas in een hakmolentje en maal het geheel tot een gladde crème.
- Smeer de bovenkant van de toast rijkelijk in met avocadocrème en drapeer hier de gerookte zalm overheen.
- Top de zalm af met de rode ui, kappertjes, zalmkaviaar, verse dille en een crack zwarte peper. Serveer direct.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.