Het recept voor deze gekarameliseerde uien pasta zag ik voorbij komen via TikTok geloof ik. Het recept zag er zó lekker en smaakvol uit dat ik dacht: dat moet ik ook proberen! Uiteraard wel met de nodige aanpassingen hier en daar, want ik kan het toch niet laten om een recept helemaal eigen te maken.
Voor dit pasta recept karameliseer ik de uien in de oven en dat is i-de-aal, want je hebt er dan geen omkijken naar. Normaal gesproken ben je veel tijd kwijt aan het karameliseren van uien en moet je er echt bij blijven, nu hoeft dat niet.
Door naderhand nog extra smaakmakers aan de uien toe te voegen, werd dit een mega lekker pastagerecht waar ik maar moeilijk vanaf kon blijven. Het is een recept geworden voor 2 personen, maar ik had het rustig in mijn eentje op kunnen eten. Zo lekker vond ik het!
French Onion pasta
In Amerika worden alle pasta recepten met gekarameliseerde ui al gauw ‘French Onion pasta’ genoemd. Zelf heb ik toch een beetje moeite met die term. French onion doet me weliswaar aan gekarameliseerde uien denken, maar voor mij staat dat de term toch meer gelijk aan Franse uiensoep.
Ergens vind ik ook dat, wanneer de term ‘French Onion’ wordt gebruikt, er tijm aan te pas zou moeten komen en die ontbreekt toch echt in dit recept. In plaats van tijm gebruik ik namelijk hele andere smaakmakers, zoals zongedroogde tomaatjes, basilicum en paprikapoeder. Niet bepaald ingrediënten die ik associeer met de Franse keuken. Jij wel?
Uien karameliseren in de oven
Zoals ik al zei, karameliseerde ik voor dit recept de uien in de oven in plaats van in de koekenpan. Normaal gesproken kost het karameliseren van uien in de koekenpan je al gauw minimaal een half uur en is het belangrijk dat je bij de pan blijft staan om te voorkomen dat de uien verbranden.
Als je uien karameliseert in de oven ben je weliswaar iets langer bezig, maar je hoeft niet zo op te letten. Het karameliseren van uien in de oven gaat als volgt:
- Doe de uienringen in een ingevette ovenschaal en verwarm de oven voor op 200℃ hetelucht.
- In dit recept gaat er ook nog een bol knoflook in het gerecht, deze stop ik tegelijkertijd met de uien in de oven zodat de teentjes knoflook zacht kunnen worden. De hele bol kan gewoon (ongepeld dus) in de oven, maar snijd wel even de bovenkant van de bol af, zodat de bovenkant van de teentjes knoflook zichtbaar worden.
- Vervolgens is het belangrijk dat je voldoende olie toevoegt om te voorkomen dat de uien verbranden. Omdat ik in dit recept zongedroogde tomaten gebruik, besloot ik om de olie uit de pot van de tomaatjes te gebruiken. Die is natuurlijk veel smaakvoller dan reguliere olijfolie uit een fles. Schenk de olie over de uienringen en schep alles even goed om. Zorg er ook voor dat je wat olie over de bol knoflook schenkt.
- Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en schuif de schaal minimaal een uur in de oven, tot de uien helemaal zacht zijn geworden. Bij mij hadden de uien 1 uur en 20 minuten nodig.
Eenmaal zacht gebakken is het tijd om de rest van het gerecht af te maken.
Pasta met gekarameliseerde ui
Zodra de uien uit de oven komen, mogen alle andere ingrediënten worden toegevoegd. Die voeg ik overigens gewoon toe aan de uien in de ovenschaal, zodat we in die schaal het gerecht kunnen afmaken.
Knijp allereerst de teentjes knoflook uit over de uien. Als het goed is, is de knoflook nu helemaal zacht geworden en moet dit makkelijk gaan. Gebruik eventueel wel een tang, de knoflook is natuurlijk nog hartstikke warm.
Schenk kookroom in de ovenschaal en voeg verse basilicum, peper en zout toe.
Als laatste kan dan de gekookte pasta worden toegevoegd. Ik koos deze keer voor orecchiette. Het fijne aan deze pasta is dat de andere ingrediënten in de schelpjes kunnen gaan zitten, wat zorgt voor veel smaak bij iedere hap. Eventueel kun je ook penne, fussili of farfalle gebruiken voor dit gerecht. Ik zou wegblijven van slierterige pasta, zoals spaghetti en fettucine.
Zo op het oog lijkt het een hele eenvoudige pasta. En dat is het ook zeker, maar de gekarameliseerde uien pasta is echt een smaakbommetje. Je proeft de uien zo goed, de zachte knoflook is een heerlijke toevoeging en de room brengt alles samen.
Absolute aanrader deze!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Gekarameliseerde uienpasta
Benodigdheden
- ovenschaal
Ingrediënten
- 4 uien – in ringen
- 1 bol knoflook – kapje verwijderd
- 1 tl paprikapoeder
- 100 g zongedroogde tomaten (inclusief olie)
En verder
- 150 g pasta naar wens
- 100 ml kookroom
- 15 g verse basilicum
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200℃ hetelucht.
- Doe de uienringen in een ovenschaal en leg de bol knoflook in het midden. Voeg paprikapoeder en zongedroogde tomaten toe en sprenkel de olie van de tomaten over de uien.
- Dek de schaal af met aluminiumfolie en plaats de ovenschaal 1 uur en 20 minuten in het midden van de oven, tot de uien helemaal zacht zijn geworden.
- Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
- Knijp zodra de uien zacht zijn de teentjes knoflook boven de uien uit.
- Voeg de gekookte pasta, room, basilicum, peper en zout aan de gekarameliseerde uien toe en roer alles even goed door.