Gehaktballen maken

Gehaktballen maken is een van de eerste dingen die ik leerde van mijn moeder toen ik als jong meisje in de keuken stond. Rond mijn 14e deed ik het uiteindelijk helemaal zelf, toen mijn moeder ’s avonds werkte en ik kookte voor mijn vader en mij zodat we aan tafel konden als hij uit zijn werk kwam.

Het maken van gehaktballen is er altijd in blijven zitten en niets is lekkerder dan zelfgemaakte gehaktballen met jus als toevoeging aan een stamppot of AGV’tje. Ik maak de gehaktballen nog altijd min of meer op dezelfde manier en dacht: ik deel mijn recept eens met je.

Aangezien we nu, ten opzichte van 20 jaar geleden, voor gehaktballen maken niet meer alleen zijn aangewezen op een braadpan, leg ik je direct alle andere mogelijke bereidingswijzen uit.

Gehaktballen Airfryer

Mijn vaste gehaktballen recept

Mijn vaste gehaktballen recept is súper simpel en bestaat altijd uit dezelfde ingrediënten. Namelijk:

  • rundergehakt
  • een eitje
  • paneermeel
  • fijngesneden ui
  • kruiden/specerijen

Met dit recept kun je naar hartenlust variëren natuurlijk, maar daar geef ik je zometeen allerlei suggesties voor. Met een goed basisrecept als deze, kun je uiteindelijk alle kanten op!

Dit gehaktballen recept gebruik ik ook altijd voor het maken van soepballetjes, gehaktballetjes voor in de pasta of voor grote Hollandse gehaktballen zoals deze.

Ik gebruik zelf altijd rundergehakt en geen half-om-half gehakt omdat ik niet goed tegen varkensvlees kan, maar voor meer smeuïge gehaktballen is half-om-half gehakt perfect. Mager rundergehakt kun je ook gebruiken en kipgehakt is ook een prima alternatief. Houd er rekening mee dat kipgehakt wat zachter en vetter is, dus wellicht heb je iets meer paneermeel nodig om het geheel kneed- en vormbaar te maken.

gehaktballen recept

Gehaktballen braden

Mijn favoriete bereidingswijze voor het maken van gehaktballen is toch wel in de braadpan. Op die manier krijgen de gehaktballen een mooie bruine kleur en kun je makkelijk jus maken om erbij te serveren. Voor het braden van gehaktballen smelt ik altijd een flinke klont boter in een braadpan.

Braad hierin de gehaktballen rondom bruin en keer ze regelmatig. Blijf er wel bij staan, gehaktballen verbranden over het algemeen snel aan de buitenkant en dat zou toch zonde zijn. Zet het vuur dan ook niet al te hoog voor het beste resultaat.

Als de gehaktballen rondom bruin zijn aangebraden, mogen de ingrediënten voor de jus in de pan. Zie de receptenbox onderaan dit artikel voor details. Zet vervolgens het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat de gehaktballen 20-25 minuten zachtjes stoven tot ze van binnen gaar zijn.

gehaktballen maken

Gehaktballen maken uit de slowcooker

Gehaktballen uit de slowcooker maken kan gelukkig ook! In mijn Slowcookerboek heb ik uitgebreid beschreven hoe dat werkt, maar hieronder de beknopte instructies.

Meng de ingrediënten voor de gehaktballen die jij wilt maken door elkaar en vorm hier gehaktballen van. Voor het beste resultaat raad ik aan de gehaktballen nog even aan te braden voordat ze in de slowcooker gaan. Dit kan in een koekenpan, maar mocht je een slowcooker met sauteerfunctie hebben dan kan het ook direct in de pot.

Doe de gehaktballen samen met het bakvet in de slowcooker. Verkruimel het blokje runderbouillon en doe deze samen met de ketjap bij het water. Roer goed door en schenk de jus bij de gehaktballen in de pot.

Leg een laurierblaadje in de jus, slowcooker recepten hebben altijd nèt iets meer smaakmakers nodig, en gaar de gehaktballen 3 uur op High of 6 uur op Low. De gehaktballen worden súper juicy door ze in de slowcooker te bereiden en je hebt er geen omkijken naar – ideaal.

Gehaktballen maken uit de Airfryer

Nu we volop in Airfryer-modus zitten hier, heb je mijn Airfryer boek al gereserveerd?!, kan ik het natuurlijk niet maken om de bereidingswijze voor gehaktballen uit de Airfryer voor mezelf te houden.

Gehaktballen uit de Airfryer zijn in no-time klaar en zijn hartstikke smaakvol. Zorg er wel voor dat je een siliconen matje of bakpapier in het mandje van de Airfryer legt, om te voorkomen dat het rauwe vlees aan het mandje blijft plakken.

Bak de gehaktballen eerst 5 minuten op 200 graden Celsius en daarna nog eens 10 minuten op 150 graden Celsius. De buitenkant van de gehaktballen wordt stevig, terwijl de binnenkant sappig blijft – perfect dus.

De jus zul je helaas apart in een pannetje moeten maken, tenzij je een Airfryer hebt met een bak in plaats van mandje. Dan kun je de ingrediënten voor de jus ook in de Airfryer schenken.

gehaktballen slowcooker

Gehaktballen maken in de oven

Tot slot: ja, je kunt gehaktballen in de oven ook prima maken. Nu moet ik eerlijk bekennen dat dit niet mijn favoriete bereidingswijze is, maar voor de volledigheid zal ik hem toch even met je delen.

Plaats de gehaktballen op een bakplaat of ovenschaal en bak ze 20-25 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius.

Met deze methodes kan iedereen gehaktballen maken, toch?

Gehaktballen maken met andere ingrediënten

Zoals ik al zei kun je met het maken van gehaktballen eindeloos variëren. Op OMF hebben we al behoorlijk wat recepten gedeeld. Met name voor kleine gehaktballetjes, maar die ingrediënten kun je natuurlijk prima doortrekken naar groter formaat gehaktballen. Hieronder een aantal van mijn persoonlijke tips:

Gebruik de zoekfunctie bovenaan de website voor meer inspiratie.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Hollandse gehaktballen maken
No ratings yet

Gehaktballen maken

Gehaktballen maken was een van de eerste dingen die ik leerde van mijn moeder. Ik maak ze nog altijd met (bijna) hetzelfde recept.
Porties6 stuks
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 45 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Benodigdheden

  • braadpan

Ingrediënten

  • 500 g rundergehakt
  • 1 ei
  • 1 kleine ui – gesnipperd
  • 1 tl mosterd
  • 50 g paneermeel
  • 1 el gehaktkruiden (optioneel)
  • peper en zout

Jus

  • 1 blokje runderbouillon
  • 1 el ketjap manis
  • 200 ml water

Instructies

  • Doe het gehakt in een kom en voeg hier de rest van de ingrediënten aan toe. Voor meer smaak kun je (goede!) gehaktkruiden zonder zout gebruiken, maar alleen peper en zout werkt ook.
  • Kneed het mengsel goed door en vorm 6 ballen van het gehakt.
  • Smelt een klont boter in de braadpan en bak hierin de gehaktballen rondom bruin.
  • Verkruimel de runderbouillon in de pan en voeg ketjap manis en water toe. Roer even door.
  • Doe de deksel op de pan, draai het vuur laag en laat de gehaktballen 20-25 minuten zachtjes opstaan, tot ze van binnen gaar zijn.
Gang: bijgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: gehaktballen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close