Gegrilde octopus met kruidenolie

Je zult het bijna niet geloven, maar het lievelingsgerecht van mijn zevenjarige is deze gegrilde octopus met kruidenolie. Inmiddels hebben we het gerecht al een paar keer gegeten en iedere keer eet hij er meer van.

Begon ik bij de eerste keer maken met uitsluitend de tentakels, zei ik de volgende keer tegen de visboer: “een kleine octopus alsjeblieft”. Inmiddels vraag ik gewoon om een octopus. Groot, klein, het komt toch wel op hier in huis.

In het artikel van vandaag ga ik je uitleggen hoe je octopus moet bereiden. Op zo’n manier dat het boterzacht is en niet zo taai als elastiek, want dat is natuurlijk niet wat we willen. Het is een wat minder standaard OMF-recept, uit de reacties op Instagram begreep ik al dat veel mensen gruwelen van octopus. Maar als je dol bent op seafood, moet je dit echt een keer proberen!

verse octopus bereiden
octopus tentakels bereiden

Verse octopus bereiden

Verse octopus bereiden is helemaal niet lastig, je moet alleen even weten hoe. De allereerste keer dat ik het maakte, heb ik veel gehad aan de instructies van Beaufood, maar inmiddels heb ik er mijn eigen recept van gemaakt.

Of je nu een hele octopus of alleen de tentakels koopt: het is het allerbelangrijkste dat de octopus nog niet is voorgekookt. Bij AH XL vind je bijvoorbeeld grote octopus-tentakels, maar die zijn dus al voor gegaard. Dat wil je niet hebben. Het beste sla je dus je slag bij de visboer. Mocht de reguliere visboer het niet hebben, probeer dan eens de weekmarkt bij jou in de buurt. Ik scoor octopus altijd op zaterdagochtend op de markt.

De octopus die je bij de visboer koopt is vaak al schoongemaakt, dat is wel ideaal voor deze gegrilde octopus met kruidenolie. Mocht dat niet het geval zijn, vraag dan even of de visboer het alsnog voor je kan doen.

Eenmaal thuis spoel je de verse octopus nog even af onder de kraan en daarna mag het in een ruime pan met water. Voeg aan het water een aantal smaakmakers toe. Ik gebruik altijd wat schijfjes citroen, peperkorrels en laurierblaadjes. Je zou ook al wat knoflook of verse kruiden kunnen gebruiken.

De octopus mag vervolgens 60 minuten voorgekookt worden. Dat is inderdaad best lang, maar alleen dan wordt de gegrilde octopus straks boterzacht. Tijdens het koken zal de octopus behoorlijk krimpen. Iets om eventueel al rekening mee te houden bij het kopen van de octopus.

gegrilde octopus

Octopus tentakels bereiden

Na het voorkoken mag de octopus uit het water worden gehaald en dan is het tijd om de octopus tentakels en het lijfje verder te bereiden.

Snijd om te beginnen de tentakels los van het lijfje en de tentakels los van elkaar. Het lijfje mag in plakken worden gesneden. Deze zou je kunnen gebruiken gepaneerde inktvisringen, maar ik gebruik het lijfje ook gewoon voor de gegrilde octopus met kruidenolie.

De octopus kun je vervolgens afmaken op de barbecue of in de grillpan. De methode maakt niet zo heel erg veel uit, op de barbecue krijg je alleen een heerlijk geroosterd smaakje aan de vis. Wel heb je iets sneller de kans dat de knoflook verbrandt, dus ik zou ervoor kiezen om de octopus niet direct op het grillrooster te leggen, maar in een gietijzeren pan op het rooster.

Verhit een eetlepel neutrale olie in de pan en doe hier de gesneden octopus bij. Voeg de fijngehakte teentjes knoflook toe en bak het geheel flink op, tot de knoflook goed begint te geuren. Schep dan de laatste minuut de verse groene kruiden bij de gegrilde octopus en schep alles nog even goed om.

Garneer de gegrilde octopus met extra vergine olijfolie en strooi er peper en zout overheen. En klaar is kees! Zo moeilijk is het dus echt niet om verse octopus te bereiden, het is alleen een tijdrovend klusje door het moeten voorkoken.

Je kunt van alles bij de gegrilde octopus met kruidenolie eten, maar wellicht kun je een lekker bijgerecht vinden tussen al onze barbecue recepten. Favoriet bij ons is echter om de octopus met frietjes en een salade te eten. Lekker simpel, maar de gegrilde octopus is van zichzelf al bijzonder genoeg. Toch?

P.S: ben je nou dol op recepten met inktvis? Misschien vind je onderstaande recepten dan ook lekker:

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

octopus maken
5 van 1 stem

Gegrilde octopus met kruidenolie

Een bijzonder en ongelofelijk lekker gerecht: gegrilde octopus met kruidenolie. Gemaakt met verse octopus en geloof mij: dat is helemaal niet zo lastig om te bereiden.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Ingrediënten

  • 1 verse octopus – schoongemaakt
  • 2 schijfjes citroen
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl peperkorrels
  • 1 el neutrale olie
  • 4 teentjes knoflook – fijngehakt
  • 1 el verse dille – fijngehakt
  • 1 el verse peterselie – fijngehakt
  • extra vergine olijfolie
  • peper en zout

Instructies

  • Spoel de octopus af onder de koude kraan en doe hem in zijn geheel, in een ruime pan met water. Voeg de citroen, laurierblaadjes en peperkorrels toe.
  • Breng het water aan de kook, draai het vuur laag en kook de octopus 60 minuten voor.
  • Haal de octopus uit de pan en snijd de tentakels los van het lijfje. Snijd het lijfje in plakken en de tentakels los van elkaar.
  • Verhit de neutrale olie in een grillpan en voeg hier de octopus aan toe, samen met de knoflook.
  • Bak het geheel al omscheppend enkele minuten, tot de knoflook goed begint te geuren.
  • Voeg dan de groene kruiden toe en bak deze nog een minuutje mee.
  • Haal de gegrilde octopus uit de pan en drizzle er extra vergine olijfolie overheen. Breng op smaak met peper en zout.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: gegrilde inktvis, gegrilde octopus, inktvis, kruidenolie, octopus

Join the Conversation

  1. Naomi says:

    Hi Sabine, ik vind het juist leuk dat je eens een wat minder gangbaar gerecht hier plaatst! Ik was (ben) eerlijk gezegd ook dol op octopus, maar na het zien van de Netflixdocu ‘My octopuss teacher’ en de aanblik van levende octopussen in ondiepe teilen op de markt in Italië kan ik het nooit meer eten. Wat een prachtige en intelligente dieren zijn dit! En hoe respectloos wordt ermee omgegaan tjdens de vangst en verkoop. De docu is echt een aanrader, met als risico dat je nooit meer octopus wilt eten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close