Gadget review: Kobo Glo

Over de aankoop van een E-Reader heb ik heel lang getwijfeld. Jarenlang heb ik gewoon boeken of tijdschriften meegenomen op reis of las ik een boek via de iPad Mini, maar op een gegeven moment begon dit me toch tegen te staan. Wanneer je tussen de 5 – 10 keer per jaar het vliegtuig instapt begin je te merken hoe zwaar een echt boek eigenlijk is en hoeveel ruimte deze in beslag neemt. Uiteindelijk vroeg ik jullie via Twitter wat fijner is: lezen via een E-Reader of via een iPad Mini; jullie waren het er unaniem over eens dat een E-Reader véél fijner is. Ik heb maar weinig nodig om ergens enthousiast voor te raken en dus had ik diezelfde middag nog de Kobo Glo thuis liggen. Inmiddels is dit alweer een aantal weken geleden en heb ik er al zes boeken op uitgelezen. Tijd voor een review want voor mij is de Kobo Glo inmiddels een onmisbaar (reis)maatje.

E-Reader?

Wellicht is het ietwat onnodig om een E-Reader nader toe te lichten maar voor de volledigheid doe ik het toch even. Een E-Reader is niet meer of minder dan een elektronisch apparaatje waarop je boeken kunt lezen. Er zijn verschillende formaten op de markt verkrijgbaar, maar doorgaans zijn ze vergelijkbaar met het formaat van een iPad Mini. Een E-Reader kun je echter niet verwarren met een tablet. Waar je op een tablet de mogelijkheid hebt om apps te downloaden, je social media bij te houden, films te kijken en te surfen heb je dit op een E-Reader allemaal niet. Een E-Reader is er puur en alleen om boeken en/of tijdschriften te lezen. Het is dan ook een heel simpel apparaatje en wellicht voelt het zelfs ietwat goedkoop aan. Het beeldscherm heeft geen kleur, alles ziet er nogal plat uit (en dit is juist belangrijk!) en werkt ook niet zo soepel/snel als een tablet.

Je zult je wellicht afvragen waarom iemand een E-Reader zou aanschaffen wanneer je op een tablet ook boeken kunt lezen. Heel simpel eigenlijk. De schermen van de meeste E-Readers zijn berust op eInk, elektronisch papier. Dit zorgt ervoor dat het lezen vanaf een E-Reader dezelfde ervaring geeft als het lezen uit een boek. Met een E-Reader kun je moeiteloos in de zon lezen zonder last te hebben van reflectie op het scherm en bovendien worden je ogen niet moe van het lezen, in tegenstelling tot het lezen op een tablet.

Kobo Glo

Kobo Glo

Kobo Glo

Van alle E-Readers die er tegenwoordig zijn – en dat zijn er nogal wat – koos ik uiteindelijk voor de Kobo Glo. De Kobo Glo heeft voor mij het perfecte formaat en gewicht waardoor ik hem tegenwoordig overal mee naar toe sleep. Met afmetingen van slechts 11,4 x 15,7 centimeter en een gewicht van 185 gram is mijn probleem van te zware en teveel ruimte in beslag nemende boeken voorgoed verleden tijd.

De voornaamste reden voor mij om voor de Kobo Glo te kiezen is de ComfortLight technologie. Voor de meeste E-Readers heb je een externe lichtbron nodig om in het donker te kunnen lezen, maar met de Kobo Glo hoeft dit niet. Maar krijg je door dat licht niet alsnog last van je ogen? Nee dus! Het verschil met de Kobo Glo en een tabletscherm is dat het licht bij de Kobo Glo naar binnen wordt gericht. Dit zorgt ervoor dat de pagina die je leest verlicht wordt maar dat dit licht niet naar buiten toe straalt. Zo kun je in een donker vliegtuig zelf dus zonder problemen een boek lezen en val je de passagier naast je niet lastig met een irritante lichtbundel. Bovendien kun je de lichtsterkte van het ComfortLight aanpassen zodat het fijn blijft lezen voor jouw ogen.

De Kobo Glo wordt geleverd met een interne geheugencapaciteit van 2GB; dit is genoeg voor meer dan 1.000 boeken. Ben je echt een fervent lezer dan kun je de geheugencapaciteit tot 32GB uitbreiden met een Micro SD-kaart, dan heb je ruimte voor bijna 30.000 boeken.

Alle instellingen op de Kobo Glo zijn naar wens aan te passen. Het apparaatje beschikt over 8 lettertypes en 24 lettergroottes zodat ook slechtzienden prima uit de voeten kunnen met deze E-Reader.

Tot slot beschikt de E-Reader ook nog over een ingebouwd woordenboek waarmee je heel eenvoudig onbekende woorden kunt opzoeken.

Voor alle (technische) specificaties verwijs ik je graag door naar de website van Kobo.

Kobo Glo
Kobo Glo

Pluspunten

In de weken dat ik met de Kobo Glo heb gelezen las ik zes boeken uit dus dit zegt eigenlijk al genoeg. Toch zet ik alle pluspunten nog even voor je op een rij:

 • De accu gaat héél lang mee. Er zit een WiFi-functie op de E-Reader maar deze heb ik vrijwel altijd uitstaan. Door hier geen gebruik van te maken kan ik een maand met de accu van de E-Reader doen. Overigens laad je hem daarna heel makkelijk op dankzij de bijgeleverde USB-kabel.
 • Het gewicht en het formaat van de E-Reader zijn ideaal. Je merkt niet dat je hem mee hebt en het apparaatje neemt nauwelijks ruimte in beslag.
 • Het synchroniseren van nieuwe boeken kan via de Kobo Bibliotheek maar het is nog eenvoudiger door ePubs gewoon naar het apparaat te slepen wanneer je hem hebt aangesloten op je computer.
 • Het ComfortLight is voor mij onmisbaar, ik kan nu lekker makkelijk lezen in een donker vliegtuig of ’s avonds in bed zonder daar iemand anders mee lastig te vallen.
 • Het uitbreidbare geheugen is heel fijn voor mensen die echt heel veel (lees: meer dan 1.000) boeken kwijt willen op de E-Reader.
 • Het scherm leest inderdaad net zo fijn als een boek en vele malen fijner dan een tablet.
 • Ik vind het leuk dat de E-Reader je leesstatistieken bijhoudt. Zo kan ik zien dat ik inmiddels zes boeken heb uitgelezen en daar 28 uur over heb gedaan.

Minpunten

Ik kan slechts twee kleine minpunten bedenken:

 • Wanneer je de E-Reader uitgeschakeld hebt blijft de cover van het boek dat je momenteel leest erg duidelijk zichtbaar op het scherm. Ik had liever gehad dat het scherm gewoon helemaal zwart zou worden.
 • Ik ben zelf gewend aan de snelheid van een tablet dus persoonlijk vind ik de Kobo Glo nogal sloom. De touch-functie werkt prima, maar af en toe reageert de E-Reader wat langzaam.

Mocht je erover nadenken om een E-Reader aan te schaffen dan kan ik de Kobo Glo van harte aanbevelen. Het scherm leest ontzettend fijn, het apparaatje is lekker licht waardoor je hem makkelijk overal mee naar toe kunt nemen en het ComfortLight is wat mij betreft absoluut onmisbaar wanneer je vaak in het donker leest.

De prijs van de Kobo Glo verschilt nogal per winkel. Zelf kocht ik hem voor € 99,00 bij MediaMarkt maar ik heb ook prijzen gezien van € 138,95. Kijk dus even goed en vergelijk prijzen voordat je de E-Reader koopt!

Join the Conversation

 1. Nathalie says:

  Ik heb ook een Kobo ereader. Geen Glo helaas, want dat lijkt me toch wel erg makkelijk. Naast dat het apparaat inderdaad vrij traag is ben ik er super blij mee! Er gaat niets boven een echt boek, maar in veel situaties is een ereader gewoon ontzettend handig!

 2. Annebeth says:

  Jaaa, de Kobo Glo. Ik ben er gék op, heb ‘m nu 2 jaar en gebruik ‘m echt heel veel.
  Over die cover in slaapstand, dat kun je aanpassen! Als je dat uitzet wordt je scherm gewoon blanco. Zwart wordtie alleen als je hem helemaal uitzet.

  1. Sabine Author says:

   Oh echt? Dat ga ik even uitzoeken! Als ik hem uitzet (dus niet in slaapstand) krijg ik namelijk ook gewoon de cover te zien..

   1. Annebeth says:

    Ja, kan!
    Instellingen > Verlichting, slaapstand en energie > Schermbeveiliging (helemaal onderaan): Boekomslag tonen (vinkje weghalen)! :)

 3. Margot says:

  Ik heb al jaren een ereader van Sony en ben helemaal fan, maar die verlichting lijkt me ook wel erg handig.

 4. Sjess says:

  Ik heb hem ook en ben er ook blij mee. Perfect voor op vakantie/onderweg! De snelheid is idd even wennen als je een tablet gewend bent. Ik vind trouwens wel dat het licht alsnog wel erg fel is, op de laagste stand is nog de halve slaapkamer verlicht, dus voor ’s nachts lezen vind ik hem niet ideaal. Op de iPad/iPhone kun je trouwens lezen in een nachtstand (zwarte pagina met witte letters) en dat heeft dan toch mijn voorkeur…

 5. simone says:

  Ik heb geloof ik 1 van de eerste e-readers die ooit verkocht werd en ik ben er echt nog steeds heel blij mee. Ik lees echt graag en ik nam altijd een stapel boeken mee in mijn koffer. Dit hoeft nu niet meer. Ik stop mijn reader in mijn handtas en ik kan overal lezen. De mijne wordt echt overal mee naar toe gesleept. En lezen op mijn Ipad, vind ik niet zo handig. Die is dan weer te zwaar….

 6. Hendrik says:

  Ik heb er ook één, maar ik vind dat het toch wel wat minder heeft dan boeken waar je gewoon in kunt schrijven, ezelsoren in kunt maken etc. Hij is inderdaad wél heel erg fijn voor op vakantie!

 7. Karlijn says:

  Ik heb de Kobo Aura en ik ben er ook heel tevreden mee. Ik heb heel lang iets tegen e-readers gehad, omdat ik gewoon echte boeken wilde blijven lezen en ik vind het nog steeds wel jammer dat ik een boek niet echt fysiek heb als ik hem op mijn e-reader heb. Maar voor onderweg en op reis vind ik het ideaal. Ook met de fijne achtergrond verlichting en hij weegt echt niets :)

 8. Mirjam says:

  Ik heb sinds 30 dedember de kobo aura met verlichting. Ik las voorheen ook gewoon op mijn ipad maar toch vond ik het te zwaar en in de zon niet makkelijk en het licht niet fijn. Ik lees ook graag in bed en dan was de ipad te fel in het donker. Ook werd ik door alles op mijn ipad snel afgeleid, even snel mail checken etc nouja je kent het wel. De ereader geeft meer rust. Ik heb ondertussen 5 boeken gelezen en nu voor het eerst (sinds eind dec) weer mijn batterij opgeladen. Misschien nog een handige tip. Ik heb mijn te lezen boeken in dropbox staan en als je wifi aanzet kan je dan gewoon via internet naar dropbox online en zo boeken downloaden. Ik hoef hem dus niet eens op de pc aan te sluiten. Misschien leek het wel verwent met weer een nieuw apparaat maar ik heb er geen spijt van.

 9. Suzan says:

  he,

  Hele stomme vraag maar hoe zet je dan uiteindelijk boeken op je E-reader? En hoe kom je aan die boeken?

  1. Sabine Author says:

   De boeken koop je online en krijg je direct als download op je computer. Dus door de E-Reader op de pc aan te sluiten kun je de boeken erop zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close