Gadget: Jawbone UP24 review

Een paar weken geleden ontving ik een mailtje in mijn inbox of ik de Jawbone UP24 wilde testen. Al langere tijd was ik best nieuwsgierig naar dit bandje, maar verder dan het nut van een stappenteller en het bijhouden van je slaap kwam ik niet echt. Echter blijkt deze ‘activity-tracker’ ook een food-functie te hebben en dat zorgde ervoor dat ik overstag ging. Ik kreeg de Jawbone UP24 thuisgestuurd en heb hem drie weken flink getest. Hoe fijn is dit bandje nou echt, hoe goed werkt ‘ie en bovenal: wat doet de foodfunctie precies? Je leest het vandaag in een uitgebreide Jawbone UP24 review op OMF!

Jawbone UP24 review

De Jawbone UP24

Het kan je vast niet ontgaan zijn dat het dragen van activity-trackers enorm hip is op dit moment. Tal van bloggers heb ik lovende woorden zien schrijven over de Jawbone UP24: een armbandje die je bewegingen volgt en op deze manier je kan vertellen hoe gezond je leeft en of je goed slaapt. De Jawbone UP24 wordt via Bluetooth gekoppeld aan een app op je telefoon waarin je al je gegevens kunt terugvinden. Zo laat de app precies weten hoeveel stappen je op een dag hebt gezet en hoeveel je er nog moet, afhankelijk van het doel dat je jezelf hebt opgelegd. Ook registreert het armbandje de bewegingen die je maakt in je slaap en aan de hand hiervan kan de app je laten zien hoevaak je wakker bent geweest, hoe snel je in slaap bent gevallen en belangrijker: of je je slaapdoel hebt gehaald.

De armband is gemaakt van stevig rubber en doordat hij geen echte sluiting heeft, wikkelt de band zich makkelijk om je pols heen.  Op de officiële website van Jawbone kun je middels een FaQ veel meer achtergrondinformatie over deze activity-tracker lezen, dus graag verwijs ik je daar naartoe voor de meer technische specificaties.

Wel nog even de prijs: de Jawbone UP24 is te koop voor € 129,99 en verkrijgbaar in vijf kleuren. De Jawbone app is gratis te downloaden en geschikt voor Android en iOS. De app is echter niet te gebruiken zonder armband.

Jawbone UP24 review

Slaaptracker

Wanneer je ’s avonds naar bed gaat kun je de armband doormiddel van een knopje in slaapstand zetten. Vanaf dat moment registreert het bandje je slaap en synchroniseert dit met de app. Als je de armband de volgende dag weer uit slaapstand haalt, kun je in de app zien hoe je hebt geslapen. De informatie spreekt eigenlijk voor zich: in één overzicht zie je hoe lang je hebt geslapen, hoelang het heeft geduurd voordat je in slaap viel, hoelang je wakker bent geweest, hoelang je in bed hebt gelegen en hoe vaak je wakker bent geworden. Ook geeft de app wat meer inhoudelijke informatie over de diepte van je slaap.

Van te voren kun je aangeven wat jouw slaapdoel is. Wil je bijvoorbeeld minimaal 8 uur per nacht slapen, dan registreert de app dit en vertelt hij je na een nacht of je dit doel hebt behaald. Neem van mij aan: die 8 uur haal je vrijwel nooit.

Naast het feit dat het heel interessant is om te zien hoe je slaapt, heeft de Jawbone UP24 één heel groot voordeel en dat is het Smart Alarm. Het armbandje heeft een wekfunctie die je via de app zelf kunt instellen. Stel dat je wekker om 07.00 uur gaat en je stelt het Smart Alarm in op 20 minuten, dan kan de app jou tussen 06.40 en 07.00 uur wekken op precies het goede moment, dit is vaak het moment dat je licht slaapt. Het armbandje begint dan hard te trillen en door één druk op de knop zet je het alarm uit. Door gewerkt te worden uit een lichte slaap sta je veel frisser op dan wanneer de wekker je bruut om 07.00 uur wakker maakt. Van alle functies die de Jawbone UP24 heeft, vond ik dit de allerbeste.

Jawbone UP24 review

Activity-tracker

De activity-tracker kennen we allemaal en de tracker die de Jawbone UP24 in zich heeft zitten is eigenlijk een wat uitgebreidere stappenteller. Ook voor deze functie stel je een doel in via de app, bijvoorbeeld 10.000 stappen. De app registreert gedurende de hele dag het aantal stappen die je maakt en motiveert je ook daadwerkelijk door het geven van tips om die 10.000 stappen te halen. Naast het aantal stappen registreert de app het aantal kilometers dat je hebt gelopen, de hoeveelheid calorieën die je hebt verbrand en hoelang je actief bent geweest.

Ben je bang dat je niet aan je stappen komt dan kun je ook voor deze functie een alarm instellen. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je niet langer dan een uur achter je bureau wilt zitten zonder stappen te hebben gemaakt. Na een uur begint het bandje te trillen, het teken dat je weer even op moet staan om wat stappen te maken. Handig!

Waar ik echter minder over te spreken ben is het registreren van andere activiteiten. Hoewel je activiteiten als crosstraining, fietsen, gewichtheffen en hardlopen bij kunt houden en daar zelfs de intensiteit van kunt instellen, registreert het armbandje iedere oefening in stappen. Naar mijn idee maakt de Jawbone hierbij steeds een wilde gok. Zo kan ik bijvoorbeeld makkelijk een uur heel zwaar CrossFitten, maar registreert de app uiteindelijk minder stappen dan tijdens het uitlaten van de hond om 12.00 uur.

Als uitgebreide stappenteller is de Jawbone UP24 dus heel fijn, voor andere activiteiten helaas een stuk minder praktisch.

Jawbone UP24 review

Foodfunctie

Tot slot de foodfunctie, de functie van de Jawbone UP24 die mij het meest nieuwsgierig maakte want hier lees je niet zoveel over! Ik kan er vrij kort over zijn: ik begrijp dat je er niet zoveel over leest, het werkt namelijk voor geen meter. Harde taal wellicht, maar helaas wel waar.

De foodfunctie is vrij uitgebreid: zo kun je foto’s van gerechten toevoegen, een streepjescode van een product scannen (dit werkt overigens wel als een trein!) en handmatig producten toevoegen en dit koppelen aan een tijdstip waarop je het hebt gegeten. Tot zover werkt alles nog redelijk. Hetgeen dat me echter het meest tegen het hoofd stoot is het feit dat de app alles registreert op basis van calorieën. Alles wordt in calorieën uitgesproken en daar ben ik geen voorstander van. Zoals ik in dit artikel namelijk al heb uitgelegd ben ik een groot voorstander van het principe dat iedereen zo moet eten waar hij/zij zich goed bij voelt. De Jawbone UP24 stuurt je naar mijn idee een beetje teveel in één richting en daar houd ik niet van.

Een ander groot nadeel van de foodfunctie vind ik dat portiegroottes niet goed aan te geven zijn. Hoeveel gram weegt bijvoorbeeld 1 appel en wat is ‘1 portie spaghetti’? Het gewicht lijkt me van grote invloed op het aantal calorieën en helaas kun je niet bij ieder voedingsmiddel even makkelijk het genuttigde gewicht aangeven.

Ik geloof wel dat de foodfunctie van de Jawbone UP24 goed kan werken door alleen inzicht te geven in hetgeen dat je eet, maar daar moet de app toch iets verder voor ontwikkeld worden.

Mijn oordeel

Drie weken lang ben ik erg enthousiast geweest over de Jawbone UP24 maar langer heb ik hem niet omgehad. Zo af en toe pak ik hem er nog wel eens bij hoor, wanneer ik weet dat ik een eind ga lopen, een heel actief weekend tegemoet ga of gewoon nieuwsgierig ben naar hoe ik slaap, maar ik ben geen continu-drager. Natuurlijk kan dit bij anderen heel anders zijn. Zo ben ik in het dagelijks leven al heel actief dankzij CrossFit, maar ik kan me voorstellen dat mensen die niet zo’n voorstander van sporten zijn, wel baat hebben bij de stappenteller. Het is namelijk wel zo dat de Jawbone UP24 je stimuleert om aan 10.000 stappen per dag te komen. Echter is het wel zo dat de activity-tracker niet zo handig is in het bijhouden van andere activiteiten en dat vind ik jammer. Zeker als je niet zo’n fervent loper bent.

Daarnaast vond ik het tracken van mijn slaap weliswaar enorm interessant, echter wist ik na drie weken wel dat ik gemiddeld zo’n 7,5 uur per nacht slaap waarvan slechts 2 uur diep. Wat voor mij wel een reden zou zijn om de Jawbone iedere nacht om te hebben is het Smart Alarm. Precies op het juiste moment gewekt worden zorgt er namelijk echt voor dat je de dag beter begint.

Tot slot ben ik van mening dat de Jawbone UP24 om de foodfunctie het kopen niet waard is. Daar zijn betere en goedkopere alternatieven voor te vinden, bijvoorbeeld in de vorm van apps op je mobiele telefoon.

Dus, ben je niet zo actief aangelegd maar wil je graag meer stappen maken op een dag, ben je nieuwsgierig naar je slaappatroon en wil je een fijnere wekker dan een schreeuwend apparaat naast je bed, dan is de Jawbone UP24 een aanrader. Sport je veel, slaap je goed en heb je de behoefte niet om dit in cijfers terug te zien, dan kun je deze activity-tracker aan je voorbij laten gaan.

Join the Conversation

 1. Ellen says:

  Bedankt voor je eerlijke review! Ik zie de voordelen er echt van in, maar zou er zelf ook het geld niet aan kunnen geven…

 2. Josianne says:

  Grappig, ik heb de Jawbone ook en ik ben er juist heel tevreden over! Nu moet ik wel zeggen dat ik het eten niet meer invoer (teveel werk), en dat ik wel een fervent loper ben, dus dat scheelt ook heel erg! Detail: je kunt hem niet gebruiken als je gaat zwemmen haha, zo is die van m’n vader verdronken!

 3. Margot says:

  Fijne review! Het zou niks voor mij zijn, maar ik dat veel mensen er wel wat aan kunnen hebben.

 4. Susanne | Thefoodiary says:

  Ik had er al meer over gelezen maar altijd fijn om nog meer meningen te lezen! Het lijkt me voor de functies die wel goed werken best leuk, maar voor 130 euro een beetje een duur grapje. Je hebt tegenwoordig ook genoeg slaap-apps en een app voor een stappenteller bestaat vast ook wel. Fijn om zo’n eerlijke mening te lezen!

 5. Puck Christine says:

  Wat een fijne en uitgebreide review! Ik had wel iets meer van de food functie verwacht helaas. Toch zou ik hem wel willen hebben, en dan vooral om de stappenteller. Het geeft je nét even een duwtje in de rug om meer te lopen. En hoe ik slaap vind ik ook wel interessant om te weten, volgens mij slaap ik heel diep… Ik vind alleen €130 een beetje veel voor zo’n bandje moet ik eerlijk zeggen

 6. Nadia says:

  Wat een uitgebreide review! Voor foodtracking gebruik ik een andere app maar de overige funmctionaliteiten vind ik erg goed klinken, zoals het Smart Alarm en natuurlijk de slaaptracker en stappenteller.

 7. Tedje says:

  Oooh ik wil deze ook zo graag!!

 8. Ineke says:

  Ik zou hem graag hebben voor de wekfunctie, ik kan soms zo slaapdronken zijn als de wekker gaat. Jammer dar hij zo duur is. Verder goed verhaal deze post. Wat ik me nog afvroeg, loopt hij op een batterijtje of kun je hem opladen ofzo?

  1. Wendy says:

   Je kunt de UP opladen met behulp van USB-oplaadkabel in het stopcontact en/of via PC/laptop. Je kan ook de app Sleep Cycle downloaden (kost 1 euro dacht ik). Die wekt je in je lichte slaap, zodat je niet meteen boem wakker wordt en nog slaapdronken bent :) Scheelt je toch weer 128 eurie ;)

  2. Wendy says:

   Je kunt de UP opladen met behulp van de USB-oplaadkabel in het stopcontact en/of via PC/laptop. Je kunt ook de app Sleep Cycle downloaden (kost 1 euro geloof ik); die wekt je ook in je lichtte slaap, zodat je niet boem wakker wordt en nog slaapdronken bent. Ik heb de app zelf ook een hele tijd gebruikt en ik ben zeer tevreden. Scheelt je toch weer zo’n 128 eurie :)

 9. Wendy says:

  Ik heb hem ook en ik ben er super blij mee. Draag em nu sinds september 2014. Ik heb een app waarbij ik dingen laat doorsturen (zoals bijvoorbeeld Nikefuel) naar mijn UP. Mijn eten hou ik eigenlijk niet altijd bij met de UP. Dat doe ik met My FitnessPal. Maar ook die 2 zijn gekoppeld. My FitnessPal ‘leest’ en ‘schrijft’ de maaltijden en bewegingen die ik invoer via UP. Enige nadeel vind ik, is dat de batterij van mijn telefoon sneller leeg is, doordat bluetooth aanstaat. Verder ben ik er nog steeds blij mee :)

 10. Nienke says:

  Voor mensen die geïnteresseerd zijn in de slaapanalyse en de fijne wekfunctie: gebruik de app sleepcycle. Erg fijn! (Nee dit is geen reclame :-))

 11. Nathalie says:

  Het lijkt me een leuke gadget! De slaapfunctie klinkt interessant!! Vooral die wekker functie, nog nooit bij stil gestaan!

 12. Tnx voor de Review.
  Wel ben ik nog benieuwd naar de alternatieven voor de foodfunctie.
  Zelf ben ik net begonnen met Myfitnesspall.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close