ALLES is te frituren. Een beetje gekscherend is dat natuurlijk het motto van veel Amerikanen maar als je het even heel goed bekijkt is dat natuurlijk wel zo. Ik heb voor OMF al eens eerder Oreo’s gefrituurd, gefrituurde cheesecakebites gemaakt en voor mijn laatste kookboek OH MY FOODNESS! heb ik gefrituurd ijs gemaakt. Aangezien we in de zomer zitten leek het me wel leuk om voor deze Fastfood Friday het recept voor gefrituurd ijs met je te delen.
Iets dat al járen op mijn lijstje stond om te maken was toch wel deze Fried icecream. Want hoe krijg je het in vredesnaam voor elkaar om iets kouds als ijs te frituren. En er dan ook nog voor te zorgen dat het ijs niet compleet smelt. De truc zit hem in het goed paneren, zorg ervoor dat er geen ijs door de paneerlaag kan lopen. En frituur het ijs vooral ook niet te lang. Een goudbruin en krokant korstje is voldoende dus aan een paar seconde heb je genoeg. De combinatie van warm krokant met zacht en koud is overigens fantastisch, dus probeer het eens.
De meeste gerechten die ik frituur kun je ook maken met een koekenpan met daarin een laagje olie. Dat is voor dit gefrituurde ijs helaas niet genoeg. Daarvoor heb je écht een frituurpan of een wokpan met een flinke laag olie nodig, zodat het ijs als het ware helemaal ondergedompeld kan worden.
Gefrituurd ijs
Benodigdheden
- wok of frituurpan
Ingrediënten
- 1 liter van je favoriete ijs
- 50 g cornflakes - fijngemalen
- 1 tl kaneelpoeder
- 2 eieren - opgeklopt
Instructies
- Bekleed een bord dat past in jouw vriezer met een vel bakpapier.
- Schep 8 scoops van het ijs, probeer de bollen zo rond mogelijk te houden.
- Leg het ijs op het bord met bakpapier en zet het ijs minimaal 2 uur maar het liefst een hele nacht in de vriezer tot het ijs keihard is geworden.
- Schep de cornflakes en kaneelpoeder door elkaar.
- Wentel de ijsballen door de kruimelmix, vervolgens door de losgeklopte eieren en dan nogmaals door de kruimelmix. Zorg ervoor dat al het ijs bedenkt is met een dikke kruimellaag en dat er geen gaten vallen in de paneerlaag.
- Leg de gepaneerde ijsbollen terug in de vriezer tot ze weer goed hard zijn geworden. Bij voorkeur wederom een hele nacht.
- Verwarm de frituurpan of neutrale olie in een wokpan naar 200°C.
- Laat de gepaneerde ijsbollen direct uit de vriezer in de hete olie vallen en frituur ze een paar seconden tot de buitenlaag bruin en krokant is gekleurd.
- Leg het gefrituurde ijs op een vel keukenrol om uit te lekken en serveer daarna direct.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.