Wooohoooo, het is vandaag internationale (of nationale? hmmm…) pannenkoekendag! Waarschijnlijk zul je op social media vandaag doodgegooid worden met pancake-recepten en met name stapeltjes American Pancakes. Dus ik dacht: ik ga het anders doen! Ik maakte een Dutch Baby Pancake met banaan en karamel, de perfecte Fastfood Friday want je bent zo klaar en het is gru-we-lijk lekker.
Dutch Baby pancake is een verraderlijke naam want dit recept is totaal niet te vergelijken met die van traditionele Hollandse pannenkoeken. Het fenomeen is over komen waaien uit Amerika en het is niets meer dan een enorm luchtige pannenkoek, gebakken in (bij voorkeur) een gietijzeren pan in de oven. Door de pannenkoek te bakken in een loeihete pan in de oven poft ‘ie helemaal op. Hierdoor ontstaat een ontzettend luchtige textuur; hartstikke lekker. Ik weet zeker dat de kinderen een dansje zullen doen als je dit voor ze op tafel zet. Wel direct na het bakken doen trouwens, de pannenkoek zakt anders weer in en dat is zonde.
Een Dutch baby pancake kun je eigenlijk overal mee aftoppen. Poedersuiker is op zichzelf al heel lekker, maar rood fruit, compote of chocolade is ook aan te raden. Ik ging voor banaan en karamel. Banaan in een foolproof karamelsaus wel te verstaan. Als je normaal gesproken wat moeite hebt met het maken van karamelsaus, dan heb ik je met dit recept denk ik wel een beetje geholpen. Je hebt alleen wat boter, suiker en een lepeltje slagroom nodig. Het resultaat: een heerlijke karamelsaus die perfect past bij de banaan.
P.S: mocht je nou geen gietijzeren (koeken)pan hebben dan kun je de pannenkoek ook bereiden in een metalen bakvorm.
Zin in andere pannenkoeken op deze pannenkoekendag? We hebben genoeg recepten voor je!
Dutch baby pancake met banaan en karamel
Benodigdheden
- 1 gietijzeren (koeken)pan - 22-24 cm doorsnede*
Ingrediënten
- klontje boter - ong. 1 el
- 3 eieren
- 125 ml melk
- 70 g bloem
- 1 el kristalsuiker
- 1 tl vanillearoma
- snuf zout
- 50 g lichtbruine basterdsuiker
- 30 g roomboter
- 1 el slagroom
- 1 banaan - in plakjes
- poedersuiker om te bestrooien
Instructies
- Leg het klontje boter in de gietijzeren koekenpan en zet de pan in de oven. Verwarm de oven voor op 200℃ hetelucht.
- Klop de eieren met de melk, bloem, kristalsuiker, vanillearoma en het snufje zout tot een klontvrij beslag.
- Haal als de oven is voorverwarmd de gietijzeren pan uit de oven en schenk hier het pannenkoekenbeslag in. Zet de pan terug in de oven en bak de Dutch baby pancake in 20 minuten gaar.
- Maak ondertussen de karamelsaus. Doe hiervoor de lichtbruine basterdsuiker en de boter in een koekenpan en laat dit smelten. Verhit het geheel tot het een mooie karamelkleur krijgt.
- Voeg de slagroom toe en roer goed door. Pas op, als je de slagroom toevoegt gaat het mengsel flink bubbelen! Draai eventueel het vuur wat lager.
- Voeg de banaan toe aan de karamelsaus en schep goed om. Verwarm de banaan tot de Dutch Baby pancake klaar is.
- Schep de banaan en karamelsaus over de Dutch baby pancake. Bestrooi met poedersuiker en serveer direct.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.