Fastfood Friday: Berenhap / Berenklauw

Al sinds ik me kan herinneren is de Berenhap (of Berenklauw of Berenpoot, overal wordt de snack anders genoemd) de favoriete snack van mijn vader wanneer we patat gingen halen bij de snackbar. Hoewel we helemaal niet vaak patat haalden, gelukkig kom ik niet uit een gezin waar vrijdag altijd patatdag was, at mijn moeder steevast een kroketje en nam mijn vader een Berenhap. Grappig om te zien dat ook nu ik al een paar jaar het huis uit ben, de Berenhap nog steeds voorbij komt aangezien Tim het ook wel graag lust. De hoogste tijd om er dus zelf een keer mee aan de slag te gaan en in welk artikel kan dit nu beter dan in Fastfood Friday. Vandaag laat ik je zien hoe je zelf deze snack van een gefrituurde gehaktbal met ui-ringen en satésaus maakt.

Wat heb je nodig? (3 stuks)

Voor de spies:

 • 500 gram rundergehakt
 • peper en zout
 • 2 grote uien

Voor de satésaus:

 • 150 gram pindakaas
 • 2 eetlepels mirin
 • 2 ½ eetlepel sojasaus
 • 2 theelepels honing
 • ½ theelepel knoflookpoeder
 • 80 milliliter kokend water

1. Breng het gehakt op smaak met peper en zout en kneed drie grote ballen van het gehakt. Zorg ervoor dat je stevige ballen maakt zodat ze zo min mogelijk kans hebben om uit elkaar te vallen.

2. Bak de gehaktballen in een koekenpan gaar en snijd ondertussen de uien in grote ringen, laat hierbij de ringen gewoon aan elkaar zitten. Je hebt uiteindelijk dus grote, ronde plakken.

3. Snijd de gehaktballen in vier plakken en rijg ze om en om met de ui-ringen aan satéprikkers.

4. Verhit de frituur naar 190ºC.

5. Frituur de Berenhap ongeveer drie minuten tot de ui-ringen goudbruin kleuren.

6. Klop voor de satésaus de pindakaas, mirin, sojasaus, honing en het knoflookpoeder tot een papje. Het lijkt nu een beetje op aanmaak-satésaus! Schenk het kokende water erbij en blijf roeren tot een gladde satésaus.

7. Schenk de satésaus tot slot over de Berenhap.

Berenhap

Join the Conversation

 1. Susanne says:

  Oeh deze zien er in ieder geval een stuk lekkerder uit! Ik moet zeggen dat ik helemaal geen fan van patat en snacks ben (behalve een kalfskroket!) maar vroeger ook vaak voor een berehap pinda ging. Grappig hoe je smaak kan veranderen!

 2. Birgit says:

  Ik ben juist erg blij dat ik wel uit een gezin kom haar het elke zondag patatdag was, en dat het bij mijn schoonfamilie al niet anders is (al lust ik hun zelfgemaakte friet niet, en kreeg ik altijd diepvriespatat). Nu we zelf geen frituurpan meer hebben, eten we zelf minder vaak patat, maar als we patat gaan halen dan eet ik er ook graag een berenhap pinda bij. Ik denk dat geen enkele zelfgemaakte berenhap kan tippen aan die van de snackbar, want die vind ik altijd onwijs lekker, en het vlees lijkt ook totaal niet op een gehaktbal qua smaak en consistentie.

 3. Hester says:

  Ik vind het vlees van een berenklauw vaak nooit zo onwijs lekker of bijzonder, de ui valt dan nog beter in de smaak bij mij, haha. Het ‘recept’ voor pindasaus ga ik wel onthouden, ik vind aanmaak-/kant-en-klaresaté het lekkerst maar daar zit toch wel een hoop troep in. Deze ziet er goed uit!

 4. MySimplySpecial says:

  Ik ben hel benieuwd naar die pindasaus!

 5. Yummie!

 6. Bite food blog says:

  Ziet er lekker uit zeg, al eet ik ze bijna nooit. Het is altijd een broodjes sate of warm vlees voor mij.

 7. Sanne says:

  Ziet er lekker uit!
  Het is dat ik zelf niet frituur, maar anders had ik deze zeker een keer gemaakt!

 8. Hoi, kan ik de berenklauw inclusief ui invriezen?

  1. Sabine Author says:

   Dat kan zeker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close