FaQ: Mijn benodigdheden om te bloggen

Inmiddels blog ik alweer bijna veertien jaar. Toen ik in de brugklas zat begon ik ermee en, afgezien van twee jaar ‘pauze’, ben ik er nooit mee gestopt. OhMyFoodness bestaat momenteel 5,5 jaar en in december werk ik daar twee jaar fulltime voor. In al die jaren heb ik mezelf flink ontwikkeld en ben ik bekender en vertrouwder geworden op en met bepaalde aspecten die horen bij het bloggen. Het gebeurt regelmatig dat ik vragen krijg over de camera en het objectief waarmee ik fotografeer of met welke camera ik film. Het leek me leuk om al deze informatie een keer voor jullie op een rijtje te zetten en jullie exact te vertellen met welk type camera ik mijn foto’s schiet en met welke software ik deze foto’s bewerk. Kortom: dit zijn mijn benodigdheden om te bloggen. Oja ps. mijn lenzen en camera’s zitten vaak onder de bloem ed. Mijn spullen zijn dus niet zo brandschoon als die van een non-food fotograaf. Excuus!

Algemene informatie

Geen apparatuur maar wel heel belangrijk: hoe wordt OMF draaiende gehouden. Er zijn een aantal partij die hierbij een belangrijke rol spelen.

Sowieso draait mijn blog op WordPress, dit is de achterkant van de site en het ‘programma’ waarin ik al mijn artikelen schrijf, mijn foto’s plaats etc. Eigenlijk alles wat aan de voorkant zichtbaar is, wordt aan de achterkant in WordPress gezet.

Mijn hosting is geregeld bij Savvii. Zij zijn gespecialiseerd in WordPress hosting. Omdat OhMyFoodness veel ruimte nodig heeft, in verband met de bezoekersaantallen maar ook in verband met de hoeveelheid content die inmiddels op de site staat, neem ik daar een vrij groot pakket af.

Mijn domeinnaam en e-mailadressen zijn tot slot geregistreerd bij Antagonist. Hier nam ik in het begin van OhMyFoodness ook mijn hosting af, maar daar is de site inmiddels te groot voor.

Fotograferen

Foto’s zijn voor mij het belangrijkste op OMF. Zonder lekkere en goede foto’s word je immers niet getriggerd om met mijn recepten aan de slag gegaan.

Nikon D610

Camera
Als camera voor mijn foto’s gebruik ik de Nikon D610, een fullframe camera. De eerste jaren heb ik gefotografeerd met een Nikon D3100, een instapmodel spiegelreflex. Toen ik mijn Guilty Pleasures Kookboek ging maken mocht ik van Nikon de D610 lenen. Toen ik merkte dat je hiermee véél mooiere foto’s kon maken wilde ik uiteraard niet meer terug naar mijn instapmodelletje en kocht ik zelf een nieuwe D610.

Als ik op reis ben sleep ik mijn Nikon camera echter nooit mee. Het is me teveel gedoe en om echt het gewenste resultaat te krijgen moet ik dan ook variëren met objectieven. Aangezien ik niet zit te wachten op zoveel gesleep, fotografeer (en film) ik op reis altijd met de Canon G7x. Op deze compact camera kun je vrijwel alle instellingen naar wens aanpassen waardoor hij alsnog foto’s van hoge kwaliteit kan maken. Ondanks het kleine formaatje. Heel fijn dus! Dit is overigens ook de camera die veel vloggers gebruiken om mee te filmen.

Objectieven fotografie 

Objectieven
Er zijn twee objectieven die ik gebruik voor het maken van mijn foodfoto’s en die passen op de Nikon D610. Mijn meest favoriete en degene die ik al sinds het begin (zelfs op mijn oude camera) gebruik is de Nikkor 50mm f/1.8. Voor foodfoto’s vind ik dit hands down de beste lens.

Als ik iets meer in close-up wil fotograferen en details wil vastleggen dan gebruik ik een objectief van Tokina. De Tokina 100mm f/1.8 Macro AT-X Pro D om precies te zijn. Dit is een macrolens waarmee je héél dicht op het voorwerp kunt komen en echt goed details kunt vastleggen.

Nabewerking
Tot slot bewerk ik mijn foto’s altijd een beetje na. De ene keer moet ik er meer aan bewerken dan de andere keer, bijvoorbeeld als de lichtomstandigheden niet ideaal zijn. Voor nabewerking maak ik altijd gebruik van Adobe Lightroom. Als het alleen maar gaat om het resizen van foto’s of het invoegen van teksten gebruik ik Adobe Photoshop.

Filmen

Filmen is op OMF ook een belangrijk onderdeel, ik maak en publiceer momenteel drie video’s per week.

Camera
Voor het filmen gebruik ik dezelfde camera als voor het fotograferen, de Nikon D610 dus. Ik heb gebruik daarnaast een Manfreddo statief (MT055XPRO3) waarmee ik horizontaal kan filmen (dus met de camera recht naar beneden gericht) met een balhoofd van Sirui (G-10KX) . Omdat de Nikon D610 geen kantelbaar scherm heeft gebruik ik een externe monitor om mezelf te kunnen zien en om te zien of alles scherpgesteld is. Mijn microfoon ten slotte is er een van Røde, de Røde Lavalier. 

Canon G7x

Mijn (zwangerschaps)vlogs neem ik op met de Canon G7x. Die past namelijk in iedere tas en heeft een kantelbaar scherm waardoor ik mezelf kan zien. Deze camera gebruik ik dus ook voor fotografie op reis.

Objectief filmen

Objectief
Ik gebruikte voor het filmen tot voor kort mijn 50mm objectief waarmee ik ook fotografeer, maar ik vond dat het beeld door deze lens eigenlijk teveel ingezoomd werd. Vandaar dat ik recentelijk ben overgestapt op een ander objectief speciaal om mee te filmen. Dit is de Nikon AF-D 28mm f/2.8D.  

Nabewerking
Toen ik net met YouTube begon editte ik mijn video’s met iMovie, een prima gratis optie voor Apple computers. Sinds een jaar of twee doe ik mijn bewerking echter altijd met Final Cut Pro X. Dit programma is niet goedkoop (€300,-) maar aangezien ik het zó vaak gebruik vond ik het de moeite van aanschaffen wel waard. Met Final Cut Pro X kun je net een beetje meer dan met iMovie

Hardware

Dan nog een klein beetje informatie over andere hardware, ik moet immers ook ergens aan werken.

iMac

Als ik thuis werk, werk ik negen van de tien keer achter mijn iMac. Dit is een iMac uit 2015 met een scherm van 21,5 inch.

MacBook Air + iPhone 6s

Ben ik op reis dan gaat mijn MacBook Air 13 inch uit 2014 mee. Deze is plat en lekker makkelijk mee te nemen. Helaas heeft ‘ie niet heel veel power en opslagruimte, dus de grote dingen als foto’s en video’s bewerken doe ik hier liever niet op.

Als allerlaatste is daar natuurlijk nog mijn telefoon. Wederom van Apple (ik ben echt een Apple meisje). Op mijn iPhone 6s houd ik al mijn social media bij en check ik reacties op zowel YouTube als op de blog.

Dat was ‘em! Dat waren de belangrijkste dingen die ik gebruik om fatsoenlijk te kunnen bloggen. Houd er rekening mee dat OMF mijn fulltime baan is en dat ik al deze apparatuur vrijwel dagelijks gebruik (en heb verzameld over de afgelopen jaren). Als je net begint met bloggen is het echt niet nodig om een dure fullframe camera te hebben en kun je voor videobewerking ook prima uit de voeten met iMovie (= gratis).

Vragen? Shoot!

Join the Conversation

  1. Nienke says:

    Super leuk om zo te zien!

  2. Daniëlle says:

    Leuk om eens te zien wat jij allemaal gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close