Falafel traybake met platbrood

Als makkelijke maaltijd is deze Falafel traybake met platbrood echt i-de-aal. Zo aan het begin van het nieuwe jaar zitten we allemaal niet te wachten op uitgebreide diners waar we veel moeite voor moeten doen gok ik. Maaltjes als deze zijn dan heel fijn om in je repertoire te hebben.

Men neme een handvol ingrediënten, schuift dit allemaal in de oven en de oven doet de rest. Met veel groenten, lekker platbrood en tahin is dit een prima maaltje voor een doordeweekse dag. En je kunt er nog naar hartelust mee variëren ook! Kijk vooral naar wat jij nog hebt liggen in de koelkast, vriezer of voorraadkast en leg dit erbij op de bakplaat.

Falafel traybake 1

Falafel traybake recept

Een falafel traybake had ik nog niet eerder gemaakt. De meeste traybakes die ik heb gemaakt bevatten vlees of bestonden vrijwel alleen uit groenten. Dit is dus een nieuwe en eentje die ook nog onwijs lekker is.

Ik vind traybakes bij uitstek geschikt om restjes groenten mee op te maken. Halve paprika’s, een halve courgette, nog een paar champignons die je niet meer nodig had voor een eerder gerecht. Zie het recept hieronder dan ook echt als een leidraad en kijk vooral naar wat je nog in huis hebt liggen.

Leftover frietjes zou je bijvoorbeeld ook nog heel goed kunnen toevoegen aan de falafel traybake. Of kikkererwten of tomaatjes… Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken.

Om alle smaken van de traybake samen te brengen, sprenkelde ik er aan het einde wat tahin overheen. Mocht je dit niet in huis hebben of niet zo lekker vinden, dan is knoflooksaus een goed alternatief. Want wie houdt er nou niet van knoflooksaus, toch?

Maak de falafel traybake af met een flinke hoeveelheid verse peterselie en serveer met luchtig platbrood. Yum, direct alweer zin in dit!

Falafel traybake 2

Falafel in oven

Ok, toegegeven: de allerlekkerste falafel maak je wat mij betreft toch écht in de frituur, maar voor een doordeweekse dag is falafel in de oven een prima alternatieve optie. De falafel wordt weliswaar niet zo krokant, de smaak is er alsnog.

Omdat falafel niet heel lang de tijd nodig heeft om te garen, voeg ik deze pas de laatste 15 minuten van de baktijd toe. Ook als je kant-en-klare falafel gebruikt, heb je genoeg aan die 15 minuten. Ik ben zelf niet zo heel dol op kant-en-klare falafel omdat ik deze vaak wat aan de droge kant vind, maar mocht je er toch voor willen gaan dan vind ik de falafel van Maza nog het lekkerst.

Falafel wordt gemaakt met kikkererwten en veel mensen kiezen ervoor om het te maken van gedroogde kikkererwten. Dat is een goedkope en goede optie, de falafel wordt er goed stevig van. Maar zoals jullie weten hou ik van gemak en snelheid, dus ik ging voor de makkelijke variant en gebruikte kikkererwten uit blik.

Wist je trouwens dat je zelfgemaakte falafel prima kunt invriezen? Als je toch bezig bent, kun je wellicht net zo goed een grotere batch maken. In de vriezer is falafel zeker 3 maanden houdbaar. Bereid de falafel volgens de aanwijzingen en vries de leftovers in. Op het moment dat je wilt gaan eten laat je de falafel ontdooien en verwarm je het weer. Of neem het koud mee voor de lunch in een Linzensalade met falafel bijvoorbeeld.

Liever een ander recept met falafel?

Omdat we hier in huis allemaal dol zijn op falafel, kun je op OMF al behoorlijk wat falafel recepten vinden. Een paar van mijn persoonlijke favorieten:

  • Pita falafel recept met Haydari, Haydari is een Turkse ‘saus’ op basis van yoghurt en feta. Héél lekker en ook die saus zou heel geschikt kunnen zijn om te serveren bij deze falafel traybake.
  • Falafelburgers
  • Krokante falafel met citroen-yoghurtdip, deze linkte ik eerder in de tekst ook al even. De zelfgemaakte falafel uit het recept hieronder is gebaseerd op de krokante falafel. Het allerlekkerst is het om de falafel te frituren, maar voor zo’n traybake is het prima om de falafel op de bakplaat erbij te leggen.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

traybake recept met falafel
No ratings yet

Falafel traybake met flatbread

Op zoek naar een makkelijke maaltijd? Dan zit je met deze falafel traybake met flatbread helemaal goed. Veel groenten, heerlijk brood en met knoflooksaus erbij heb je verder niets meer nodig.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Wachttijd 45 minuten
Hoelang te bewaren Bij voorkeur direct opeten

Benodigdheden

  • foodprocessor of hakmolen
  • bakplaat met bakpapier

Ingrediënten

Voor de falafel:

  • 200 g kikkererwten uit blik – uitgelekt
  • 1 ui – in stukken
  • 2 bosuitjes – in stukken
  • 3 teentjes knoflook – fijngehakt
  • 15 g verse peterselie
  • 10 g verse munt
  • 10 g verse bieslook
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl korianderpoeder
  • 1/2 tl kardemom
  • 1 el bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • peper en zout

En verder:

  • 1 aubergine – in reepjes
  • 1 rode ui – in halve ringen
  • 1 rode paprika – in reepjes
  • 2 el olijfolie
  • 1 el ras el hanout
  • flatbread
  • tahin

Instructies

  • Doe de kikkererwten met de rest van de falafel-ingrediënten in een foodprocessor en maal het geheel fijn. Zorg voor een korrelige structuur, het moet geen pasta worden.
  • Zet de falafelmix 30 minuten in de koelkast zodat het wat plakkeriger kan worden.
  • Vorm balletjes van de falafelmix en leg deze weer even 15 minuten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Verspreid de groenten over de bakplaat en besprenkel ze met olijfolie en ras el hanout.
  • Rooster de groenten 30 minuten in de oven en voeg de laatste 15 minuten ook de falafel toe.
  • Sprenkel wat tahin over de traybake en serveer met flatbread en knoflooksaus. Smakelijk!
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Mediterraans
Trefwoord: falafel, makkelijke maaltijd, traybake

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close