Er kwam zojuist tijdens het RTL nieuws zowaar een culinair nieuwsitem voorbij en dat moest ik toch echt even met jullie delen. Culi nieuwtjes zijn altijd leuk, zeker als het opmerkelijke items zijn als deze. Het wil namelijk zo zijn dat een eeuwenoud Azteeks drankje weer helemaal hip is geworden in Mexico. Ruim 1.200 jaar geleden werd het alcoholische drankje Pulque al ‘ontdekt’ en het was toen ter tijd een echt drankje voor de arme lui. En nu? Nu is het ’t favoriete drankje van de jeugd in Mexico stad.
Pulque
Pulque is een alcoholisch drankje dat wordt gewonnen van de Agaveplant. Het sap uit deze plant wordt gefermenteerd waardoor er een melkachtig drankje ontstaat, ietwat doorzichtig. De smaak schijnt wat zurig te zijn en wordt wel vergeleken met de smaak van Tequila. Echter verschilt Tequila wel enorm van Pulque. Tequila wordt namelijk gedistilleerd waardoor het alcoholpercentage in deze drank hoger ligt. Pulque is qua alcoholpercentage meer vergelijkbaar met een standaard biertje. In de negentiende eeuw was het drankje het meest populair in Mexico, in de twintigste eeuw verloor het aan marktaandeel door de komst van bier en is het min of meer in de vergetelheid geraakt. Tot nu toe dus!
Waarom nu weer hip?
De reden dat Pulque weer helemaal in is, is te danken aan het feit dat het drankje compleet organisch is. ’s Ochtends wordt het met de hand gewonnen uit de agaveplant en ’s avonds is het uiteindelijk drinkbaar. Het is dan ook niet langer houdbaar dan één dag. Jongeren in Mexico schijnen het te mengen met mandarijnsap of zelfs met havermout om er een echte cocktail van te maken, maar het alcoholische drankje is ook zonder toevoegingen puur te drinken. Een fijne bijkomstigheid is dat het Pulque ook nog eens goed voor de gezondheid schijnt te zijn.
Toch leuk om te horen dat een eeuwenoud drankje ineens weer hip kan worden. Naar aanleiding van het nieuwsitem ben ik best nieuwsgierig geworden naar de smaak, al denk ik dat we Pulque niet snel in Nederland zullen gaan zien. Ik ben wel wat foto’s tegengekomen van Pulque in blik, maar ook hiervoor zullen we eerst richting Mexico moeten gaan. Wie weet waait deze hype nog over naar het Europese vasteland.
Interessant artikel! Jammer dat het maar zo kort houdbaar is, anders zat er nog een kans in om het te laten importeren.