Eenpansgerechten zijn voor mij echt de ultieme doordeweekse oplossing. Minder afwas, weinig gedoe en tóch een maaltijd die alles heeft: groenten, koolhydraten en eiwitten. Deze rijst met kip is daar een perfect voorbeeld van. Alles wordt namelijk in één pan bereid, waardoor de smaken goed intrekken en je ook nog eens een extra fluffy, smaakvolle rijst krijgt. Ideaal voor drukke dagen waarop je geen zin hebt om meerdere pannen vies te maken.
Het leuke aan dit gerecht is dat het met hele simpele ingrediënten gemaakt wordt, maar dat het eindresultaat allesbehalve saai is. Kruidige kip, zachte groenten en geurige rijst die gegaard is in bouillon – geloof me: deze mag op je favorietenlijstje.

Eenpansgerechten maken – mijn absolute favorieten
Ik ben groot fan van eenpansgerechten en heb er op Ohmyfoodness inmiddels al flink wat gedeeld. Denk bijvoorbeeld aan de kip kerrie risotto van laatst, een romige risotto die allesbehalve traditioneel is maar wél heel lekker. Of deze Eenpanspasta tagliatelle met gamba’s en spinazie die minstens net zo makkelijk en smaakvol is.
Wat al deze gerechten gemeen hebben, is dat je geen ingewikkelde kooktechnieken nodig hebt. Je bouwt laag voor laag de smaken op in dezelfde pan. Zo wordt de rijst in dit gerecht extra lekker omdat hij gaart in bouillon in plaats van water, en de kip en groenten nemen precies de juiste hoeveelheid smaak mee. Het zijn maaltijden die zich eigenlijk vanzelf klaarmaken, en dat maakt ze ideaal voor een drukke werkweek.
Nog een aantal andere toppers van OMF:
- Eenpans Enchiladaschotel
- Eenpanscourghetti met champignons
- Eenpanspasta: Creamy Lemon Chicken
- Mexicaanse Eenpansmaaltijd met zoete aardappel
- Eenpanspasta: Creamy Kip Cajun
Opties genoeg hè?


Kip met rijst in één pan maken
De basis van dit gerecht is simpel: eerst bak je de kip goudbruin en kruid je deze royaal met paprikapoeder, kerriepoeder en een beetje komijn. Door de kip erna even uit de pan te halen, blijft hij lekker mals en voorkom je dat hij te droog wordt.
Daarna gaan ui, knoflook, (basmati) rijst en bouillon in dezelfde pan. Deksel erop en rustig laten garen. Na een paar minuten voeg je de spinazie en doperwten toe, zodat die nét gaar worden zonder dat ze kleur en smaak verliezen. Tot slot mag de kip er weer bij om het laatste beetje door te garen. Zo heb je binnen 25 minuten een complete maaltijd op tafel.
Wat ik fijn vind aan deze manier van koken, is dat de rijst de smaken van de kruiden en bouillon helemaal opneemt. Daardoor smaakt het gerecht alsof je er veel meer moeite voor hebt gedaan dan eigenlijk het geval is. En door de rest van de ingrediënten te bakken in het bakvet van de kip, gaan ook die lekkere smaken niet verloren.
Het resultaat: luchtige rijst, sappige kip en een portie groenten. Alles in één pan.

Rijst met kip maar dan beter
Als je ‘rijst met kip’ zegt, denk ik altijd een beetje aan sporters die volgens schema eten. Van die droge kipfilet, kale rijst en misschien een handje broccoli. Functioneel, ja, maar echt gezellig of smakelijk is het meestal niet. Ik zou er zelf doodongelukkig van worden.
Met dit recept laat ik je zien dat rijst met kip allesbehalve saai hoeft te zijn. Door kruiden te gebruiken, de rijst te garen in bouillon en er groenten doorheen te mengen, maak je er een volwaardige maaltijd van die barst van de smaak.
Wat ik zelf leuk vind, is dat je met dit gerecht eindeloos kunt variëren. Vervang de spinazie eens door courgette of paksoi, of voeg wat paprika toe voor extra kleur. Geen kipdijfilet in huis? Kipfilet kan ook, al is dij wel echt lekkerder omdat het sappig blijft. Je kunt zelfs spelen met de kruiden: een schepje currypasta of een snufje chili geeft een heel andere smaak.
Het idee van ‘eenpans rijst met kip’ is dus misschien niet heel spannend, maar zodra je dit recept hebt geproefd weet je dat het alles behalve standaard is. Het is comfortfood, snel klaar en ook nog eens makkelijk op te warmen de volgende dag. Wat mij betreft een blijvertje!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Eenpansgerecht rijst met kip
Benodigdheden
- (hapjes)pan met deksel
Ingrediënten
Gekruide kip
- 500 g kipdijfilet
- 2 el olijfolie
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl komijnpoeder
- peper en zout
En verder
- 1 ui – gesnipperd
- 2 teentjes knoflook – fijngehakt
- 200 g basmati rijst
- 750 ml kippenbouillon
- 200 g bladspinazie
- 150 g doperwten – diepvries
- peper en zout
Instructies
- Meng de kippendijen met de olie en specerijen.
- Verhit een droge (hapjes) pan op het vuur en bak hierin de kip rondom bruin. Haal de kip uit de pan en zet even apart.
- Fruit in het overgebleven bakvet de ui en knoflook aan, tot de ui glazig begint te zien.
- Voeg dan de rijst en de kippenbouillon toe. Roer goed door en breng het geheel aan de kook.
- Doe de deksel op de pan en kook de rijst in 15-20 minuten gaar. Schep af en toe even om om te voorkomen dat de rijst aanbrandt.
- Voeg na 10 minuten de spinazie en doperwten toe.
- Leg de laatste 5 minuten van de kooktijd de kip tussen de rijst in de pan, zodat deze nog verder kan doorgaren.
- Breng het gerecht op smaak met peper en zout.