Een babymoon plannen, hoe dan?

Het is alweer een maand geleden dat Tim en ik vertrokken voor onze babymoon naar Las Vegas. De term babymoon is de laatste jaren in het leven geroepen door voornamelijk de media, maar eigenlijk is het niet meer of minder dan de laatste vakantie die je met zijn tweeën doorbrengt. Zoals jullie weten moet ik in maart bevallen van ons eerste kindje. Al vrij snel nadat we wisten dat ik zwanger was, wilde ik nog een babymoon plannen. Er stond nog een vakantie naar Italië voor ons op de planning, maar ik wilde ook nog graag op vakantie met Tim naar een bestemming waar we niet zo snel meer heen zouden gaan met kind. Er zijn mensen die ervoor kiezen om een luie vakantie te boeken omdat lekker chill aan een zwembad liggen er de komende jaren niet meer inzit, maar zelf wilde ik graag nog een iets actievere trip maken. Uiteindelijk is het dus Las Vegas geworden, een plek waar ik mijn (dreumes/peuter/tiener) kind nooit mee naartoe zou nemen. Het plannen van een babymoon heeft iets meer voeten in de aarde dan het plannen van een normale vakantie. Mocht jij nou ooit in zo’n situatie komen te zitten als ik of daar nu (yaay, gefeliciteerd!) inzitten dan heb je misschien wat aan mijn tips. Een babymoon plannen hoeft helemaal niet lastig te zijn, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

1. Wanneer ga je?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is wanneer ga je op babymoon? Er wordt altijd gezegd dat het ’t meest ideaal is om in het tweede trimester van de zwangerschap te reizen. Vaak zijn de ergste kwaaltjes van het eerste trimester dan verdwenen en is de buik nog niet zo dik dat hij in de weg zit. Waar je in ieder geval op moet letten is dat het bij veel vliegtuigmaatschappijen niet meer is toegestaan om na de 36e week te vliegen. Nu lijkt me dat sowieso ook helemaal geen goed idee, maar dat ter zijde. Zelf heb ik niet gekeken naar het aantal weken zwangerschap maar juist naar de periode waarin ik wilde gaan. Ik wilde heel graag tussen Kerst en Oud & Nieuw weg zijn, Oud & Nieuw in het buitenland vieren was voor mij namelijk een bucketlist dingetje. Ik was zelf 28 weken in verwachting toen ik het vliegtuig instapte naar Las Vegas en 29 weken toen we terugvlogen. Vond ik prima te doen, mijn buik zat niet heel erg in de weg maar ik vond het wel op het randje. Ik had met 30 weken bijvoorbeeld echt niet meer willen vliegen.

2. Waar ga je heen?

Waar je heen gaat is helemaal aan jou. Zoals ik net al zei kozen wij heel bewust voor een bestemming waar we met kind niet zo snel meer heen zouden gaan, maar ik kan me ook zeker vinden in het idee van een laatste luie vakantie samen. Waar je in ieder geval op moet letten is dat de bestemming die je kiest veilig is voor zwangere vrouwen. Niet iedere inenting is geschikt voor vrouwen die in verwachting zijn dus houd daar zeker rekening mee. Het Caribisch gebied en Zuid-Amerika vielen voor mij sowieso al af omdat ik niet het risico wilde lopen op een zika-infectie. Azië vond ik echter ook geen goed idee gezien het eten daar (niet altijd even hygiënisch bereid en gemaakt met ingrediënten waar ikzelf vrij heftig op kan reageren).

Wanneer je later in de zwangerschap op reis gaat zul je merken dat je wat sneller buiten adem raakt. Een super warme bestemming in combinatie met een actieve reis is dan misschien ook niet heel ideaal. Dan kun je inderdaad toch beter op een ligbedje aan een zwembad liggen.

Denk ook aan de reistijd: ga je met de auto dan kun je je eigen tijd inplannen en voldoende rust nemen, in een vliegtuig kun je niet zoveel kanten op.

Babymoon plannen

3. De reis van en naar de plek van bestemming

Eenmaal op de plek van bestemming kun je jouw schema helemaal aanpassen naar jouw wensen. Tijdens de reis ernaartoe en vandaan kan dat echter een stuk moeilijker zijn. Zo was Las Vegas voor ons wel een heel goed idee, maar de reis erheen kostte ons van deur tot deur al gauw 19 uur. Dat is voor iedereen vermoeiend, maar als je zwanger bent is dat nog een stuk erger. Hieronder aantal tips die het reizen voor mij een stuk makkelijker hebben gemaakt. Ik ga er voor het gemak even vanuit dat je met het vliegtuig reist, maar onderstaande geldt net zo goed voor autoreizen.

 • Draag compressiesokken. Compressiesokken zijn strakke sokken die steun geven bij bijvoorbeeld veel sporten. Bij mij hebben ze ervoor gezorgd dat ik in het vliegtuig geen olifantenpoten kreeg. Als zwangere houd je sneller vocht vast en tijdens het vliegen hoopt dit zich al gauw op in je enkels en kuiten. Dat ziet er niet alleen ontzettend oncharmant uit, het is ook nog eens vervelend. Schop sowieso je schoenen uit zodra je in het vliegtuig zit, dan kun je je voeten beter bewegen en met je tenen wiebelen.
 • Draag comfortabele kleding. Sowieso ben ik voorstander van comfortabele kleding tijdens het vliegen, maar tijdens onze babymoon ging ik daar nog een stapje verder in. Zo droeg ik een losjes vallende broek zonder elastieken band. Hier kon ik lekker vrij in bewegen en het knelde nergens. Op de heenweg droeg ik een sportbh omdat ik die fijner vind zitten dan zwangerschapsbh’s maar ook dat ging na een paar uur ontzettend knellen. Héél vervelend. Op de terugweg ging ik dus bh-loos het vliegtuig in. Niet heel charmant maar wat een zaligheid. Laatste kledingtip en dat is wel de meest oncharmante van allemaal (sorry mannen): neem extra ondergoed mee. Zwangeren vrouwen zullen dit herkennen maar later in de zwangerschap heb je gewoon iets meer afscheiding dan normaal. Het is heel fijn om dan na een paar uur even schoon ondergoed aan te kunnen doen. Voel je je direct een stuk frisser!
 • Ik vond het heel prettig dat ik voor beide lange vluchten stoelen had geboekt die direct voor de toiletten zaten. Niet alleen kan de stoel dan ongegeneerd naar achteren waardoor je meer ruimte hebt om te zitten, je bent ook in één stap bij het toilet. En tja, als zwangere ga je toch echt wat vaker naar de wc dan gemiddeld.
 • Mocht het binnen je budget vallen: boek een stoel in de business class. Zelf niet gedaan want te duur en/of volgeboekt, maar het lijkt me heerlijk om met je voeten omhoog te kunnen zitten en de stoel plat te kunnen leggen wanneer je last krijgt van je rug.
 • Over je rug gesproken: tijdens de laatste (korte) vlucht op de heenweg kreeg ik onwijs last van mijn rug. Helaas waren er geen kussentjes aanwezig in het vliegtuig dus ik heb geïmproviseerd door mijn vest op te rollen en deze tussen de stoel en mijn rug te leggen. Neem dus iets van een opblaasbaar kussen of anders een dekentje mee die je op kunt vouwen voor het geval dat.
 • Tot slot: zorg voor een fit to fly verklaring. Sommige vliegtuigmaatschappen stellen dat als eis wanneer je vanaf een x aantal weken vliegt. Een fit to fly verklaring is eigenlijk gewoon een (engelstalige) zwangerschapsverklaring die je van de verloskundige kunt krijgen. Hier staat in wat je uitgerekende datum is en dat (als het goed is/hopelijk) je zwangerschap tot dan toe zonder complicaties is verlopen.

Een vliegreis van bij elkaar opgeteld 12 – 13 uur heb ik als zwangere aan het begin van ’t derde trimester niet per se als heel vervelend ervaren. Ja, het is wat minder comfortabel met dikke buik en toen ik het vliegtuig uitstapte had ik zeker wel last van mijn bekken waardoor lopen een stukje moeilijker was, maar door goede voorbereiding vond ik het wel echt goed te doen. Ik vond mijn zwangere buik in ieder geval geen reden om niet te gaan.

4. Rust, rust en nog eens rust

Heel cliché en je hoort het aan alle kanten: neem voldoende rust. Tijdens de zwangerschap maar óók tijdens de babymoon! Want nu kan het nog! Ik ben zo iemand die dat echt niet kan. Rust komt niet in mijn vocabulaire voor, rusten is iets dat ik ’s nachts doe als ik slaap. Maar juist tijdens onze babymoon merkte ik dat mijn lijf gewoon wat meer rust nodig had dan normaal. Wij hadden natuurlijk een vrij actieve vakantie en ik merkte dat af en toe echt aan mijn lijf. Zere bekken, moeilijk lopen (dat waggelen kunnen we echt niets aan doen, sorry!) en harde buiken. Door af en toe een paar uur gewoon plat op mijn rug op bed te liggen, het aan te geven (en aan te voelen!) wanneer mijn bekken zeer begonnen te doen en door twee heerlijke spa-treatments te boeken hield mijn zwangere lijf het echter prima de hele week vol. Het is soms gewoon makkelijker om toe te geven aan je eigen vermoeidheid dan er doorheen te denderen en hierdoor dingen te moeten laten. En ja, die laatste woorden komen gewoon echt uit mijn mond. De wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Goed, láng verhaal maar hopelijk heb je iets aan mijn tips. Ik kan een babymoon in ieder geval van harte aanbevelen. Hoewel je wellicht al ontelbare keren samen op vakantie bent geweest, is een babymoon juist de vakantie om het er nog even goed van te nemen. Wij hebben in ieder geval genoten van onze laatste vakantie samen en hebben heel veel dingen bewust van onze bucketlist kunnen afstrepen. Het was voor ons een mooie afsluiter van een periode met zijn tweeën en een heerlijk begin van de spannende periode die komen gaat.

Join the Conversation

 1. Margot says:

  Wat een handige tips en fijn dat je het zo goed vol hebt kunnen houden!

 2. Roxanne says:

  Handige tips! Mijn vriend boekte als verrassing een tripje Londen, 3 dagen 2 nachten. Ik ben dan 31 weken zwanger! Dus mijn 1e reactie na blijdschap was opzoeken hoe dat zit met vliegen. Wat moet ik meenemen (de verklaring dus). Ik ben zelf al een aantal keer in Londen geweest en heb al vanalles gezien daar, hij is er nog nooit geweest. Dus ik heb wel meteen duidelijk gezegd dat we niet alle hoogtepunten van Londen kunnen gaan bekijken dit tripje. MAar daar ging het hem ook niet om. Hij wilde er überhaupt al eens geweest zijn, paar dingen bekijken, wat shoppen en go with the flow. De reis is niet lang, dus dat is fijn. En daar kun je natuurlijk af en toe een barretje of zo in rollen voor een sanitaire stop en iets te drinken ;) En rusten! Want eh ja….ook in mijn woordenboek komt het niet voor…. Ik heb van een collega die een tijdje terug bevallen is zo’n bekkenband ter ondersteuning mogen lenen, welke ik nu ook af en toe gebruik ivm bandenpijn. Dus die gaat sowieso in de koffer!

  1. Sabine Author says:

   Oh heerlijk, veel plezier in Londen alvast! Gelukkig is het niet zo ver vliegen. Hopelijk houden je bekken het een beetje vol!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close