Diner idee: Taco Night

Toen ik laatst mijn beef taco’s maakte en alles hiervoor uitstalde op tafel bedacht ik me ineens dat dit ook wel echt een heel leuk idee is om te doen wanneer je vrienden te eten krijgt. Een soort van Taco night waarbij je gasten zelf hun eigen taco’s kunnen samenstellen. Helemaal ideaal als je een grote eettafel hebt, maar ook leuk om op een kast een buffetje te maken waar de eetgasten langs kunnen lopen. Een avond met leuke mensen en lekker eten is wat mij betreft al snel geslaagd, maar ik zal je even meenemen in deze Mexicaanse Taco Night. 

taco night

diner idee built your own taco

Het is natuurlijk leuk als je wat Mexicaans getinte schaaltjes hebt. Deze zijn in veel winkels te koop, onder andere bij Xenos. Sowieso staan kleine schaaltjes met diverse hapjes altijd leuk als je het mij vraagt, maar als je die schaaltjes ook nog een sfeertje mee kunt geven is het natuurlijk helemaal goed. Je kunt ook eens bij een Tweedehands winkel kijken voor zulke schaaltjes trouwens. Je komt daar nog wel eens van die oude bruin aardewerken kommetjes tegen en hoe lelijk ze misschien ook zijn, ze staan wel erg leuk bij Mexicaans eten!

Bovendien staan bordjes, schaaltjes en schoteltjes ook een stuk gezelliger op tafel dan een grote pan én het is ook nog eens functioneel want het neemt minder ruimte in beslag en het geeft makkelijk door.

Er zijn een aantal ingrediënten die je sowieso op tafel zou moeten hebben staan tijdens een Taco Night.

diner idee built your own taco

Guacamole is er één van. Deze kun je zelf maken maar desnoods ook in de winkel halen en vervolgens in een leuk schaaltje scheppen. Guacamole is lekker om over het eten heen te doen maar is ook erg lekker om te dippen met nacho chips.

diner idee built your own taco

Een frisse salsa staat niet alleen kleurrijk op tafel maar is ook nog erg lekker om over de gerechten heen te doen. Het geeft een frisse maar pittige smaak aan veel gerechten. Maak de simpele versie die redelijk neutraal is van smaak of voeg er nog knoflook en koriander aan toe om de salsa iets pittiger te krijgen. Maak wel genoeg, voor je het weet is ie op!

diner idee built your own taco

Zure room is onmisbaar in de Mexicaanse keuken en kan daarom ook echt niet ontbreken. Het geeft een romige en zachte smaak aan gerechten die van zichzelf al veel pit hebben. Daarnaast is zure room ook erg lekker met nacho’s te eten en het combineert helemaal goed met guacamole.

diner idee built your own taco

Tortillawraps zijn onmisbaar en vrijwel iedereen lust ze ook. Je kunt er overigens ook voor kiezen om harde taco shells op tafel te zetten, maar dit eet vaak rommelig en het neemt meer ruimte in beslag. Deze wraps zijn immers makkelijk te stapelen. Zorg wel dat ze goed zacht blijven dus leg ze desnoods in een schaal je die af kunt dekken.

diner idee built your own taco

Sla is vrij gangbaar en bij ons gaat het vaak twee kanten op: of iedereen heeft er zin in en voegt sla aan de taco toe voor het frisse en het knapperige, of niemand heeft er ineens zin in en ik kom te zitten me een overschot aan sla. In ieder geval zet ik het zelf wel altijd op tafel, liever teveel dan te weinig ingrediënten…

diner idee built your own taco

En dan natuurlijk het belangrijkste: het vlees voor de taco vulling. Op de foto hierboven zie je pittig gekruide biefstuk, maar het is ook leuk om nog wat andere dingen op tafel te zetten. Denk bijvoorbeeld aan gehakt, kip dat is gekruid met Cajunkruiden of maak een goed gevulde omelet als je te maken hebt met vegetariërs. Natuurlijk kun je in dat geval ook voor vegetarisch ‘vlees’ gaan of zelfs voor vis. Kruid de tacovulling in ieder geval altijd stevig, Mexicaans eten is vrijwel nooit neutraal/flauw van smaak.

De bovenstaande ingrediënten zijn essentieel voor een Taco Night als je het mij vraagt, maar er zijn meer kleine hapjes die je op tafel kunt zetten zodat iedereen daar lekker van kan snoepen. Om je een idee te geven:

 • Nacho chips met kaas uit de oven
 • Peppadews
 • Als drankje: Sangria
 • Als dessert: Churros
 • Mexicaanse rijst
 • Zwarte bonen
 • Zoetzure chilisaus
 • Geraspte kaas
 • Bugles gevuld met roomkaas
 • Manchegokaas

Ik ben gek op etentjes waarbij iedereen kan pakken wat hij wil. Ik vind het vaak leuker dan een etentje waar slechts één gerecht op tafel staat. Ik ben namelijk altijd bang dat er iemand is die het niet lekker vindt en op deze manier loop je dat risico niet. De gast is namelijk zelf verantwoordelijk voor hetgeen dat hij/zij opschept.

Een ander bijkomend voordeel van etentjes waarbij je veel kleine dingen op tafel hebt staan is dat je hierdoor altijd wat langer aan tafel zit. Ik weet niet hoe dit komt, wellicht dat de kwantiteit aan eten ook gewoon meer is, maar ‘hapjes’ avonden duren bij ons altijd veel langer dan andere etentjes. Heerlijk vind ik het!

Join the Conversation

 1. Milou says:

  Ik eet ook vaak tacos en zo is het wel extra gezellig!

 2. Joyce says:

  Heel leuk, lijkt me heel gezellig zo! Moet ik zeker eens proberen!

 3. Marita says:

  Wat een leuk idee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close