De KitchenAid Mini vs Artisan

Als jullie mij volgen op Instagram heb je het laatst waarschijnlijk al gezien: mijn keukenstash heeft er een nieuwe aanwinst bij: de KitchenAid Mini. Een nieuwe keukenmachine van mijn favoriete keukenmerk KitchenAid in, zoals de naam al doet vermoeden, een kleiner formaat. De afgelopen weken heb ik de Mini uitvoerig getest en jullie gaven aan best nieuwsgierig te zijn naar het verschil tussen de Artisan en de Mini. Want zit dat écht alleen maar in het formaat? Nu ben ik zo’n geluksvogel die beide machines in bezit heeft en ze dus ook makkelijk naast elkaar aan het werk kan zien. Mijn observaties en mening heb ik gebundeld in dit artikel. Vandaag vergelijk ik de KitchenAid Mini en de KitchenAid Artisan. Welke vind ik fijner, welke kan ik aanbevelen?

KitchenAid Artisan

Eerst even over de KitchenAid Artisan, iedere kookliefhebber is waarschijnlijk wel bekend met dit supertoffe keukenmonster. De Artisan heeft sinds ik begon met koken hoog op mijn bucketlist gestaan, mede dankzij de leuke kleuren waarin hij verkrijgbaar is. Dat zijn er maar liefst 30 dus als je nog voor de aanschaf van een Artisan staat, weet je zeker dat je iets kunt vinden dat bij jouw interieur past. De Artisan keukenrobot wordt gemaakt van metaal en met de hand in Ohio in elkaar gezet. De Artisan heeft een vermogen van 300 watt en wordt geleverd met een mengkom van 4,8 liter. Met een gewicht van 10,6 kg is het een flink apparaat dat je niet zo snel meer verplaatst als je hem eenmaal hebt neergezet, maar ik zou hem persoonlijk ook niet in mijn keuken willen verstoppen. De KitchenAid Artisan heeft 6 standen en een afmeting van 22,2 x 34,2 x 36,2 cm. De keukenrobot is uit te breiden met diverse accessoires waarmee je in een handomdraai een ijsmachine, foodprocessor, gehaktmolen en/of pastamachine op het aanrecht hebt staan.

De KitchenAid Artisan is verkrijgbaar vanaf (prijs is afhankelijk van de kleur), € 449,-.

KitchenAid Mini vs Artisan

KitchenAid Mini

Dan de nieuwste telg in de KitchenAid familie: de KitchenAid Mini. Hij is eigenlijk heel goed te vergelijken met de Artisan maar dan in compacter formaat. Ook deze keukenrobot is namelijk een alleskunner en uit te breiden met diverse accessoires. Omdat de Mini nog zo nieuw is moeten we op sommige onderdelen nog even wachten, maar in de toekomst zul je er zeker net zoveel mee kunnen doen als met de Artisan. De Mini heeft een vermogen van 250 watt en wordt geleverd met een mengkom van 3,3 liter. Dankzij de afmetingen van 19,8 x 31,2 x 31,2 cm en een gewicht van 8,3 kg is de Mini een stuk handzamer en meer geschikt voor kleinere keukens met minder ruimte. Je hebt nog niet zoveel keuze in kleuren bij de Mini als bij de Artisan, momenteel kun je kiezen uit 6 verschillende kleuren, maar ook dit zal in de komende jaren hoogstwaarschijnlijk nog veranderen.

De KitchenAid Mini is verkrijgbaar vanaf €599,-.

Specificatievergelijking

Voor de goede orde even de belangrijkste specificaties naast elkaar op een rij:

[ezcol_1half]

KitchenAid Artisan

Vermogen: 300W
Max rotatie snelheid: 220
Inhoud kom: 4,8L
Nettogewicht: 10,6kg
Max hoeveelheid bloem: 1kg
Max eiwitten: 12
Prijs: € 449,- +

[/ezcol_1half]

[ezcol_1half_end]

KitchenAid Mini 

Vermogen: 250W
Max rotatie snelheid: 200
Inhoud kom: 3,3L
Nettogewicht: 8,3kg
Max hoeveelheid bloem: 680gr
Max eiwitten: 8
Prijs: € 599,-

[/ezcol_1half_end]

In de praktijk?

Die specificaties zo op een rij zijn natuurlijk hartstikke fijn, maar hoe pakt dat in de praktijk nou uit? Ik kan me namelijk voorstellen dat je zo op het eerste gezicht denkt dat de KitchenAid Mini een overprijsde gimmick is want een prijsverschil van maar liefst < € 150,- is natuurlijk niet niets.

Laat ik vooropstellen dat het formaat en het gewicht van de KitchenAid Mini een verademing is. De Artisan is een flinke jongen en dien je ook echt te laten staan op de plek waar je hem neerzet. Nu is dat voor mij af en toe best lastig want ik verplaats mijn apparaten nog wel eens als ik video’s op wil nemen. Dit verplaatsen is met de Mini een stuk makkelijker dan de Artisan. Neemt overigens niet weg dat de Mini alsnog héél stevig op je aanrecht staat. Hij zal niet gauw verschuiven als je er een stevig deeg in kneedt. Daarnaast zijn vooral de afmetingen heel handig in kleinere keukens. Ik heb geen mini keuken maar ook niet de hoeveelheid werkruimte die ik graag zou willen hebben. De Mini kan ik dus iets beter kwijt dan de Artisan en ik gok dat dit voor veel mensen geldt. Naast de Mini kan ik bijvoorbeeld nog makkelijk mijn koffiezetapparaat kwijt terwijl dat met de Artisan een opgepropter gevoel geeft.

Omdat de afmetingen van de Mini kleiner zijn merk je dit natuurlijk ook aan de inhoud van de mengkom. Die is met 3,3 L meer geschikt voor porties voor 4 – 6 personen. Perfect voor het gemiddelde huishouden dus. Wat ik wel mis bij de mengkom van de Mini is het handige handvat waarmee je de kom makkelijker van de machine draait, iets dat de mengkom van de Artisan wel heeft.

Ik ben een grootgebruiker van mijn KitchenAid keukenrobot, hij staat hier rustig drie keer per week te loeien en soms zelfs iedere dag. Met dergelijk gebruik merk ik het verschil in vermogen toch wel. De Artisan is net iets sneller en net iets krachtiger. Ik ben net iets minder tijd kwijt aan het kneden van deeg of het opkloppen van eiwitten met de Artisan dan bij de Mini. Het is een kwestie van luttele minuten, maar met mijn (film)schema’s scheelt dat toch al gauw een hoop. Echter kan ik me helemaal voorstellen dat de hobbybakker die de machine één keer per week aan heeft staan hier niet zoveel van zal merken.

KitchenAid Mini vs Artisan

Conclusie

Hoewel ik verliefd ben geworden op het schattige formaat van de Mini en de aaibaarheidsfactor van de machine, wint de Artisan het voor mij toch. Dit heeft voornamelijk te maken met het vermogen en de inhoud van de mengkom. Zoals ik al zei ben ik een grootgebruiker en ik vind dat beetje extra vermogen dan toch wel heel fijn.

De reden dat de Artisan het voor mij nog meer wint is de prijs. De Artisan is een gouwe ouwe, iedereen kent de keukenrobot en hij is er al járen. De Mini is nieuw, misschien zelfs wel revolutionair vanwege het formaat en zo schattig dat je hem gewoon wilt hebben. KitchenAid is natuurlijk niet gek en heeft de instapprijs van de Mini dan ook flink hoog ingezet. De Mini is een topapparaat gezien zijn formaat en prestaties maar een prijs van €599 gaat mij te ver. Ik zou zelf dan toch eerder inleveren op ruimte in de keuken dan inleveren op de inhoud van mijn portemonnee en gaan voor de Artisan als je nog voor de keuze staat.

Kortom: beide topapparaten, beide musthaves maar op basis van mijn voorkeuren zou ik toch voor de Artisan gaan.

Wat vind jij van KitchenAids’ nieuwste keukenrobot?

Join the Conversation

 1. Anne-Marie says:

  Ik had eigenlijk gehoopt dat de mini nog meer mini zou zijn. Een apparaat dat je even snel pakt om 1 eiwit stijf te kloppen ofzo. Nu vind ik het verschil met de Artisan te minimaal en wint die laatste ook op alle fronten. Het is en blijft een top apparaat!

 2. Ik had verwacht dat de mini goedkoper zou zijn.. kleiner, minder vermogen, een kleinere kom… Ik zou geen reden kunnen bedenken waarom je dan meer zou uitgeven aan een minder apparaat.

 3. Ik had ook verwacht dat de mini voordeliger zou zijn. Maar niet dus, dan wordt het voor mij toch gewoon de Artisan denk ik.

 4. Nathalie says:

  Ik had ook verwacht dat er groter verschil qua gewicht zou zijn, maar 2 kg is dan ook weer niet zo wauw.
  Ik heb een kitchen aid Artisan Classic, maar gebruik hem niet elke week (wel minstens 1x per maand of ietsje meer wanneer ik veel zin heb om te bakken). Bij ons staat hij in de voorraadkast dus het is altijd wel even zuchten en kreunen wanneer ik hem moet verplaatsen.
  Omdat ik nog een oude variant heb zit er op mijn rvs mengkom ook geen handvat. Ooit wil ik er graag zo’n glazen mengkom bijkopen. Ik hoop dat hij nog lang mag leven!

 5. Nicole says:

  Wat gek dat die mini duurder is, terwijl er minder vermogen en inhoud in zit. Ik ben wel heel blij met mijn Artisan :)

 6. Judith says:

  Kan je op deze apparaten een spirelizer zetten?
  Groet Judith Voorrips,

  1. Sabine Author says:

   Volgens mij is er wel een spiralizer opzetstuk beschikbaar voor de keukenmachines van KitchenAid, maar dat kun je beter even informeren bij kookwinkels of bij KitchenAid zelf.

 7. Gilbert van Haasen says:

  Gebruik al jaren de Artisan en met veel plezier. Zelf ijs maken, kaas en groenten raspen of verse pasta is dan ook met deze pracht machine een fluitje van een cent. Voor het deeg gebruik ik dan wel de Magimix 4200 want dat gaat toch iets sneller dan met de Kitchenaid.
  Mijn ex is net een lunchroom begonnen en zij geeft voor de familie een klein feestje en het cadeau is, je raad het al, een Kitchenaid Artisan. :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close