De grote Airfryer Friettest

Ik denk oprecht dat je onder een steen hebt geleefd als je nu nog niet van een Airfryer hebt gehoord. Dit apparaat heeft de afgelopen jaren zijn intrede gedaan in heel veel huishoudens en heeft ervoor gezorgd dat veel frituurpannen de deur uit zijn gedaan. Dit geldt ook voor mij! Voorheen had ik altijd een frituurpan maar inmiddels al ruim een jaar niet meer. Nooit gemist ook, als je toch per se iets wilt frituren kun je dat altijd nog in een pannetje met olie doen. Ondanks dat mijn interesse in de frituurpan verloren is gegaan, is mijn interesse voor de Airfryer gewekt. Ik heb nooit iets negatiefs over dit apparaat gelezen en het heeft ervoor gezorgd dat ik er altijd nieuwsgierig naar ben geweest. Is het nou echt zo’n topapparaat als iedereen zegt? Krijg je er écht knapperige frietjes mee? Van fonQ kreeg ik de Philips Airfryer XL thuisgestuurd en in het weekend ben ik direct aan de slag gegaan met het testen van deze ‘wonderfrituur’. En hoe kun je een Airfryer nou beter testen dan door middel van een grote Airfryer Friettest? Dat dacht ik ook en dus ben ik langs vier supermarkten gegaan om vijf verschillende soorten ovenfriet te kopen. We hebben alle vijf de soorten getest en vandaag vertel ik je meer over de Airfryer maar laat ik je ook weten welke frietjes wat mij betreft het allerlekkerst uit de Airfryer komen.

De Grote Airfryer Friettest

De Grote Airfryer Friettest

De Grote Airfryer Friettest

Nog even over de Airfryer

Allereerst nog even wat informatie over de Philips Airfryer XL. Wat de Airfryer anders maakt dan een normale frituurpan is dat er geen vet aan te pas komt. De Philips Airfryer heeft een Rapid-Air technologie waardoor het voedsel wordt bereid met hete lucht en weinig of zelfs helemaal geen olie. Je kunt het in feite vergelijken met een heteluchtoven, maar dan werkt het vele malen sneller. Dankzij de Rapid-Air technologie worden frietjes en snacks wél lekker krokant maar veel minder vet dan wanneer je ze in de frituur bakt. Wat ook heel fijn is is dat je veel minder last hebt van die typerende frituurgeur wanneer je gebruik maakt van de Airfryer. Dit vonden wij heel opvallend. Je rook het wel hoor als je het huis binnenkwam, maar het rook lekker, lang niet zo vet en vol. Ook veroorzaakt de Airfryer veel minder rotzooi en is het apparaat makkelijk schoon te maken. De mand en bak onderin de Airfryer haal je gemakkelijk uit de rest van het apparaat en schuif je zo de vaatwasser in. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik maakte mijn frituurpan echt niet na ieder gebruik schoon. Met de Airfryer doe ik dat dus wel.

Wat ook nog even het vermelden waard is, is dat de Airfryer niet alleen als vervanger voor de frituurpan kan dienen maar ook als snelle functionele heteluchtoven. Naast het bakken van frietjes en (oven)snacks kun je er namelijk ook broodjes in opwarmen en zelfs taarten in bakken. Ook al heb je een heteluchtoven tot je beschikking, je zult merken dat het bakken met een Airfryer veel sneller gaat, vooral ook omdat de opwarmtijd van het apparaat veel minder tijd kost. En dat is echt fijn!

Gaat de Airfryer bij mij dan echt de heteluchtoven verslaan? Nee, dat zeker niet. Maar als ik een keer van plan ben om ovenfriet te bakken, zin heb in een borrelgarnituur of voor één persoon broodjes wil afbakken dan vind ik de Airfryer wel veel makkelijker dan mijn oven. Geen gedoe met bakplaten en bakpapier, niet lang hoeven wachten tijdens het voorverwarmen… Ideaal! Voor mij is de Airfryer absoluut een aanvulling op alle keukenapparatuur die ik al heb.

Ook nieuwsgierig? De Philips Airfryer is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar bij fonQ. De Philips Airfryer XL die ik zelf heb kost € 199,- en heeft een inhoud tot 1,2 kg.

Maar: doorstaat de Airfryer de Grote Friettest? Ik testte het aan de hand van vijf verschillende soorten ovenfriet.

De Grote Airfryer Friettest

De Grote Airfryer Friettest

Wij hebben er zelf voor gekozen om frietjes te testen met de Airfryer, maar zoals ik net al even aangaf kun je verschillende kanten op met het apparaat. Toch denk ik dat gezinnen het doorgaans een (gezonder) alternatief zullen vinden voor een frituurpan en dus kocht ik bij vier van de meest voor de hand liggende supermarkten, vijf soorten friet:

 • AH Voorgebaken Ovenfriet: € 1,02/750 gram
 • Aviko Opa’s Friet: € 1,65/750 gram
 • Bio+ Patat Frites: € 1,89/750 gram
 • Jumbo Voorgebaken Ovenfrites: €1,29/1000 gram
 • Lidl (Harvest Basket) Ovenfriet: € 0,81/1000 gram

Bovenstaande frieten zijn allemaal geschikt voor de oven. Deze frietjes zijn altijd al wel iets voorgebakken en bevatten daardoor al een kleine hoeveelheid olie. Je kunt deze frietjes in de Airfryer afbakken zonder extra olie toe te voegen. Mocht je liever verse friet willen gebruiken dan kan dat, voeg dan een klein scheutje olie toe.

De Grote Airfryer Friettest

AH voorgebakken ovenfriet

De AH voorgebakken ovenfriet testten we tegelijkertijd met Aviko Opa’s friet en wat ons opviel was dat de friet van Albert Heijn veel minder knapperig was dan die van Aviko. Toch opvallend aangezien de AH frietjes dunner zijn. Ook zien ze wat bleekjes.

Qua smaak vinden we ze geen succes. Ietwat smaakloos zelfs, je hebt een flinke lading zout nodig willen deze frietjes echt lekker zijn. Meh nee, geen topper.

Aviko Opa’s Friet

Ondanks dat Opa’s Friet van Aviko niet echt doen denken aan snackbar-patat, ze zijn wat dikker en de schil zit nog aan de aardappels, smaken ze wel zo. Je proeft bijna de frituursmaak! Dit komt natuurlijk doordat ze al een beetje voorgebakken zijn, maar anders bij die van Albert Heijn is de echte snackbar-smaak hier wel aanwezig. Ik houd daarvan! De friet is lekker rustiek en goed knapperig. Ideaal als je van wat dikkere friet houdt.

Bio+ Patat Frites

Oh neee, deze ‘patat frites’ is het echt niet. De patatjes komen vrij taai uit de Airfryer en bevatten, naar wat het lijkt, weinig aardappel. Je hebt vooral het idee dat je een korstje aan het eten bent en dat ze voor het gemak de friet maar niet hebben ‘gevuld’. Hierdoor zijn de frietjes vrij droog. Zonde! Wel knapperig, dat dan weer wel maar geen succes vinden wij.

Jumbo Voorgebakken Ovenfrites

De ovenfrites van Jumbo vonden wij opvallend luchtig. Ook hier vonden we dat de friet weinig ‘body’ had en dat je vooral het idee kreeg dat je het korstje aan het eten was. Op zich prima als je daarop zit te wachten, maar voor ons is het geen echte friet. Ondanks de knapperigheid vonden de friet wel wat aan de taaie kant.

Lidl Ovenfriet

Oh YES! Deze frites zijn lékker! Qua grootte en vorm vergelijkbaar met de patatjes van McDonald’s. Hierdoor hoeven ze ook niet zo lang in de Airfryer om een mooie, goudbruine kleur te krijgen. De patat wordt lekker knapperig en heeft een echt goede frietsmaak. Doen absoluut niet onder voor gefrituurde friet.

Conclusie Grote Airfryer Friettest:

Dat goedkoop niet altijd duurkoop hoeft te zijn bewijst onze friettest maar weer eens, wij vonden de ovenfriet van Lidl namelijk het allerlekkerst uit de Airfryer komen. Aviko neemt een welverdiende tweede plek in al moet ik toegeven dat deze frieten erg verschillen van de andere die we hebben getest. Qua grootte vooral, maar ook qua snijwijze. Bij Aviko heb je min of meer nog het idee dat ze met de hand gesneden zijn (wat natuurlijk niet zo is) en omdat de schil ook nog aan de frieten zit oogt het iets rustieker. Lekker en mooi ook, maar persoonlijk zit ik daar niet op te wachten als ik zin heb in een bord patat met mayo. Nee, wat ons betreft zijn de ovenfrites van Lidl de absolute winnaars van deze friettest.

Verder nog een aantal opvallendheden aan het bakken met de Airfryer:

 • Doordat de frietjes veel minder vet zijn blijft zout ook minder goed plakken.
 • Extra bijkomend voordeel: geen extreem vette vingers!
 • Ook (oven)snacks zijn erg goed te bereiden in de Airfryer. De borrelmix van Kwekkeboom die wij testten was in 6 minuten klaar. Resultaat? Goed knapperig en heet van binnen.

Kortom: wij zijn enorm enthousiast over de Airfryer en vinden hem absoluut niet onderdoen voor een normale frituurpan.

Ik ga de komende tijd kijken of ik recepten kan bedenken voor in de Airfryer. Mocht er iets moois uitkomen dan zijn jullie de eerste die het weten.

De Grote Airfryer Friettest

Heb jij al een Airfryer thuis of ben je er nieuwsgierig naar?

Bewaar deze test op Pinterest!

Deze test opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je niet weet welke friet je moet kopen? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Airfryer friettest

Join the Conversation

 1. nicole says:

  Ik kan de mijne niet meer missen. Wat ook erg lekker is, is een lekkerbekje of andere gepaneerde vis. Veel minder vet dan in de pan of frituur.

 2. Shiromani says:

  Wat leuk deze test! Er zit veel verschil in frietjes. Sinds juni heb ik ook zo een super ding staan en word hier regelmatig gebruikt. Qua frietjes vinden wij die van de Lidl uit de koeling ook heerlijk en de Aviko super cruch Franse frietjes komen ook dichtbij de mc-frietjes. Wat mij wel is gevallen is dat per frietjes ook kan verschillen met temperatuur en tijden, daar moet je wat meespelen.
  Ook maak ik geregeld zalm uit de af, heerlijk! Of bak er gehaktballetjes in. Je ziet soms hoeveel vet er zelf al in vlees in zit omdat alles in de bak druipt, dat krijg je dan ook niet binnen.
  Omdat we met z’n twee zijn is dit soms makkelijker om te gebruiken als oven, broodjes en overschotels zijn net genoeg. En omdat het sneller warm is en kortere bereidingstijd nog veel fijner.
  Nu heb ik de airfryer en een slowcooker, ik ben nu een happy mens☺️.

 3. Kelly says:

  Ik ben er echt ontzettend nieuwsgierig naar!

 4. Marvin says:

  Zelf heb ik geen frituurpan thuis, maar zo’n AirFryer lijkt me wel wat. Tot nu toe eigenlijk nooit aangeschaft, omdat ik bijna nooit patat of andere snacks eet… maar toch handig (en lekker) om te hebben :)

 5. Margot says:

  Nu heb ik trek in friet! Nee het lijkt me een heel handig apparaat, ik ben benieuwd wat je er nog meer mee gaat maken.

 6. Angela says:

  Ook normale frietjes doen het erg goed in de airfryer ovenfriet is dus niet persee nodig

  1. Petra says:

   Schijnt zelfs nog beter te zijn, aangezien bij het voorbalkon van ovenfriet en snacks meer olie is gebruikt. Ovenfriet schijnt dus meer vet te bevatten om de kleur wat mooier te krijgen.

  2. Carla says:

   Moet je er iets olie over de frietjes doen?

   1. Nee dat is niet nodig !!

 7. Recepten voor de airfryer zijn altijd welkom. We gebruiken hem hier zo goed als elke dag!

  1. floki says:

   niet nodig

 8. Meander says:

  De airfryer wordt ook hier heel veel gebruikt. Gepaneerde vis, diepvries gratin aardappelen, kroketten,…

  Bijkomende recepten zijn steeds welkom.

 9. Nathalie says:

  Ik heb ook sinds een maand een airfryer en er heel blij mee. Alleen zocht ik nog naar de goede lekker patatjes. Hoe lang en op hoeveel graden heb je lidl patatjes gedaan? En de aviko?

 10. Mirjam says:

  Hier ook een enthousiaste airfryer gebruiker. Ik gebruik de kreukelfriet van de lidl, die vinden wij het lekkerste. Ook gehakt ballen lekker sappig van binnen en idd dat vet wat eruit druipt brrr. Alleen dat mandje schoonmaken is een crime. Ik heb sinds kort ook de grill pan en daar gril ik groente en vis op, ook heerlijk. De broodrooster is ook de deur uit, want dat gaat prima in de airfryer en zelfs kroepoek bakken gaat uitstekend. Wel even een spatdeksel erop leggen anders vliegt de kroepoek tegen het warmte element. Meer recepten zijn altijd welkom!

 11. simone says:

  ook hier hebben we al een tijdje de airfryer staan. Hier voor hadden we de actifry, maar deze vonden we lang niet zo goed als de airfryer. Ben nu op zoek naar de verschillende recepten er meer mee te kunnen doen. Afgelopen week heb ik er een taartblik voor gekocht. ook maar eens uitproberen

  1. hoi simone, mocht je nog niet veel recepten hebben, moet je de site van tjeerd eens bekijken.:
   http://www.tjeerd.eu.
   veel plezier er mee. ( bij mij hangt deze lijst inmiddels aan de binnenkant van een keukendeurtje )

   groetjes
   Rien

 12. Tamara says:

  Ik ben nieuwschierig! Leuk concept!

 13. yourinspirationworld says:

  Leuk concept! Wij maken veel in de oven, dit zal ik zeker fijn vinden. Maarja, we hebben net een nieuwe oven:)

 14. tireyosa says:

  Hallo allemaal,ik heb een actifry dus die draait,en die van jullie niet denk ik ?????????

  Ik wil jullie even laten weten dat ik geregeld kiphaasjes in blokjes snijd, en lekker kruid .
  Knoflook erbij en een klein beetje olie . Dat laat ik lekker even intrekken en dan draaien maar .
  Super lekker en dat doe ik met krieltjes ook .

  Vriendelijke groeten en succes.

 15. Marlies says:

  Ja, hier ben ik inderdaad zo nieuwsgierig naar! Helaas past nog een apparaat in onze keuken er niet meer bij. Klinkt goed in ieder geval!

 16. Megan says:

  Ah! Hier was ik zo benieuwd naar, of frietjes nou ook echt lekker zijn uit zo’n airfryer. Nu kan ‘ie echt op mn wishlist!

 17. Samantha - Daily Pleasures says:

  Handig artikel! Wij hebben ook een airfryer en de lekkerste friet is voor ons die voorverpakte verse friet uit de koeling. Die van de ah is erg lekker! Ze zijn iets voorgebakken dus je hoeft er geen olie bij te doen. Doet niet onder voor gefrituurd. Wat ook echt een uitkomst is zijn kippenvleugels uit de airfryer. Gewoon rauw er in doen lekker gemarineerd en ze komen er echt heerlijk uit!

  1. Peter says:

   Kippenvleugels zijn inderdaad helemaal top! Nooit eerder zo lekker sappig en mooi gebakken gehad! Na een week Airfryer is iedereen binnen ons gezin het er overeens dat dit apparaat echt top is.

 18. MijnAardappel.nl says:

  Leuke reviews!! Ben benieuwd hoe het uitpakt als je van verse aardappelen frites snijdt en ze dan bakt!? Moet je ze dan net zo voorbakken als met de normale frituurpan?! Wellicht een leuk idee voor een volgende review?! Keep up the good work!

 19. Chantal says:

  Ik ben ook echt fan van mijn airfryer! Gebruik hem ook voor het bakken van broodjes bijvoorbeeld. Mocht je leuke recepten bedenken, dan ben ik de eerste die ze gaan uitproberen!

  Wat mij betreft zijn de lekkerste frietjes trouwens de mini frites van AH eigen merk. Die worden zo lekker knapperig. Echt een aanrader!

  1. ik doe er zelfs mijn vlees in

 20. Nathalie says:

  Hier wordt de airfryer ook wekelijks gebruikt.
  Vooral de mini rosti’s van aviko zijn er wel lekker in eigenlijk, verder ook de groentenfrieten van de jumbo (al mag je dan de gewone oventijd wel ongeveer x2 doen als je ze niet super papperig wil maar liever knapperig).
  Echt frietjes hebben we er nog niet in gemaakt omdat mijn vriend van thuis frituren echt een mannen-erezaakje maakt waar hij “super goed in is” ;)

  1. helemaal mee eens

 21. petra says:

  Hallo,ik heb zins kort ook de airfryer xl,maar als ik gehaktballen/kippenpoten erin doe geeft het een hele rookontwikkeling in huis.
  Wat doe ik verkeerd…. misschien kan iemand raad geven?

  1. Sabine Author says:

   Misschien moet je er een klein lepeltje olie bijdoen?

   1. Hallo dat heb ik ook en ook met afbak broodjes

   2. Karine says:

    Hallo dit komt omdat het vlees nogal wat vet bevat, elk druppeltje vet valt niet naar benenden en word meegezogen door de luchtstroom, hier : https://airfryer.bakavonturen.club/help-last-rook-airfryer-nu/ kan je lezen wat je eraan kan doen, ook veel recepten te vinden op eze site . ik ga het ook doen want vandaag bakte ik er condon blue,s in en had ook veel rook.

    groetjes karine

 22. Leuk om te lezen dat de frietjes van de Lidl het lekkerst zijn, die ga ik zeker ook een keer proberen.

  Voor andere gerechten dan frietjes staat hier trouwens een handig overzicht van bereidingstijden: http://www.airfryerweb.nl/airfryer-bereidingstijden

 23. Angelique says:

  Misschien doe ik iets verkeerd ik heb de verse friet van ah in mijn airfryer gedaan 10 min 180 graden maar ik vind ze zoooo smaakloos
  Doe ik iets fout?

  1. Sabine Author says:

   Ik moet zeggen dat er veel verschil in smaak zit tussen ovenfriet hoor. Daarbij plakt zout ook minder goed aan friet uit de Airfryer.

  2. Marion says:

   Waarschijnlijk komt dat omdat je nu de aardappel proeft en niet het vet.

 24. Carmen says:

  Recept gebakken aardappelen in Airfryer xl

  Nodig: Aardappelen vastkokende 1 kilo

  30 minuten in water laten staan ivm zetmeel

  Aardappels 5 minuten laten voorkoken

  Dan 1/2 eetlepel olie over aardappels verdelen

  Strooi naar smaak paprikapoeder of andere kruiden over aardappels

  Airfryer XL voorverwarmen op 180 graden

  Tijd instellen op 18/20 minuten

  Tussendoor 2 keer met mandje schudden

 25. Hallo ik had slavinken waren erg lekker maar heel mijn huis zag blauw van de rook.en nu ook met afbak broodjes. Wat doe ik verkeerd

  1. Richard says:

   zou hem zeker wel onder je afzuiger plaatsen, dat deed je voorheen hopelijk ook met je vroegere frituurpan

   1. gonzalez360088@g.mail.com says:

    Gebruik je hem ook zonder het mandje grtjes

 26. Katootje says:

  Ik leg onderin het mandje een stukje bakpapier. En indien nodig leg ik bovenop een vlamverdeler, dit is tegen het opspatten van vet.

 27. Voor het eerst Raspatat van Aviko
  Aanrader

 28. PWBrongers says:

  maar welke airfryer is de beste?

 29. Richie says:

  Ik heb een combioven met hete lucht dat is toch hetzelfde

 30. je hoeft er niet perse ovenfriet in te doen hoor
  ik vind zelf de verse friet het lekkerst, maar gewone voorgebakken friet kan er ook in

  1. By LIDL geweest om friet te kopen. €1,09 voor 1000gram. Dus geen 88 cent…

 31. Onno Muilwijk says:

  Ik vind Beyerlander frites inderdaad het lekkerst voor zowel bereiding in de Airfryer als de oven. Super snel klaar en lekker en krokant van smaak! Te koop bij Plus of AH!

 32. eer ik 170 euro voor zo”n dom apparaat zou uitgeven,pffffff gezonder alsof in goed olijfolie frituren
  ongezond zou zijn!!
  Wel wat duurder maar is goed voor de gezondheid.
  Idd zijn die supermarkt vetten regelrechte misbaksels ,dat wel.
  Nee hoor laat mij maar lekker en GEzond frituren in extra vierge olijfolie.
  Dat doe ik al meer dan 10 jaar in mijn frituurpan van 29 euro,hahhaaa.
  WEG met de luchtbakker!!!

  1. Richard says:

   olie blijft olie en olie is nu eenmaal vet.
   maar ieder zijn keuze.

  2. Olijfolie is oneschikt voor frituren. De meleculaire structuur zorgt er voor dat het boven de 138 graden VERGIF wordt. Pas op dus..

 33. Bernie says:

  Hebben sinds vandaag ook een airfryer. De normale frituurpan was al een tijd de deur uit. Krime om schoon te maken. Ik was best sceptisch vooraf en vond het de aanschafprijs ook niet waard. Maar als je van ke schoonouders zo’n ding cadeau krijgt…. Nou, er lagen nog kipnuggets in de vriezer. Nog net houdbaar. Dus… proberen die handel! Man, wat warmt dat ding snel op!!! Ik vind wel dat ie best luidruchtig is, maar het resultaat! Valt mij echt reuze mee! Eerlijk is eerlijk! Komende weer maar eens wat mee experimenteren.

 34. By LIDL geweest om friet te kopen. €1,09 voor 1000gram. Dus geen 88 cent…

 35. Waardeloos apparaat,
  Met gangbare producten weinig kleur, daarom is er nu speciaal ovenfriet, ovenkroketten etc op de supermarkt.
  Misschien leuk speelgoed voor Snackers en mensen die niet kunnen koken, maar niet voor echt en gezond eten.
  Ik heb hem één keer gebruikt en gelijk weer de deur uit.

 36. Saskia says:

  @Wim een keer rundervinken in de AF en je wilt niet anders meer (of gehaktballen, rollade etc). Verse friet ook heerlijk! Zou zeggen google eens wat je kunt met een AF.

 37. Leigh says:

  Wat is het verschil tussen een Airfryer en een gewone heteluchtoven?

 38. Wij hebben altijd de frietjes van de Plus, airfryer frietjes van Beyerlander, verkrijgbaar in de dunne en dikke variant.. zoooo lekker!! En hoeven maar 3 minuten in de airfryer met een vol mandje!

 39. Erwin says:

  Wat spijtig dat de ovenfrites van McCain niet getest zijn. Die zijn in Nederland toch ook te vetkrijgen?

  1. Sabine Author says:

   Er zijn zoveel soorten friet te verkrijgen, dat is onmogelijk voor ons om met z’n tweeën te testen.

 40. Airfryer says:

  Momenteel een jaar in het bezit van een Airfryer. Had ik veel eerder moeten doen. Gezonder en geen gespetter meer van het vet in de frituurpan.

 41. Dewalt says:

  Prachtige machine. Mijn oude frituurpan is de deur uit. Heb ook een grillplaat aangeschaft voor nog meer plezier. Groetjes, Jan

 42. Alecto says:

  Super handig een airfryer. Kan niet meer zonder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close